Braçades per a la investigació

Marnaton1

La lluita contra el càncer es fa des de molts fronts diferents. Des d’un laboratori, investigant què hi ha darrere de la malaltia per poder guanyar, tard o d’hora, la batalla a l’enemic. Però també des del mar. I això és el que ha passat aquest dissabte a la Marnaton de Cadaqués, una prova d’aigües obertes amb més de 1.500 participants en la qual 50 nedadors han unit esforços per donar més visibilitat a la investigació contra el càncer i han nedat tots amb casquets de color rosa a favor de FERO (#Marnaton4FERO).

Fa 4 anys, la Mireia, la Verónica i la Rosa Mari van prendre part per primera vegada en aquesta prova amb el mateix objectiu. Alhora, es va iniciar una campanya de micromecenatge al portal www.migranodearena.org. I en vista de l’èxit, la iniciativa ha crescut any rere any fins a arribar als 50 nedadors d’aquesta edició, que es van repartir entre les tres modalitats de la prova: 2,5, 4,5 o 6,5 km. Els objectius també han anat augmentant i en aquesta ocasió la meta s’ha posat en 25.000 euros, repte superat a data d’avui i encara amb 10 dies al davant per finalitzar la recaptació.

Aquests diners es destinaran a un projecte de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) amb el qual es pretén obtenir el perfil tumoral dels tumors (TMB són les sigles en anglès). El TMB reflecteix la quantitat de mutacions que posseeix un determinat tumor, la qual cosa és de gran utilitat per predir la seva resposta a determinats tractaments, com pot ser la immunoteràpia. Actualment, el TMB es determina a partir de proves basades en genòmica i prenent com a base mostres de teixit, fet que en limita molt l’expansió. El repte és aconseguir desenvolupar una prova similar que es pugui fer a partir de mostres més fàcils d’obtenir, com pot ser una mostra de sang.

Per dur a terme una prova de concepte d’aquest nou enfocament, s’ha triat el càncer de pulmó. Es tracta de la forma més freqüent al món en termes d’incidència i mortalitat, ja que provoca al voltant d’un milió de morts anuals. Només a Espanya 18.000 persones moren a l’any per culpa seva, 3.000, a Catalunya.

Al VHIO estem molt agraïts per la iniciativa de la Mireia, la Verónica i la Rosa Mari, i a la solidaritat de tots els donants que han aportat el seu “gra de sorra”. També estem molt agraïts a la inestimable ajuda de FERO, per cohesionar l’equip dels 50 nedadors –que incloïa nedadors de renom internacional­­– i haver acompanyat en tot moment aquest repte. A més, dues persones de la nostra organització hi han participat des de l’aigua: Jordi Martínez-Quintanilla i Margarida Mas. El Jordi, que a més d’investigador al grup de cèl·lules mare i càncer ja és un habitual de la competició de la categoria Màster i compta amb algun rècord en el seu palmarès esportiu, va quedar en la 10a posició i 2n de la seva categoria. La Marga, col·laboradora del departament de comunicació dirigit per Amanda Wren, que debutava en la seva primera Marnaton en aigües obertes amb aquest repte, va aconseguir acabar la prova.

Amb tot aquest esforç de persones amb nom propi com la Mireia, la Verónica, la Rosa Mari, el Jordi, la Marga, el Ruben, el Guillem, el Joan, la Lourdes, l’Isa, el Xesco, el Kike, la Regine, la Bea, la Maria, la Cris, la Natalia, la Raquel, la Julie, la Claudia, l’Ester, el Litus, l’Oriol, el Santi, el Jordi, la Maria, la Lu, l’Aure, la Camila, el Mike, la Carri, el Pau, la Clara, l’Anna S., l’Anna T., la Merche, l’Alberto, la Carmen, el Santi, el Maurici, la Susan, el Yussef, el Davi, la Paula, l’Alejo, el Jordi, el Juan, la Jessica, el Marc, el Pim i el centenar de donants anònims aconseguirem posar el nostre “gra de sorra” cap a l’avanç del coneixement de la biòpsia líquida i el càncer de pulmó.

###

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.