Com adequar-se a una nova realitat després d’un càncer de mama

18-19-cancer-mama

Una cop acabat el tractament d’un càncer de mama, moltes pacients es pregunten com poden reprendre la seva vida i si és possible, d’alguna manera, tornar a la normalitat. I és que un diagnòstic de càncer trastoca moltes facetes personals i obliga, durant el tractament, a canviar l’enfocament de moltes coses. Per això, per a moltes pacients és necessari dur a terme tot un procés per adequar-se a una nova realitat, i sobre aquest fet es va centrar la darrera sessió del cicle de tallers que organitza el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia en col·laboració amb la Fundació AstraZeneca.

 

“En aquesta sessió hem mirat de crear un espai per poder pensar i compartir experiències de com tornem a la nostra vida després d’un càncer. Hem pogut parlar sobre diversos exemples concrets de maneres de viure la situació del retorn a la vida quotidiana de la millor manera possible, acceptant les limitacions reals físiques i mentals i donant-se temps per a aquest procés”, va explicar Sonia López, psicòloga i encarregada d’impartir aquesta sessió.

 

D’aquesta manera, durant el taller es va recalcar la importància d’entendre com l’adaptació a la nova realitat de la pacient necessita cert temps, encara que a algunes dones els costi acceptar-ho. Així, es va parlar d’estratègies que ajudessin a entendre per què costa assumir aquest fet i veure la millor manera de encarar-lo. “Es va tractar d’aprendre a donar-se temps com una manera de cuidar-se. Hem d’entendre que és possible cuidar-se sense sentir que deixem de tenir cura dels altres i l’important que és estar bé amb una mateixa per poder estar millor amb els altres”, va recalcar Sonia López.

 

Al taller també es va abordar la manera com la malaltia pot arribar a modificar el dia a dia de les pacients a través de la comprensió que la vida no deixa de ser un procés de canvi, evolució i adaptació, i la importància de saber adaptar-se a tot això. “Hem de saber diferenciar entre el canvi que nosaltres decidim en la nostra vida i el fet que la mateixa malaltia ens imposi un canvi”, va concloure Sonia López.

 

Un cicle de tallers per educar i donar suport

 

Aquest curs es va emmarcar en la cinquena edició del cicle de tallers per a pacients de càncer de mama que aquest any dirigeix altra vegada la Dra. Marta Capelán. “Entenem que la salut és una cosa integral que afecta totes les àrees de la persona durant i després del tractament, i que l’educació de les pacients és un pilar fonamental en el tractament del càncer de mama.”

 

L’objectiu d’aquestes xerrades és que les pacients adquireixin eines i coneixements per a la gestió d’efectes secundaris i a llarg termini, emocionals i altres assumptes d’interès. Tot això, amb la intenció que les pacients en siguin participants actives.

 

La xerrada que finalitzarà el cicle tindrà lloc el proper 20 de juny de 2019, i serà la Dra. Marta Capelán l’encarregada de posar-hi el punt final amb la seva xerrada “Efectes secundaris a llarg termini després d’un càncer de mama”. Serà, com sempre, a la sala d’actes de l’edifici maternoinfantil de l’Hospital Vall d’Hebron, de 11.00 h a 13:00h.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.