Un taller sobre sexualitat tanca el cicle de tallers per a pacients de càncer de mama

vhio-cancer-mama

Els tractaments rebuts per al càncer de mama, com ara la cirurgia, la radioteràpia, la quimioteràpia i l’hormonoteràpia, poden provocar símptomes físics i emocionals en l’esfera sexual. Això ocasiona que més de la meitat de les supervivents de càncer de mama experimentin algun tipus de disfunció sexual. Els símptomes més freqüents són la sequedat vaginal, la dificultat per excitar-se i poc desig sexual, així com el dolor durant el coit.

El dijous 14 de juny es va celebrar el taller “Sexualitat i càncer”, impartit per la coach sexual Sylvia de Béjar. Aquest és l’últim taller del cicle 2017-2018 que organitzen de manera conjunta el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH).

La finalitat d’aquest taller és donar recomanacions pràctiques per ajudar les pacients a tornar a connectar amb la seva sexualitat i gaudir-ne més plenament durant i després del diagnòstic de càncer de mama. Tal com explicava Sylvia de Béjar, “la nostra vida sexual no es deslliura de patir els vaivens emocionals i físics que implica batallar contra el càncer. El fet de reconèixer-ho és important: és lògic tenir alts i baixos i perdre’n les ganes en alguns moments. Però també és clau entendre que lluitar contra el càncer no implica renunciar al sexe. Podem continuar gaudint de la nostra capacitat de gaudir físicament si acceptem el moment vital que ens està tocant viure, entenem què necessitem a cada moment i fem els ajustos necessaris per cultivar el plaer”.

Entre algunes recomanacions d’aquest taller hi ha l’ús de lubricants, per disminuir la irritació vaginal durant la relació sexual, així com l’ús de cremes vaginals sense estrògens, que ajuden a hidratar el teixit vaginal que presenta sequedat per causa de la privació hormonal secundària deguda als tractaments. L’ús d’aquestes cremes és aconsellable fins i tot encara que no es tinguin relacions sexuals. L’ús de dilatadors vaginals –com les boles xineses–, la pràctica dels exercicis de Kegel –consistents a contreure la musculatura pelviana i després deixar-la anar– o la gimnàstica hipopressiva són altres de les pràctiques recomanades per combatre els símptomes físics.

El càncer també suposa una gran factura emocional per a les pacients que estan en tractament o que fins i tot l’han superat. L’ansietat, la por o la falta de confiança poden motivar recel a l’hora de reprendre l’activitat sexual. Els canvis en la imatge corporal, com les cicatrius de la mastectomia, la pèrdua de cabells o l’augment de pes, també hi contribueixen. “D’aquí ve la importància d’establir una comunicació oberta i sincera amb la teva parella. Acceptar i integrar els canvis en el teu cos també hi ajuda. Però sobretot, anar al teu propi ritme”, apunta Sylvia de Béjar.

Tancament de cicle

Aquest últim taller serà el colofó del cicle que se celebra des de l’octubre i que aquest any s’ha encarregat de coordinar la Dra. Marta Capelán. “L’objectiu de la creació d’aquests tallers fa 4 anys va ser crear un espai d’educació per a les pacients en el qual es proporcionés informació basada en evidència científica sobre temes que els preocupaven i interessaven. Un espai en el qual les pacients preguntessin els seus dubtes i adquirissin eines pràctiques per ser usades en el dia a dia, en un ambient distès i relaxat”.

En aquest quart cicle s’han tractat temes molt diversos i variats, des d’assumptes legals fins a salut òssia o l’exercici físic, passant per nutrició, musicoteràpia o el maneig de l’estrès. Sens dubte, la participació activa de les pacients és un fet sobre el qual s’ha incidit des del primer moment. Els resultats de les enquestes realitzades demostren que el cicle ha estat molt ben acollit, ja que un 96% de les 170 assistents el recomanaria a una altra pacient.

La novetat respecte d’edicions anteriors ha estat la possibilitat de gravar algunes de les xerrades i la creació de vídeos educacionals. “El fet que les pacients puguin accedir al contingut de les xerrades i tallers online és un gran avanç, ja que n’hi ha que no hi poden assistir perquè estan rebent la quimioteràpia i moltes altres ja s’han reincorporat a la vida laboral. Alguns d’aquests vídeos, com ara el de les tres recomanacions per conviure amb el càncer o la xerrada de nutrició, compten en menys de 4 mesos amb més 1.300 i 1.600 visites a YouTube, respectivament”, detalla la Dra. Capelán.

“Després de finalitzar aquest quart cicle de tallers sento un profund agraïment a Astra-Zeneca pel seu gran suport al projecte des dels seus inicis fa quatre anys, als becaris de Periodisme de la Universitat Blanquerna –que han col·laborat amb la gravació i edició dels vídeos– i especialment a totes les pacients que han participat als tallers, pel seu entusiasme, el seu compromís, el seu desig d’aprendre i per ser participants actives en el seu benestar físic, emocional i social. A tots ells, gràcies”, concloïa la Dra. Marta Capelán.

Podeu visualitzar els diferents vídeos del cicle en els següents enllaços:

Tres recomendaciones que te ayudarán a convivir con el cáncer

Taller de nutrición para pacientes con cáncer de mama

La importancia del ejercicio físico en el cáncer de mama

Las 3 reglas de oro de la alimentación

Ejercicios para aliviar el dolor de las articulaciones

Aquí teniu el programa complet que s’ha impartit:

Talleres 17-18

###

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.