![sinteta](https://vhio.net/wp-content/uploads/2021/07/sinteta.jpg)
El 20 d’octubre vinent tindrà lloc la 4a edició de la Pink Run Mir, una cursa solidària que vol reunir fons per a la investigació i la cura del càncer de mama. En aquesta ocasió, i sota el lema El lobel·lar també existeix, els fons es destinaran a un projecte per redefinir el pronòstic del càncer de mama lobel·lar precoç que es farà al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).
El termini per formalitzar la inscripció es tancarà el dia 10 d’octubre o amb anterioritat, si se superen les 1.600 inscripcions, el límit màxim que s’ha imposat l’organització. Les associacions Sin Teta Hay Paraíso i Joventut Atlètica Montcada, juntament amb l’Ajuntament de Montcada i Reixac, s’han tornat a encarregar de posar en marxa aquesta recaptació solidària de fons.
Corrent o caminant, en solitari, en grup o en família, la idea és recórrer un circuit de 3 quilòmetres que tindrà tant la sortida com l’arribada al davant del pavelló Miquel Poblet. Les persones que no puguin acudir a la prova el dia 20 d’octubre també poden fer un donatiu. Per a més informació sobre l’esdeveniment o per formalitzar la inscripció es pot accedir a la pàgina web https://nonstoprun.com/pinkrun/.
El lobel·lar també existeix
Dos dels factors més importants per al pronòstic i la determinació de benefici de la quimioteràpia en el càncer de mama precoç RH+ HER2- són el percentatge de tinció de Ki67 (mesura el percentatge de cèl·lules tumorals que s’estan dividint) i les plataformes gèniques efectuades en el tumor de mama extirpat.
Tots dos factors s’han desenvolupat bàsicament a partir dels tumors de mama més freqüents, els carcinomes ductals infiltrants, mentre que els tumors de tipus lobel·lar, que constitueixen entre el 10 i el 15% dels tumors de mama, han estat poc representats als estudis. Consegüentment, hi ha dubtes sobre l’aplicabilitat del punt de tall de Ki67 escollit per determinar un pronòstic millor o pitjor o de les puntuacions i grups de risc definits per les plataformes gèniques en aquests tumors lobel·lars.
Amb aquest nou projecte, els investigadors del VHIO pretenen analitzar la casuística de pacients amb tumors lobel·lars amb seguiment a 10 anys per validar un punt de tall de Ki67 i comparar el valor pronòstic i predictiu de benefici de quimioteràpia d’aquest pel que fa a EndoPredict, una plataforma gènica menys aplicada i que disposa d’un estudi retrospectiu que suggereix la seva utilitat en aquest subgrup histològic.
###