![Pic1](https://vhio.net/wp-content/uploads/2021/07/Pic1-scaled-thegem-blog-default.jpg)
L’arquitectura és molt més que aparença estètica. Art i funcionalitat s’uneixen per estructurar els espais i ordenar-los de manera que alhora resultin útils i ens puguin emocionar. I per conèixer millor el que s’amaga darrere de façanes emblemàtiques de la ciutat va néixer el programa 48h Open House BCN, que aquest any ha arribat a la seva novena edició. Una iniciativa amb la qual més de 200 edificis van obrir les seves portes durant un cap de setmana per desvelar els seus secrets a tots aquells que hi van voler prendre part.
El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és un parc sanitari de referència mundial i una icona de l’arquitectura del barri, de fet, és l’origen de la construcció del seu entorn. Actualment es troba en un procés de transformació que busca fer-lo més agradable, accessible i saludable, i obrir-se a l’entorn i als veïns. Òbviament no podia faltar a aquesta cita i així ho va fer, i va permetre als visitants conèixer el nou projecte i visitar tant les instal·lacions del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) com el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el Bloc Quirúrgic de l’Hospital General.
El diumenge 28 d’octubre va ser el moment escollit per mostrar i explicar tot el que hi ha dins de VHIO i com s’hi investiga. Malgrat que la climatologia no va ser la més apropiada i es van produir diverses baixes respecte de la previsió inicial de visitants, uns 40 participants es van acostar per conèixer els secrets de l’edifici Cellex, seu de VHIO. La visita d’una hora es va fer curta per a molts, que es van quedar amb ganes de més.
El Dr. Héctor G. Palmer, cap del Grup de Cèl·lules Mare i Càncer, va obrir les portes del seu laboratori, on es va encarregar, juntament amb el seu equip, d’explicar als visitants les particularitats de la feina que hi fan, especialment en càncer de còlon, i amb una referència molt recent als seus estudis amb TET2. També part de l’equip del laboratori d’oncogenètica va estar present a la jornada de portes obertes i va mostrar als visitants la importància de la recerca en càncer de mama hereditari. A més, els visitants van tenir l’oportunitat de veure cèl·lules en un microscopi i visitar les sales de cultiu i els laboratoris.
Al costat del Dr. Héctor G. Palmer hi havia els Drs. Isabel Puig, Jordi Martínez-Quintanilla, Estefanía Cuesta i Laia Cabellos, tots del seu grup. A més del Grup de Cèl·lules Mare i Càncer, a la visita van participar investigadors del Grup de Factors de Creixement, que lidera el Dr. Joaquín Arribas, i del Grup d’Oncogenètica, del Dr. Orland Díez. Del primer hi van participar els Drs. Verónica Rodilla, Enrique Arenas, Faiz Bilal i Irene Rius, mentre que del segon van ser les Dres. Sara Guitérrez i Sandra Bonoche.
VHIO sol participar en activitats que ajuden a apropar la ciència a la ciutadania. Per això, en aquesta activitat els seus investigadors van tractar de fer de dinamitzadors amb el seu esforç divulgatiu i la capacitat de fer-ho entretingut. Des del departament de comunicació del VHIO no podem fer altra cosa que agrair l’esforç dels investigadors, que van obrir les portes del centre i van cedir el seu temps per tirar endavant aquesta activitat divulgativa tan interessant. El fet que el públic conegui el treball de recerca que es realitza als laboratoris és un compromís que considerem crucial i fonamental perquè la societat pugui entendre i valorar tota la feina que s’hi fa.
###