Dos projectes de recerca del VHIO sobre la biòpsia líquida premiats en les XVI Beques Fero

fero-header-completo-1

Dos projectes centrats a explorar les possibilitats de la biòpsia líquida, un en càncer de pròstata i un altre en càncer en mama, que lideren investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), han estat premiats en les XVI Beques Fero en Investigació Oncològica Translacional, que el 2019 celebren el 10è aniversari. Cadascun dels projectes rebrà 80.000 euros per al seu desenvolupament. També ha estat premiada una recerca sobre l’epigenoma del sistema immunitari per al desenvolupament de nous tractaments d’immunoteràpia del CIC bioGUNE de Bilbao. En total s’han concedit 240.000 euros per a la recerca contra el càncer.

Dr. Andrés Cervantes y la Sra. Paloma García Peñ, entreguen una de les XVI Becas Fero en Investigación Oncológica Traslacional al Dr. Joaquin Mateo del VHIO.

El Dr. Joaquín Mateo, investigador principal del Grup de Recerca Translacional en Càncer de Pròstata del VHIO, ha estat un dels premiats pel seu treball sobre l’estudi no invasiu de l’evolució dels tumors de pròstata. “Amb la nostra recerca volem descobrir si una anàlisi de biòpsia líquida que integra cèl·lules tumorals circulants, ADN tumoral circulant i ADN tumoral exosoma ens pot ajudar a predir l’evolució del càncer de pròstata”, va explicar el Dr. Mateo.

D’aquesta manera, amb el seu treball s’espera poder contribuir a millorar els resultats clínics dels pacients mitjançant una atenció més precisa i personalitzada, la qual cosa serà possible gràcies a la biòpsia líquida. “Com que es tracta d’un mètode d’anàlisi no invasiu, que necessita únicament mostres de plasma recollides abans i després del tractament, superaria les limitacions que presenta la recollida de biòpsies tumorals repetides”, afegeix el Dr. Mateo, que explica que d’aquesta manera seria molt més fàcil determinar l’estat d’evolució de la malaltia en cadascun dels pacients.

 

 

 

I Projecte Fero-GHD

El Dr. José Baselga (a l’esquerra) i el Sr. Thys Niermeyer, director general GHD Espanya, entreguen el I Proyecto Fero-GHD a la Dra. Judith Balmaña i Dra. Violeta Serra del VHIO (a la dreta de l’imatge).

Per la seva banda, la Dra. Violeta Serra, investigadora principal del Grup de Teràpies Experimentals del VHIO, i la Dra. Judith Balmaña, cap del Grup de Genètica del Càncer Hereditari del VHIO, han rebut el I Projecte Fero-GHD en càncer de mama, novetat en aquesta edició de les Beques Fero. En el seu cas, per investigar com la biòpsia líquida pot ajudar a determinar la resposta a tractaments en càncer de mama resistent.

“Amb el nostre treball volem comprovar si la biòpsia líquida és útil per optimitzar una prova que identifiqui els tumors més sensibles i així monitoritzar la resposta al tractament en pacients amb càncer de mama i portadores d’una mutació als gens BRCA 1/2”, va explicar la Dra. Violeta Serra. Aquests gens, quan estan mutats en els tumors no reparen de forma adequada certs errors de l’ADN. Això els fa sensibles a un tipus de teràpia dirigida amb inhibidors de PARP.

 

No obstant això, quan el tumor evoluciona, aquesta sensibilitat es pot perdre. “S’ha observat que el 40% dels càncers metastàtics mostren una resistència intrínseca, i la majoria dels sensibles acaben generant resistència”, ha afegit la Dra. Judith Balmaña. El projecte de recerca de totes dues buscarà desenvolupar un test de sensibilitat que es pugui utilitzar en biòpsies líquides i així poder fer un seguiment al llarg del tractament d’una manera menys invasiva i que permeti veure les respostes generades. “Així es podrà realitzar una prescripció dels tractaments més beneficiosos per a cada pacient i reduir la indicació dels que serien ineficaços”, ha conclòs la Dra. Serra.

Juntament amb els investigadors del VHIO, també ha estat guardonat el Dr. Asís Palazón, investigador del CIC bioGUNE de Bilbao, l’estudi premiat del qual se centra a descobrir noves modificacions epigenètiques aberrants que impedeixen la formació adequada de cèl·lules T citotòxiques de memòria de llarga vida i, amb això, en precipiten l’esgotament. Amb aquest treball es busca obrir la porta a noves dianes terapèutiques que contribueixin a millorar l’eficàcia de la immunoteràpia.

“La finalitat de la Beca Fero és impulsar la recerca translacional en oncologia per apropar els beneficis de la recerca als pacients en l’interval menor de temps possible”, ha assenyalat Sol Daurella, presidenta de la Fundació Fero. “El nostre compromís és impulsar una producció científica de primer nivell. A Espanya hi ha investigadors i centres punters que són cabdals perquè, a poc a poc, puguem avançar en la lluita contra una malaltia que s’ha convertit en un dels principals problemes sociosanitaris de la nostra societat actual”, ha conclòs Daurella.

 

10 anys de la Beca Fero en Investigació Oncològica Translacional

La Fundació Fero és una entitat pionera en la promoció de la recerca oncològica translacional a Espanya. La primera edició de la Beca Fero en Investigació Oncològica Translacional va tenir lloc l’any 2009, i el projecte premiat va ser una recerca contra la família de tumors del sarcoma d’Ewing, liderada pel Dr. Jaume Mora, cap d’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Maternoinfantil Sant Joan de Déu (Barcelona).

Des del seu naixement, la Fundació Fero ha invertit més de 14 milions d’euros en recerca, dels quals 1,3 milions corresponen a beques. L’entitat ha finançat més de 50 projectes de recerca translacional i ha establert col·laboracions amb més d’una desena de centres d’investigació d’excel·lència a nivell nacional.

###

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.