L’associació Em dones força dona 10.000€ per a la recerca en càncer de mama triple negatiu al VHIO

VHIO-EMDONESFORCA2022-0511

Per segon any consecutiu l’associació sense ànim de lucre Em dones força, creada per un grup d’amics de Riudoms per recaptar fons a favor de la recerca en càncer, ha donat 10.000€ per a la recerca contra el càncer de mama triple negatiu al VHIO. Concretament, aquests diners es destinaran al projecte “Reclutant REβ en la lluita contra el càncer de mama triple negatiu” dirigit per la Dra. Meritxell Bellet, oncòloga mèdica i investigadora del Grup de Càncer de Mama del (VHIO, que està estudiant la co-expressió del Receptor d’estrogen beta (RE β) i del receptor d’androgen (RA) en mostres de tumors de pacients amb càncer de mama triple negatiu. Aquest estudi pretén identificar un grup de pacients que es podrien beneficiar de tractaments hormonals contra RE β beta, RA o ambdós Aquest projecte va néixer gràcies a una primera donació de 10.000€ que va fer aquesta associació i de moment està en la fase de posar a punt la millor tècnica per a identificar la expressió conjunta d’ambdós tipus de receptors

La Dra. Bellet va ser l’oncòloga de l’Elvira Mas, la qual  fou presidenta de l’associació i una de les seves impulsores,  i que va morir per un càncer de mama. Per aquest motiu, l’acte en el que s’ha fet entrega oficial de la recaptació aconseguida per l’associació al VHIO s’ha convertit en un emotiu homenatge a l’Elvira i al seu llegat.

Una cinquantena de persones, entre les que hi havia el marit de l’Elvira, així com familiars i molts veïns i veïnes de Riudoms que formen part de l’associació, han volgut assistir a aquest acte en el que s’ha destacat la vitalitat, el carisma i l’empenta de l’Elvira, gràcies a qui Em dones força és avui una realitat. Un dels moments més emotius s’ha produït quan l’Ona Terol, de 6 anys, ha llegit un discurs en el que ha explicat com ha afectat el càncer a la seva família i amics (l’Ona va perdre la Marina, una de les seves amigues, quan tenia 4 anys), què fan des de l’associació Em dones força i com li agradaria que gràcies a la recerca tots els i les pacients es poguessin curar d’aquesta malaltia.

 

Aquí podeu veure l’emotiu discurs de l’Ona Terol durant l’acte

 

Òscar Martí, president de l’associació Em dones força i marit de l’Elvira, ha volgut destacar que “el llegat de l’Elvira continua present gràcies a la feina que fem tots els veïns i veïnes de Riudoms a través d’aquesta associació i poder estar aquí, un any més, fent una donació que permetrà seguir investigant el càncer de mama triple negatiu ens omple d’orgull i ens anima a continuar i  a recordar l’Elvira com a ella li hagués agradat”.

Salvador Gras, vicepresident de l’associació Em dones força, ha recordat com es va crear aquesta associació “a través d’un grup d’amics del poble que després d’unes eleccions municipals va decidir crear una associació per impulsar la recerca del càncer” i ha explicat totes les iniciatives que l’associació ha fet durant el 2021 per a recaptar diners, com un vermut solidari al que hi van assistir més d’un miler de persones.

Sergi Pedret, alcalde de Riudoms, ha destacat “la vitalitat que sempre ha tingut l’Elvira fins i tot en els moments més difícils de la malaltia i la seva voluntat d’impulsar una associació que lluités per ajudar altres dones que s’hagin d’enfrontar al càncer. Una associació que ha aconseguit unir tots els veïns i veïnes de Riudoms en una causa comuna i generosa”.

La Dra. Cristina Saura, cap de la Unitat de Càncer de Mama de l’Hospital Vall d’Hebron i cap del Grup de Càncer de Mama del VHIO, ha volgut agrair el suport de l’associació a la recerca que es fa a Vall d’Hebron: “La recerca és el camí que tenim per millorar el tractament del càncer de mama. Iniciatives com aquesta ens ajuden a continuar millorant i avançant en aquest camí. I és realment d’agrair que per segon any, ens hagueu pogut fer aquesta donació que significa tant per a nosaltres perquè ens ajuda a iniciar una nova línia de recerca i construir l’evidència inicial per després accedir a finançament competitiu”.

 

Un projecte de recerca per a identificar dianes terapèutiques contra el càncer de mama triple negatiu

El càncer de mama triple negatiu (CMTN) constitueix un subtipus de càncer de mama en general més agressiu i es caracteritza pel fet de no expressar el receptor d’estrogen alfa (el receptor que determinem habitualment perquè té una activitat estimuladora sobre el creixement tumoral), ni el Receptor de progesterona ni la proteïna HER2. Donat que aquest subtipus de càncer de mama no expressa cap d’aquestes dianes terapèutiques només es pot atacar actualment amb quimioteràpia i ocasionalment amb immunoteràpia. “Sabem, no obstant que gran part dels CMTN poden expressar receptors d’androgen, els quals actuen estimulant el creixement del tumor i, en una proporció més desconeguda, el REβ, que té fisiològicament una activitat inhibidora”, explica la Dra. Meritxell Bellet.

Actualment s’està estudiant  l’activitat de fàrmacs que actuen contra el receptor d’androgen i que ja estan disponibles per a càncer de pròstata,  però fins ara aquests fàrmacs només han mostrat una activitat limitada en càncer de mama triple negatiu.  No obstant, s’ha vist que la presència concomitant del receptor d’androgen i de REβ  s’associa a una millor resposta a antiandrògens i podria ajudar a seleccionar un subgrup de pacients amb aquest tipus de càncer que fos particularment sensible a aquests fàrmacs, d’altra banda molt millor tolerats que la quimioteràpia en general. A més, obriria la porta a investigar el tractament amb fàrmacs estimuladors de RE beta, sols o en combinació amb antiandrògens.

“Gràcies a la donació de l’associació Em dones força volem posar a punt la millor tècnica per a determinació de REβ en teixit tumoral, veure en quina proporció de pacients amb càncer de mama triple negatiu s’expressa com a únic receptor o bé es co-expressa amb el receptor d’androgen i relacionar aquesta expressió amb altres característiques clíniques i moleculars que  ens permetin identificar i caracteritzar les dones que es podrien beneficiar de tractaments dirigits contra aquests dos receptors”, afegeix la Dra. Bellet.