La Dra. Enriqueta Felip ha rebut el XI Premi Vanguardia de la Ciència en un acte a La Pedrera

22_05_04_Premio-Vanguardia-Ciencia_01

Barcelona, ​​04 de maig del 2022– El XI Premi Vanguardia de la Ciència, una iniciativa conjunta del diari La Vanguardia i la Fundació Catalunya La Pedrera, va lliurar ahir dimarts dia 3 els seus guardons en un acte públic a l’Auditori de La Pedrera.

El primer premi de l’edició d’enguany s’ha concedit a la Dra. Enriqueta Felip, cap de secció del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), tots dos pertanyents al Campus Vall d’Hebron, a més de presidenta de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM). A l’acte de lliurament, la Dra. Enriqueta Felip ha estat acompanyada per la segona classificada, la Dra. Marta Cortés-Canteli, del Centre Nacional d’Investigacions Cardiovasculars (CNIC) i la tercera classificada, la Dra. María Llorens-Martín, del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO-CSIC-UAM). Totes tres guardonades han dedicat unes paraules d’agraïment i han explicat en què consisteix la recerca que ha merescut aquesta distinció dels lectors de La Vanguardia. La Dra Felip ha tancat la seva intervenció agraint aquest premi i destacant que “es tracta d’un premi al treball en equip que es realitza a l’equip de Càncer de pulmó, a l’equip s’assaigs clínics, al Servei d’Oncologia mèdica, al Campus Vall d’Hebron i al VHIO, ja que tots els i les professionals que intervenen en el diagnòstic, tractament i recerca del càncer de pulmó són peces clau per seguir avançant contra la malaltia”.

El premi Vanguardia de la Ciència ha estat per un dels últims articles de la Dra. Felip, que es va publicar a la revista The Lancet, on es reportaven els resultats de l’estudi IMpower010. Aquest estudi internacional és molt rellevant per als pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites, el tipus de càncer de pulmó més freqüent. És la primera vegada que un assaig clínic demostra que l’ús d’immunoteràpia després del tractament de cirurgia i quimioteràpia adjuvant, la que s’administra just després de la cirurgia del tumor, ofereix una opció terapèutica prometedora. Aquesta nova combinació comporta una millora clínicament significativa per a aquests pacients i suposa un canvi en el tractament.

A més d’aquesta recerca, la Dra. Enriqueta Felip n’ha dut a terme moltes altres amb enormes repercussions en el benefici dels pacients de càncer de pulmó, que han quedat recollides en més de 200 articles científics. Aquestes fites li han valgut per ser una de les científiques més citades els darrers anys, segons el rànquing elaborat per The Web of Science, una companyia relacionada amb Clarivate Analytics, que és una de les classificacions de més prestigi entre la comunitat acadèmica i científica internacional.