El maneig de l’estrès emocional i físic centrarà el proper taller per a pacients amb càncer de mama

vhio-cancer-mama

El passat dijous 12 d’abril, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH) van organitzar una nova sessió del cicle de tallers mensuals per a pacients de càncer de mama. L’activitat va tenir lloc de 10.00 a 11.00 h a la sala d’actes de l’edifici maternoinfantil de l’Hospital Vall d’Hebron. La xerrada, amb el títol Manejo del stress emocional y físico. Aquí y ahora es va centrar en aquests aspectes i va ser impartida per la psicòloga Sonia López

La situació complicada a què ha de fer front una pacient amb càncer de mama provoca que en molts casos senti estrès. Durant la xerrada es va abordar la importància de fer servir eines com ara el mindfulness, el ioga i la visualització, així com altres tècniques de relaxació per manejar l’estrès en el dia a dia. Donat que l’estrès sostingut en el temps, és a dir, crònic, afecta principalment el sistema immunitari i el sistema neuroendocrí i provoca símptomes físics, és de vital importància que les pacients siguin coneixedores d’aquestes tècniques.

Durant el taller, Sonia López va dirigir una meditació mindfulness amb les pacients amb l’objectiu que fossin conscients dels beneficis que aporta aquesta tècnica. El mindfulness basat en la meditació budista consisteix a prendre consciència del present, aquí i ara, de pensaments i sensacions del propi cos, així com de l’ambient que ens envolta. D’altra banda, també es va parlar dels beneficis del ioga, una coneguda disciplina d’origen hindú. El ioga es basa en la realització de diferents postures (asanes) enfocant l’atenció en la respiració durant la pràctica. El mindfulness i el ioga, a més d’aportar una sensació de benestar físic i emocional, s’ha demostrat en estudis clínics que redueix l’ansietat, la depressió o la fatiga en pacients amb càncer de mama.

La Dra. Marta Capelán és la responsable de coordinar aquest cicle de tallers. “Busquem oferir a les pacients eines que han demostrat evidència científica en el maneig de símptomes i en la millora de la qualitat de vida. Més enllà dels fàrmacs o procediments quirúrgics que es puguin dur a terme a l’hospital, la salut és integral, i altres aspectes, com la dieta, l’exercici físic, el descans nocturn adequat o l’estrès tenen un gran paper en el maneig de la malaltia per part de la pacient. D’alguna manera, intentem que les pacients se sentin més acompanyades durant el procés del càncer. L’objectiu últim és millorar el seu benestar físic, emocional i social durant i després del tractament oncològic”.

A més, la Dra. Capelán ressalta que “és una excel·lent oportunitat perquè les pacients puguin expressar-se i interactuar d’una manera directa, exposar dubtes i fer consultes a professionals de prestigi reconegut en aquestes àrees. Esperem que els coneixements que ens aporten tots aquests experts siguin de gran valor per a elles”.

En la posada en marxa d’aquests tallers ha sigut de gran importància la Col·laboració de la Fundación AstraZeneca, que s’ha implicat tant amb el VHIO amb amb l’HUVH per poder-los tirar endavant. També ha sigut clau la cooperació de les pacients, ja que amb aportacions, dubtes i consultes han permès anar perfilant el programa de les activitats que es duen a terme als tallers.

La propera cita serà el dijous 10 de maig. En aquesta ocasió, l’oncòloga Meritxell Bellet basarà el taller en aspectes sobre la salut òssia.

Adjuntem un enllaç amb recomanacions de la Dra. Capelán:

https://www.youtube.com/watch?v=_SA3qE-WCoE

Podeu visualitzar els diferents tallers en aquest enllaç:

https://www.youtube.com/playlist?list=PL3dpwkErOgv7bxxeVa8zhp8ZrBNRHDX-K

Talleres 17-18

###

 

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.