Com sobreposar-se a un diagnòstic de càncer de mama

vhio-cancer-mama

Quan a una pacient li diagnostiquen càncer de mama, en aquell moment sent un trasbals d’emocions. L’assalten la por i els dubtes i li venen moltes preguntes al cap. A partir d’aquest moment, l’actitud amb què s’afronta aquest repte té una importància vital. «Transforma els teus problemes en oportunitats» és el títol de la nova xerrada del Cicle de tallers sobre càncer de mama que es va celebrar dijous 15 de novembre a la Sala de Gerència de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Mónica Muntañola i Puri Hospital, dues pacients de càncer de mama, van ser les encarregades d’impartir aquesta xerrada, en la qual van voler compartir la seva experiència amb altres pacients per demostrar que aquest procés, tot i que és dur, si es mira d’una altra manera pot aportar moltes coses positives. «Vaig tenir molta por quan em van diagnosticar el càncer. Cal deixar que la ment faci un dol per la manca de salut, això és important. Em vaig permetre estar enfadada amb el món, però a partir d’aquí hem de fer un reset i passar a pensaments positius. No pots deixar passar la vida tancada en un cercle negatiu», va comentar Mónica Muntañola.

«Tot i així, en el meu cas va ser diferent, ja coneixia moltes persones al meu voltant que n’havien tingut, i que ja estaven perfectament. És curiós com percebem el que ens passa en funció de les nostres creences i vivències. En canvi, amb el diagnòstic de metàstasi el gener de 2017, com que havia conegut companyes que havien mort, llavors sí que vaig pensar que em moria, i vaig sentir ràbia perquè vaig pensar que no havia viscut. Havia decidit deixar la feina, i llavors estava preocupada per saber a què em dedicaria, perquè havia de pagar la hipoteca. La notícia em va fer pensar si realment jo havia vingut a aquesta vida a tenir un pis, pagar una hipoteca i en conseqüència tenir una feina que no m’agradava. És important preguntar-nos de tant en tant si portem la vida que realment volem, la que ens fa feliços», va comentar Puri Hospital. «Si hagués de dir una paraula que va caracteritzar la primera etapa de càncer de mama, diria que és por. Por de patir efectes secundaris que mai es van donar, vaig estar mesos patint per una cosa que mai no va arribar a passar», va afegir Puri Hospital.

D’altra banda, la vivència d’un càncer fa que passis de ser cuidadora a tenir la necessitat de ser cuidada, cosa per a la qual la dona no està preparada pel rol que sempre ha tingut. «És important aprendre a demanar ajuda, i no passa res, hi ha un munt de gent amb ganes d’ajudar, però que no saben com fer-ho, i permetre’ls-ho, dir-los què necessites és alliberador per a tots, ells i nosaltres», ens va dir Mónica Muntañola.

Saber sobreposar-se a un càncer i reaccionar, transformant els problemes en oportunitats, va ser la idea principal que es va voler transmetre en aquesta xerrada. «Quan el càncer arriba a la teva vida et queden dues opcions. O ser víctima o ser protagonista. Nosaltres animem les pacients a ser protagonistes, a gaudir d’aquesta parada a què t’obliga la vida, encara que sigui dura. A nosaltres ens ha aportat moltes coses positives com les persones que hem conegut en els tractaments, aprendre a estimar-nos, aprendre a prioritzar les meves necessitats o invertir diners en la meva curació perquè jo també soc important», va continuar Puri Hospital. «Jo a partir d’aquesta experiència agraeixo i valoro cada cosa per petita que sigui, el vent a la cara, sentir la pluja, un dia assolellat, etcètera», va afegir Mónica Muntañola.

Ambdues van coincidir en la importància de la comunicació i van exposar com van afrontar aquest repte. Així, la Mónica va explicar com va haver de comunicar la seva malaltia tant a les seves filles, dues nenes de tres i cinc anys, com a tot el seu entorn. En el cas de Puri Hospital, el més difícil va ser dir-ho a la seva mare, de 84 anys. Van remarcar la importància de donar-hi normalitat, entenent que la malaltia passa a formar part del dia a dia, i treure el drama que envolta la paraula ‘càncer’, cosa que també ajuda els altres. «A les meves filles els vaig dir que la mare estava malaltona, però que no es veia vaig portar perruca durant tot el procés, i que hi hauria dies que estaria molt cansada. Quan van arribar aquests dies elles feien de cuidadores, semblava un joc», va comentar Mónica Muntañola.

Van insistir en l’ús de teràpies complementàries, mal anomenades alternatives, en combinació amb el tractament de quimioteràpia i hormonoteràpia, per a la reducció d’efectes secundaris. «Hi ha moltes eines per estar bé i millorar la qualitat de vida. Cada una ha de buscar aquella que li funciona i que li és més còmoda», va comentar Puri Hospital.

Els consells impartits tant per Mónica Muntañola com per Puri Hospital es van centrar en la importància de reavaluar les prioritats de les nostres vides, i de la comunicació assertiva, així com eines per millorar la nostra qualitat de vida. També van incidir en com saber sobreposar-se a la por. Per això és important entendre que la por es convertirà en una companyia habitual del procés: por dels efectes secundaris que es veuen en altres persones, por de la recaiguda, por que surti alguna cosa en les revisions, sense deixar que aquesta por acabi impedint viure el present per anticipar un futur inventat.

Oferta de xerrades molt variada

 El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), gràcies a la col·laboració de la Fundació AstraZeneca, estan duent a terme un any més el Cicle de tallers sobre càncer de mama, dirigits per la Dra. Marta Capelán. Es tracta de la cinquena edició, i el seu objectiu torna a ser educar i formar les pacients en temes tan diversos com els aspectes físics, emocionals i socials del càncer de mama.

 «El que volem és proporcionar eines a les pacients, sempre basades en l’evidència científica, per al maneig de la fatiga i efectes a llarg termini dels tractaments rebuts, com adaptar-se emocionalment al dia a dia després d’un diagnòstic de càncer o aspectes legals. Entenem la salut com una cosa integral que afecta totes les àrees de la persona durant i després del tractament del càncer de mama», va explicar la Dra. Capelán.

El cicle acabarà el 20 de juny de 2019, i tindrà lloc un dijous de cada mes de 10 a 11 del matí a la sala d’actes de l’edifici Maternoinfantil de l’Hospital Vall d’Hebron. Aquestes seran les properes xerrades que s’impartiran:

Calendario2018-19

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.