- La detecció precoç del càncer colorectal o el desenvolupament de nous agents terapèutics en la lluita contra la projecció del càncer de còlon són alguns dels projectes que rebran ajuda de l’AECC
- També han estat seleccionats un projecte per estudiar els orígens genètics comuns en pacients de càncer de pulmó i un altre per optimitzar l’ús d’inhibidors de checkpoint en pacients amb neoplàsies limfoides que reben trasplantaments al·logènics de progenitors hematopoètics
El càncer es convertirà en els propers anys en la primera causa de mort, amb un augment anual de la seva incidència fins a arribar als 21,6 milions de casos nous l’any 2030, segons les previsions del Centre Internacional d’Investigació sobre Càncer (IARC són les seves sigles en anglès). Davant aquest panorama, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), juntament amb altres institucions líders en recerca oncològica, van posar en marxa l’any 2016 el Dia Mundial de la Recerca en Càncer.
A través d’aquesta iniciativa es vol conscienciar la societat perquè impulsi i reconegui l’esforç investigador en càncer. També es busca a través d’aquesta celebració ajudar a mantenir el compromís social i de les institucions, així com recordar la necessitat d’invertir diners per potenciar i reforçar la recerca oncològica, i d’aquesta manera ser capaços de frenar la progressió de la malaltia.
Per tot això, l’AECC va organitzar ahir, 24 de setembre, un acte al qual va assistir Sa Majestat la Reina, com a presidenta d’honor amb caràcter permanent de l’AECC i de la Fundació Científica de l’AECC, que va estar acompanyada per Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universitats, i per Ignacio Muñoz, president de l’AECC. El Dr. Hector Peinado, cap del Grup de Microambients i Metàstasis del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO), va ser l’encarregat d’agrair el suport de l’AECC en nom de tots els investigadors becats.
Posteriorment es va celebrar un acte en què va participar el Dr. Josep Tabernero, director del VHIO, on va explicar per què Europa ha apostat per la missió càncer. Després d’aquesta xerrada hi va haver una taula rodona amb la participació del Dr. Joaquín Arribas, director d’Investigació Preclínica del VHIO i cap del Laboratori de Factors de Creixement, juntament amb la Dra. Eva Ciruelos, presidenta de SOLTI i oncòloga mèdica a l’Hospital 12 de Octubre de Madrid, Carmen Vela, directora de projectes col·laboratius EUROFIN-INGENASA i membre del Board de la missió soil Health and Food de la comissió europea i anterior Secretària d’Estat de Recerca, desenvolupament i Innovació, Javier García, fundador de Columbus Venture Partners, i el Dr. Cristóbal Belda, subdirector general d’Avaluació i Foment de la Investigació de l’Institut de Salud Carlos III.
Lliurament d’ajudes AECC
Posteriorment, i en el marc de les celebracions d’aquest Dia Internacional de la Investigació en Càncer, l’AECC va fer públics diferents projectes als quals ha decidit donar suport amb diverses ajudes. Com és habitual, hi havia diferents iniciatives liderades per investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).
D’aquesta manera, la Dra. Elena Élez, metge oncòloga i investigadora del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins, que dirigeix el Dr. Josep Tabernero i la investigadora principal del qual és la Dra. Teresa Macarulla, al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), ha aconseguit un ajut clínic Sènior de l’AECC, una ajuda financera a professionals mèdics per al desenvolupament d’un projecte de recerca en càncer per consolidar la recerca en especialistes mèdics i contribuir al foment de la recerca en l’entorn clínic.
El projecte seleccionat de la Dra. Élez buscarà desenvolupar mètodes mínimament invasius i no invasius per a la detecció precoç i el control de la progressió del càncer colorectal. La mortalitat del càncer de còlon està altament associada a la recaiguda del tumor i la malaltia metastàsica (50-70%). Tot i els impressionants avenços amb tractaments nous, l’èxit d’aquestes estratègies es basa en la detecció primerenca de les recaigudes.
“Els enfocaments no invasius ofereixen una gran oportunitat per millorar aquesta detecció precoç, ja que els tumors malignes alliberen ADN lliure (cfDNA) al torrent sanguini. L’anàlisi d’aquesta nova font biològica pot tenir implicacions importants en el canvi cap a la medicina personalitzada per diagnosticar i/o monitoritzar tumors malignes. En aquest projecte proposem avaluar la viabilitat clínica de seguir la progressió del tumor mitjançant la detecció dinàmica d’una signatura molecular i personalitzada d’una mostra de sang”, explica la Dra. Elena Élez. En cas d’obtenir resultats positius, es justificaria dur a terme estudis més amplis per demostrar la validesa clínica i la utilitat d’aquest enfocament. A més, aquest seguiment dinàmic podria ajudar els metges a ajustar millor i més aviat el tractament i millorar la vigilància dels pacients amb càncer colorectal.
A més del projecte de la Dra. Elena Élez, també ha estat seleccionat un projecte de la Dra. Miriam Sansó, becària postdoctoral al Grup de Genòmica del Càncer que dirigeix la Dra. Ana Vivancos al VHIO, amb un ajut Investigadors AECC. Aquest programa busca donar suport a investigadors postdoctorals amb talent en la seva carrera científica cap a la creació de les seves pròpies línies de recerca. En aquest cas, el projecte seleccionat buscarà elaborar un perfil molecular integral per elucidar orígens genètics comuns en tumors primaris múltiples en pacients amb càncer de pulmó.
El nombre de pacients oncològics diagnosticats amb tumors primaris múltiples varia entre el 2 i el 17%, i experimenta un increment a cada dècada que passa. Els segons tumors poden derivar de tractaments previs, susceptibilitat genètica, estils de vida o exposicions ambientals. Aquest augment preocupant requereix una revisió profunda de les causes etiològiques i susceptibilitats genètiques que poden incrementar el risc de patir més d’un primari, identificar grups de risc, així com millorar les estratègies de prevenció i intervenció clínica.
“A més, comptem amb evidències que demostren que alguns segons tumors presenten origen genètic comú amb el primer, de manera que la histopatologia podria beneficiar-se de les anàlisis genòmiques i epigenètiques per complementar i millorar el diagnòstic. Aquests canvis impactarien directament en les opcions terapèutiques i la supervivència dels pacients. Finalment, comptem amb grans quantitats de dades genòmiques de tumors primaris independents de qualsevol tipus, però no tenim cap mena de base de dades per a casos de múltiples primaris”, explica la Dra. Miriam Sansó. Per tot això, el seu objectiu és establir el primer estudi integral del genoma i epigenoma de tumors primaris múltiples.
També en la categoria d’Investigadors AECC es va renovar l’ajut concedit a la Dra. Isabel Puig, investigadora postdoctoral al Grup de Cèl·lules Mare i Càncer del VHIO, que dirigeix el Dr. Hector G. Palmer. La Dra. Isabel Puig està dirigint el treball sobre el desenvolupament de nous agents terapèutics en la lluita contra la progressió del càncer de còlon. Aquest treball pretén donar resposta al fet que, després de ser sotmesos a teràpia, gairebé el 50% dels pacients amb càncer colorectal recauen amb un nou tumor, més agressiu que l’original, i que redueix de forma important les possibilitats de supervivència del pacient.
Al laboratori es va aconseguir identificar l’existència d’una subpoblació tumoral resistent als fàrmacs de quimioteràpia i amb capacitat de reiniciar el creixement tumoral, i que seria responsable de les recidives oncològiques. Aquestes cèl·lules estarien caracteritzades per la presència d’un enzim epigenètic que seria el principal responsable de la supervivència de les cèl·lules a la quimioteràpia. A més, el producte enzimàtic resultant de la seva activitat serviria com a biomarcador per pronosticar l’avenç de la malaltia.
Ara, la Dra. Isabel Puig pretén, amb la seva recerca, aprofundir en la funció biològica d’aquest enzim epigenètic per entendre millor els seus mecanismes d’acció. D’acord amb aquest treball, es vol desenvolupar un inhibidor d’aquest enzim que serveixi com a nou fàrmac terapèutic per combatre les recidives. Segons Isabel Puig, “el desenvolupament d’aquest nou agent terapèutic permetrà proposar una estratègia terapèutica innovadora que consisteixi a eliminar les cèl·lules tumorals resistents a les quimioteràpies actuals i evitar, així, el recreixement tumoral”. També s’estudiarà la possibilitat d’utilitzar el producte enzimàtic d’aquest enzim com a biomarcador per a la predicció de recidives tardanes en altres tipus de càncer, com el de mama i el de pulmó.
Un altre dels projectes seleccionats ha estat el del Dr. Pere Barba, hematòleg al Grup d’Hematologia Experimental del VHIO, que dirigeix el Dr. Francesc Bosch. En aquest cas, el projecte s’emmarca dins el programa “Idees Llavor” AECC, la finalitat del qual és finançar la generació de noves oportunitats innovadores de recerca en càncer que, en cas d’èxit, podran concretar-se en projectes sòlids de recerca. El projecte del Dr. Pere Barba buscarà optimitzar l’ús d’inhibidors de checkpoint en pacients amb neoplàsies limfoides que reben un trasplantament al·logènic de progenitors hematopoètic.
PD-1 és un mecanisme normal en humans que suposa un fre perquè algunes cèl·lules de defensa (limfòcits) no actuïn d’una manera exagerada i puguin danyar l’organisme. “Els fàrmacs que bloquegen PD-1 produeixen una gran activació dels limfòcits que pot contribuir a l’eliminació de cèl·lules tumorals. No obstant això, aquest efecte pot ser perjudicial en els pacients que reben un trasplantament de cèl·lules mare, perquè la gran activació de les defenses del donant podria produir efectes perjudicials per al pacient. El nostre projecte pretén estudiar com actuen els inhibidors de PD-1 en els pacients trasplantats i investigar estratègies per prevenir-ne els possibles efectes perjudicials en aquests pacients”, apunta el Dr. Pere Barba.
El suport a la recerca oncològica ha de ser continuat i permanent, i agraïm enormement a l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) el seu gran esforç per donar continuïtat a projectes de recerca, així com el seu suport per donar visibilitat a través del World Cancer Research Day (WCRD) a la investigació oncològica.
###