- Un projecte de la Dra. María Abad per estudiar micropèptids clau en càncer ha estat seleccionat en la XVI Convocatòria d’Ajudes a la investigació en Salut de Fundació Mutua Madrileña
- Es buscarà tant identificar nous micropèptids a la sang relacionats amb el càncer de pàncrees com caracteritzar-ne les funcions i així buscar nous biomarcadors i dianes terapèutiques per a aquesta malaltia
Els micropèptids són unes proteïnes molt petites que, precisament per la seva mida, havien passat totalment desapercebudes fins ara. El microproteoma, és a dir, el conjunt de micropèptids que produeixen les nostres cèl·lules, és encara un camp poc explorat, però té un gran potencial per canviar molts dels paradigmes actuals en el tractament del càncer. Fins a l’actualitat només han estat caracteritzats funcionalment uns quants micropèptids, i tres s’han relacionat amb el càncer. Si tenim en compte que s’estima l’existència de milers de micropèptids a les nostres cèl·lules, és molt possible que n’hi hagi molts, encara per descobrir, que tinguin funcions importants en la formació de tumors i en les metàstasis.
Un nou projecte liderat per la Dra. Maria Abad, investigadora principal del Grup de Plasticitat Cel·lular i Càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), analitzarà el microproteoma del càncer de pàncrees amb l’objectiu d’identificar nous micropèptids que puguin servir tant de dianes terapèutiques com de biomarcadors tumorals d’aquesta malaltia. La investigació comptarà amb finançament de la Fundació Mutua Madrileña per poder-se dur a terme. En total es destinaran 100.000 euros al projecte, i estan emmarcats dins la XVI Convocatòria d’Ajudes a la Investigació en Salut de l’esmentada fundació. El dijous 19 de setembre es va fer la cerimònia de lliurament d’aquests ajuts.
“Al meu laboratori ja hem identificat diversos micropèptids que tenen funcions importants en el càncer: uns frenen el creixement dels tumors, altres impedeixen que les cèl·lules tumorals envaeixin altres teixits i produeixin metàstasi. És un camp molt prometedor, i gràcies a la nostra feina esperem poder conèixer millor aquest nou món dels micropèptids i obrir nous camins que portin a la seva aplicació en la pràctica clínica”, apunta la Dra. Maria Abad.
El càncer de pàncrees és avui dia una de les malalties amb més mal pronòstic, i fins a la data no hi ha cap programa de detecció precoç en pacients d’alt risc, la qual cosa fa que moltes vegades el diagnòstic es faci en etapes avançades de la malaltia, fet que redueix les possibilitats de supervivència dels pacients.
“Les cèl·lules tumorals secreten micropèptids que utilitzen com a «missatgers» per comunicar-se les amb unes altres, i un cop secretats poden detectar-se a la sang. Per tant, la identificació d’aquests micropèptids podria ser el primer pas perquè en un futur puguin servir per diagnosticar i classificar la malaltia amb una mostra de sang, de manera fàcil i no invasiva”, comenta la Dra. María Abad, i assenyala aquest objectiu com un dels principals del seu projecte de recerca.
Tot i que no serà l’únic; identificar els micropèptids clau en càncer de pàncrees i conèixer com funcionen podria obrir la porta al disseny de noves vies de tractament i oferir d’aquesta manera noves opcions terapèutiques per a l’únic tipus de càncer la mortalitat del qual ha augmentat els últims anys.