Ja està disponible l’informe científic del VHIO de 2021

cover

L’informe científic d’aquest any, titulat Turning 15 and driving continued, ‘crystalized’ progress against cancer during COVID-19 pandemic waves, celebra els quinze anys que fa que el nostre Institut es dedica a fer avenços en la investigació del càncer i l’oncologia clínica per lluitar contra aquesta malaltia, que s’estima que afectarà una de cada dues persones al llarg de la seva vida.

La incorporació del terme “cristall” com a senzill símbol de marca respon a tres motius. En primer lloc, en algunes cultures el cristall s’associa a la celebració del 15è aniversari. En segon lloc, com queda palès al llarg d’aquest informe, continuem aportant claror a les moltes complexitats encara presents per poder lluitar d’una manera més efectiva contra el càncer. I finalment, les esferes de cristall, que emeten energia des de tots els angles, representen el model multidisciplinari i translacional del VHIO: un flux constant i sense restriccions de descobriment, del laboratori al llit del pacient i viceversa, un tret que dona fama al nostre Institut.

El Josep Baselga, fundador i primer director del nostre Institut, que malauradament va morir amb 61 anys el 21 de març de 2021, va ser qui va posar les bases d’aquest plantejament pioner. La comunitat científica internacional en l’àmbit del càncer, amb tots els altres actors en oncologia, continuen lamentant la seva pèrdua. El Josep Baselga va ser un líder científic visionari i un pioner en la recerca del càncer i l’oncologia de precisió que va contribuir enormement a la millora de l’evolució dels pacients amb càncer arreu del món.

El nostre model de recerca estrictament translacional, del qual el director del VHIO, Josep Tabernero, és un ferm defensor, continua sent l’essència de la nostra filosofia. Tots continuem retent homenatge a l’extraordinari llegat del Josep Baselga amb la mateixa dedicació i esperit de col·laboració i de lluita per combatre el càncer.

Com a tribut al pare indiscutible de la medicina de precisió en oncologia, i en nom de tot VHIO, Josep Tabernero ha dedicat l’Informe científic d’enguany a la preuada memòria del doctor Baselga. Us convidem a llegir les pàgines 6 i 21 del pròleg del Dr. Tabernero.

 

El nostre informe científic del 2021: Resum general

Un any més, els nostres programes, equips de recerca, grups i unitats transversals han aconseguit resistir el temporal de la pandèmia de COVID-19. Adaptant-nos ràpidament a les circumstàncies canviants i fent un delicat joc d’equilibri entre treballar físicament al laboratori i a l’entorn clínic i treballar a distància, hem continuat impulsant avenços importants en la recerca del càncer i l’oncologia de precisió adreçats a millorar l’evolució de qui més importa: els nostres pacients amb càncer. Ho hem fet col·laborant amb molts altres investigadors teòrics i clínics arreu del món, inclosos consorcis d’excel·lència (pàgines 197-206).

A més a més, a causa dels problemes de seguretat que ha plantejat la COVID-19, vam haver d’adaptar un any més el nostre mètode per fer les fotografies.  Llevat del cas dels nostres grups més grans, vam procurar que hi sortís el nombre més gran possible de membres de l’equip sense mascareta. Cada fotografia es va fer individualment, a distància, lluny de les àrees específiques d’atenció als nostres pacients amb càncer. En cada sessió fotogràfica vam comptar també amb els docents que treballaven a distància, als quals se’ls va demanar que enviessin les fotografies des de casa.

Informe científic del 2021: fets destacats

Us convidem a donar un cop d’ull a les pàgines dels nostres variats programes i grups, així com a altres components i seccions:

  • Obrir el desplegable de tres pàgines. Aquesta secció desplegable destaca l’acreditació del VHIO, anunciada a finals del 2021, com a Centre d’excel·lència Severo Ochoa (2022-2026). Mostra també el nostre director, Josep Tabernero, els principals investigadors, així com els caps dels nostres serveis d’assajos clínics transversals, unitats i programes. Tots dirigeixen els seus equips, grups i programes amb l’objectiu de convertir els obstacles en oportunitats, i treballen sense descans per resoldre les dificultats actuals i futures que planteja la lluita contra el càncer.
  • En Josep Tabernero obre i tanca el seu pròleg amb un record emotiu al doctor Josep Baselga, el fundador i primer director del VHIO (pàgines 6, 21). Aquestes reflexions complementen el seu homenatge personal al doctor Baselga que obria l’informe de 2020: José “Pepe” Baselga, doctor en medicina: In Memoriam (1959-2021).

Com es destaca al llarg de tot l’informe, el Josep Tabernero ha seleccionat personalment uns quants dels molts estudis i avenços del VHIO que van aparèixer als titulars per mèrit propi el 2021 (consulteu les pàgines 6-22). En col·laboració amb molts altres centres i grups de recerca de primera línia, a escala tant nacional com internacional, els nostres equips i talents individuals han publicat 446 articles científics com a autors de correspondència, autors sèniors o coautors en destacades publicacions. Per conèixer la llista d’aquestes aportacions, consulteu les pàgines 62-73 i 168-193.

Aquests articles també inclouen treballs de recerca sobre l’impacte de la pandèmia de COVID-19, tant en els pacients amb càncer com en els professionals de l’oncologia. Per conèixer una selecció d’estudis relacionats amb la COVID-19 codirigits pel VHIO, consulteu les pàgines 33-34.

  • Qui som i què fem. La translació al VHIO cap a l’oncologia de precisió: uns quants apunts més sobre com ens en vam sortir el 2021. Per saber molt més de nosaltres, les nostres activitats i les nostres fites durant aquest any, us animen a donar una ullada a aquestes primeres subseccions, pàgines 26-61.

El VHIO només pot continuar (i continuarà) assolint el seu objectiu d’accelerar el ritme de progrés en tractaments personalitzats i específics contra el càncer gràcies al finançament públic que rep, així com al generós suport dels nostres patrons i patrocinadors institucionals (pàgines 27-31), institucions privades, empreses, associacions, societats i donants individuals. Com a prova directa de la recerca d’excel·lència que es duu a terme al VHIO, també continuem obtenint finançament imprescindible a través de diverses subvencions competitives internacionals i nacionals.

Volem expressar tot el nostre agraïment a tots els patrons, òrgans i agències de finançament del VHIO. Per conèixer tots els nostres patrons i fonts de finançament actuals, consulteu les pàgines 194-207. Per conèixer les fonts de finançament i els projectes nous durant el 2021, consulteu les pàgines 208-214.

 

El nostre informe científic del 2021 ja està disponible en els formats següents:

La  versió “comprimida” impresa, com a fitxer PDF descarregable, i com a microlloc ampliat i versió en línia compatible amb mòbils a: https://www.vhio.net/scientific-reports/.