Líders en la investigació per desxifrar el paper dels micropèptids en la progressió del càncer de pàncrees i la disseminació de cèl·lules metastàsiques.

d5ba0f81-caa4-4767-b33e-5fc8e13d63fb

La nit del 16 de setembre, en una cerimònia organitzada per “la Caixa” i celebrada a la seva mateixa seu, la Dra. Maria Abad, investigadora principal del nostre Grup de Plasticitat Cel·lular i Càncer, va rebre el Premi d’Investigació en Salut 2018 amb un projecte pioner titulat “Definiendo el rol de los micropéptidos secretados por exosomas en el cáncer de páncreas”.

 

Recentment, diversos estudis s’han centrat a caracteritzar els micropèptids per desxifrar-ne la implicació en processos biològics fonamentals com ara la reparació del DNA o la fisiologia i regeneració muscular; però el seu paper i rellevància en la disseminació de cèl·lules metastàtiques cancerígenes no havien estat descrits amb precisió.

 

Motivats pel fet que la seva mida molecular reduïda fa d’aquests micropèptids candidats excel·lents per ser rebutjats pels exosomes derivats dels tumors, així com dades recents que demostren que els exosomes secretats per les cèl·lules de càncer pancreàtic es poden fer servir com a marcadors substituts de l’extensió de la malaltia i aplanar el camí per a l’aparició de nínxols premetastàsics al fetge, els investigadors busquen establir que aquests micropèptids són biomarcadors innovadors produïts per les cèl·lules de càncer pancreàtic i que juguen un paper important en el microambient tumoral i en la metàstasi.

 

Liderat per la Dra. Abad i coordinat pel Dr. Hector Peinado, cap del Grupo de Microambiente y Metástasis del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO-Madrid), i el Dr. Bruno Costa Silva, cap de Systems Oncology, de la Fundació Champalimaud (Lisboa, Portugal), l’estudi comptarà amb la dilatada experiència de tots dos en micropèptids i exosomes, així com en nínxols premetastàsics al fetge, respectivament; a més d’un equip compost per destacats investigadors del VHIO, entre els quals s’inclou la Dra. Teresa Macarulla, investigadora principal del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins.

 

“La nostra hipòtesi és que les cèl·lules tumorals fan servir els micropèptids com a missatgers cancerígens dins els exosomes. Enfocats en un càncer devastador com és el de pàncrees, mirarem d’establir com promouen la progressió del càncer i la disseminació de la malaltia per poder desenvolupar noves teràpies que ajudin a millorar els resultats per als nostres pacients”, va afirmar la Dra. María Abad, investigadora principal d’aquest projecte tan innovador.

 

Basant-se en investigacions prèvies que han portat a la identificació de sis nous micropèptids desregulats que presenten activitat tumoral supressora, aquest equip multidisciplinari buscarà micropèptids secretats en exosomes als derivats del plasma sanguini, en caracteritzarà la funció en el tipus de tumor i establirà noves firmes de pronòstic i eines d’estratificació.

 

“Aprofito aquesta oportunitat per agrair a “la Caixa” el suport i la confiança en la nostra investigació. Només a través del seu valuós finançament serem capaços d’avançar en aquest camp en particular, així com promoure els descobriments en aquest vast terreny inexplorat que són els micropèptids secretats per exosomes i que poden dur-nos al desenvolupament de noves estratègies de tractament i teràpies contra el càncer”, ha conclòs.

 

 

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.