Els efectes secundaris a llarg termini després d’un càncer de mama tanquen el cicle de tallers del VHIO

18-19-cancer-mama

L’última xerrada del V Cicle de Tallers de Càncer de Mama que organitza el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) amb l’ajuda i el suport de la Fundació AstraZeneca es va centrar en els efectes secundaris d’un càncer de mama i com fer-hi front. La Dra. Marta Capelán, que ha dirigit tot el cicle, va ser l’encarregada de fer aquesta última xerrada, amb la qual s’ha posat punt final al curs 2018-2019, que ha comptat amb uns 300 assistents.

La Dra. Marta Capelán

A Espanya es diagnostiquen a l’any més de 32.000 càncers de mama. Gairebé 30.000 d’aquestes pacients estaran vives al cap de 5 anys gràcies als avenços que hi ha hagut en els programes de cribratge i en els tractaments. “No obstant això, 1 de cada 3 supervivents d’un càncer de mama experimentarà efectes a llarg termini que tindran un impacte en la qualitat de vida”, va explicar la Dra. Capelán, i va assenyalar que les pacients més joves, les que presenten comorbiditats i les d’un nivell socioeconòmic baix són les que tenen més risc de patir aquests efectes secundaris.

Durant la xerrada, la Dra. Capelán es va enfocar cap a dues àrees, principalment: la promoció de la salut i la prevenció, i els efectes secundaris més freqüents. Així, en la primera part va fer esment, entre altres coses, de la importància de moderar el consum d’alcohol, la necessitat de fer exercici físic i la transcendència d’una alimentació saludable, així com de mantenir un pes adequat.

 

Quant als efectes secundaris tardans i a llarg termini dels tractaments rebuts, com són la cirurgia, la radioteràpia, la quimioteràpia i l’hormonoteràpia, la Dra. Capelán va descriure els símptomes físics, emocionals, socials i espirituals més freqüents, com poden ser la fatiga, l’insomni, les sufocacions, els símptomes vaginals, el dèficit cognitiu, les neuropaties i les artràlgies o els dolors articulars, així com la manera de poder-los abordar.

“A més d’explicar de forma senzilla la prevalença de cada un d’aquests símptomes, també se’ls ha proporcionat coneixements i eines pràctiques per al millor abordatge d’aquests símptomes des d’un enfocament integratiu en què el tractament farmacològic es combina amb canvis en els estils de vida, tècniques cos-ment i suplements”, va explicar la Dra. Marta Capelán.

Un cicle de tallers per educar i donar suport

Aquest curs s’ha emmarcat en la cinquena edició del cicle de tallers per a pacients de càncer de mama que aquest any dirigeix altra vegada la Dra. Marta Capelán. “Entenem que la salut és una cosa integral que afecta totes les àrees de la persona durant i després del tractament, i que l’educació de les pacients és un pilar fonamental en el tractament del càncer de mama”.

L’objectiu d’aquestes xerrades ha estat que les pacients adquireixin eines i coneixements per a la gestió d’efectes secundaris i a llarg termini, emocionals i altres assumptes d’interès. Tot això amb la intenció que les pacients en siguin participants actives.

“Aquest cicle de tallers està, a més, dins el programa per a pacients de càncer de mama, en el qual s’engloben altres activitats, com tallers de mindfulness, de maquillatge, un canal de YouTube i també jornades de pacients enfocades al benestar físic, emocional i social”, va acabar detallant la Dra. Capelán, que s’encarrega de liderar aquest programa.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.