El nou cicle de tallers sobre càncer de mama comença parlant de la fatiga

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), gràcies a la col·laboració de la Fundació AstraZeneca, han posat en marxa un any més el Cicle de tallers sobre càncer de mama, dirigits, igual que l’any passat, per la Dra. Marta Capelán. Es tracta de la cinquena edició, i el seu objectiu tornarà a ser educar i formar les pacients en temes tan diversos com els aspectes físics, emocionals i socials del càncer de mama.

«El que volem és proporcionar eines a les pacients, sempre basades en l’evidència científica, per al maneig de símptomes i efectes a llarg termini dels tractaments rebuts, com adaptar-se emocionalment al dia a dia després d’un diagnòstic de càncer o aspectes legals. Entenem la salut com una cosa integral que afecta totes les àrees de la persona durant i després del tractament del càncer de mama», va explicar la Dra. Capelán.

 La primera xerrada del taller es va celebrar el dijous 18 d’octubre, la vigília del Dia Mundial contra el Càncer de Mama. La mateixa Dra. Marta Capelán va impartir la primera xerrada del V Cicle de tallers per a pacients amb càncer de mama. La Dra. Capelán, en la xerrada «Comi millorar la fatiga quan tens un càncer de mama?» va abordar les causes i factors que hi predisposen, així com les intervencions i recomanacions que poden ajudar a manejar-la.

La fatiga, un tema complex

 La fatiga relacionada amb el càncer és de caràcter multidimensional i afecta tant l’àrea física com emocional i cognitiva de la pacient. Segons les guies de la National Comprehensive Cancer Network –una aliança de 27 centres de càncer als Estats Units, la majoria dels quals estan designats per l’Institut Nacional del Càncer com a centres integrals de càncer– es defineix com una sensació subjectiva d’estar constantment cansat físicament, emocionalment i cognitivament. Aquesta fatiga està relacionada amb el càncer i/o els símptomes que se’n deriven, no és proporcional a les activitats realitzades i interfereix en el funcionament normal del dia a dia. Abans d’etiquetar una pacient que té «fatiga relacionada amb el càncer de mama» cal realitzar un diagnòstic diferencial que ens permeti descartar altres processos que causen fatiga, com l’anèmia, l’hipotiroïdisme, les malalties cardíaques, la presa de fàrmacs o la depressió, tal com apuntava la Dra. Capelán en la seva xerrada.

D’altra banda, la fatiga relacionada amb el càncer és un dels símptomes més freqüents experimentats per les pacients amb càncer de mama. De fet, un 30%, és a dir, una de cada tres dones que han tingut un càncer de mama, continuen experimentant-ne cinc anys després del diagnòstic, amb les implicacions que això suposa en la seva qualitat de vida.

Quant a les causes de la fatiga en la supervivent de càncer de mama, no es comprenen del tot, s’ha vist que hi ha una associació amb nivells alts de citocines proinflamatòries del sistema immunològic, així com una desregulació de l’ex hipotalàmic-hipofisiari-adrenal. Pel que fa a les recomanacions per tractar la fatiga relacionada amb el càncer, fins avui no hi ha un gold Standard, és a dir, no hi ha cap fàrmac ni intervenció que faci desaparèixer la fatiga. El que es proposa és un abordatge integral, en el qual l‘exercici adaptat a la condició i les preferències de la pacient, així com el ioga o la meditació, han demostrat beneficis clars per millorar la fatiga en estudis clínics. Altres aspectes a tenir en compte per optimitzar el maneig de la fatiga són una nutrició saludable i una bona higiene del son.

La Dra. Capelán acabava la xerrada destacant la importància de dissenyar estudis clínics que avaluïn els mecanismes immunològics implicats en la fatiga relacionada amb el  càncer. Una comprensió millor d’aquests mecanismes és fonamental perquè avancem en el tractament d’aquest símptoma que afecta una de cada tres supervivents amb càncer de mama.

Oferta de xerrades molt variada

El cicle acabarà el 20 de juny de 2019, i tindrà lloc un dijous de cada mes de 10 a 11 del matí a la sala d’actes de l’edifici Maternoinfantil de l’Hospital Vall d’Hebron. Aquestes seran les properes xerrades que s’impartiran:

Calendario2018-19

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.