La Dra. Nadia Saoudi és una de les seleccionades als X Premis Pedrera Talents

22_04_05_Talents_01
  • VHIO participa per tercer any consecutiu al programa Talents de la Fundació Catalunya La Pedrera
  • Aquest any se celebra la X edició del programa Talents de la Fundació Catalunya La Pedrera, que fomenta el talent i la recerca entre els joves sanitaris

Barcelona, ​​5 d’abril del 2022– Ahir es va fer el lliurament dels Premis Pedrera Talents 2020 i 2021, un total de 37 beques que són un reconeixement i uns ajuts post-residència perquè joves de l’entorn sanitari puguin fer recerca mentre continuen vinculats assistencialment als seus centres hospitalaris. Un treball per explorar el valor potencial de la fracció al·lèlica mutada de RAS en plasma per predir la resposta als tractaments antiangiogènics en pacients de càncer colorectal metastàtic ha valgut a la Dra. Nadia Saoudi, del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins de la Vall d ‘Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron, per ser una de les premiades als X Premis Pedrera Talents. Amb aquest premi la Dra. Saoudi succeeix la Dra. Iosune Baraibar, del mateix grup, que l’havia rebut en les dues edicions anteriors.

La vascularització tumoral juga un paper clau en el desenvolupament del càncer colorectal metastàtic, i per tant bloquejar-lo és una manera efectiva d’evitar la progressió tumoral. Per aconseguir-ho s’han desenvolupat diversos fàrmacs antiangiogènics, però tots presenten inconvenients com efectes secundaris importants o una alta ràtio cost/benefici. Per aquest motiu, identificar els pacients que es podrien beneficiar de la teràpia antiangiogènica és una necessitat en el context actual davant de l’absència de biomarcadors predictius.

Mitjançant el seu treball, la Dra. Nadia Saoudi pretén explorar el potencial de la fracció al·lèlica mutada de RAS en plasma (FAM) per predir la resposta a aquests tractaments i també valorar si la visualització de la irrigació del tumor mitjançant tècniques no invasives d’imatge podria predir-la igualment. «Aquest estudi determinarà si la FAM de RAS mutat en pacients amb càncer colorectal metastàtic podria ser el primer biomarcador que permetés seleccionar els pacients que es puguin beneficiar d´una primera línia de tractament amb antiangiogènics», explica la Dra. Nadia Saoudi. Les investigadores principals d’aquest treball de recerca seràn la Dra. Elena Élez, investigadora del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, i la Dra. Ana Vivancos, cap del Grup de Genòmica del Càncer de VHIO, i comptarà també amb finançament de La Marató de TV3, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII).

Una dècada de premis per retenir el talent mèdic

Els Premis Pedrera Talents es van crear el 2012 amb l’objectiu de premiar, retenir i potenciar la carrera de joves professionals sanitaris dels hospitals catalans. Aquest any han complert la primera dècada d’existència, un temps durant el qual la iniciativa ha anat creixent i consolidant-se. Iniciada per l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, ara també hi participen l’Hospital Clínic de Barcelona, ​​el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron i que es va incorporar el 2019 a aquests premis, i l’Hospital de Bellvitge.

La Dra. Elena Élez, la qual també és oncòloga de l’Hospital Vall d’Hebron i tutora de residents, destaca la importància de programes com aquest per poder arribar a consolidar la recerca dels metges assistencials. “Un repte fonamental en la formació sanitària especialitzada és justament conjugar assistència, recerca i docència, i cal aconseguir-ho amb tots els residents. Precisament els Premis Talents de la Fundació La Pedrera procuren desenvolupar la inquietud científica i investigadora dels nostres metges, cosa que no sempre és fàcil. Nosaltres al nostre servei pensem que això ha de ser una cosa bàsica i per això procurem que estiguin involucrats en aquest tipus de programes. M’agradaria felicitar tots els premiats i també la Fundació La Pedrera per pensar en estratègies d’aquesta mena que donen suport a la recerca dels metges assistencials”.

Des que es van crear, els premis no han faltat a la cita anual, ni amb la pandèmia de Covid-19. Va caldre, això sí, suspendre el lliurament físic dels guardons i la jornada científica que s’havia fet els darrers anys per acompanyar-la. Aquests actes s’han recuperat en aquesta edició, que s’ha celebrat aquest dilluns. L’auditori de La Pedrera ha estat l’escenari que ha acollit la celebració de la jornada a més de l’acte de lliurament dels premis de les edicions IX i X. D’aquesta manera es van reunir els 14 premiats de la IX edició, entre els quals hi havia la Dra. Iosune Baraibar del VHIO, per una recerca centrada a buscar biomarcadors de resposta a tractaments anti-TGFß i anti-LIF en càncer colorectal, i els 20 premiats de la X edició, entre els quals figura la Dra. Nadia Saoudi. El Sr. Andrés de Kelety, gerent del VHIO, va lliurar els diplomes a les premiades d’aquesta institució i el Dr. Seoane, codirector del Programa de Recerca Preclínica i Translacional del VHIO, va exercir de padrí de l’edició 2020 d’aquests premis, el lliurament dels quals no es va poder dur a terme a causa de la pandèmia: «Incentivar la recerca jove és una responsabilitat que tenim a VHIO ja des de les seves etapes formatives a l’entorn hospitalari per ajudar que aquests joves professionals es formin en un entorn de recerca des dels inicis. Aquests Premis Pedrera Talents són per a nosaltres la més clara expressió del compromís amb la recerca translacional».

Durant aquests 10 anys s’han becat un total de 147 joves, fins a 110 projectes de recerca i més de 100 publicacions científiques vinculades a aquests projectes en 27 especialitats mèdiques diferents. La Fundació Catalunya La Pedrera ha aportat gairebé un milió i mig d’euros al projecte.

Una jornada científica per a la presentació dels treballs premiats

Prèviament al lliurament dels premis es va dur a terme tota una jornada científica, que es va iniciar amb una roda d’elevator pitch en la qual alguns premiats i premiades amb els ajuts Talents van presentar breument el seu projecte de recerca. Posteriorment es van celebrar dues taules rodones. La primera va parlar de la recerca mèdica abans i després de la Covid-19, que va comptar amb la participació de la Dra. Eva Martínez Cáceres, de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol; la Dra. Mònica Povedano, de l’Hospital Universitari de Bellvitge; el Dr. Eduard Gratacós, de l’Hospital Clínic, i el Dr. Joan Seoane, codirector del programa de recerca preclínica i translacional del VHIO. La segona taula va abordar el biaix de gènere en la medicina, i hi van participar la Dra. Carmina Comas, de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol; la Dra. Susanna Jiménez de l’Hospital de Bellvitge; la Dra. Bàrbara Vidal, de l’Hospital Clínic, i la Dra. Elena Élez, del VHIO.