II Jornades de càncer de mama i embaràs al VHIO

Cris
  • Per segon any consecutiu, el VHIO dona suport a les II Jornades de càncer de mama i embaràs que organitza Baby Beatles.
  • La Dra. Cristina Saura va presentar l’estudi POSITIVE, amb què se cerca avaluar el risc de recaiguda de les pacients de càncer de mama que hagin decidit interrompre temporalment el tractament hormonal per a intentar un embaràs.

 

La Dra. Cristina Saura en un moment de la presentació del tractament oncològic per a dones embarassades

El càncer de mama afecta dones cada vegada més joves. Això, afegit a l’augment progressiu de l’edat mitjana de les dones embarassades als països desenvolupats, ha provocat que a moltes dones se’ls diagnostiqui un càncer abans, o fins i tot durant l’embaràs. S’estima que fins un 7% de les pacients amb càncer de mama es diagnostiquen durant l’edat reproductiva. Tanmateix, els darrers estudis han demostrat que totes dues situacions no són incompatibles.

Gràcies a l’impuls de la Teresa Ferreiro, una pacient amb diagnòstic de càncer de mama que no va voler renunciar a l’embaràs posterior, fa una mica més d’un any va néixer l’associació Baby Beatles, una ONG creada per a ajudar dones que, com la Teresa, han patit un càncer i volen convertir-se en mares. Baby Beatles va organitzar el dijous passat les II Jornades de càncer de mama i embaràs, en què experts en la matèria van explicar les darreres novetats en aquest camp.

La Dra. Cristina Saura, investigadora principal del Grup de Càncer de Mama del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap d’Oncologia de la Unitat de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron , va participar en aquestes jornades. La Dra. Saura hi parlà a bastament, fins i tot en el torn de preguntes, d’un estudi nou amb el que se cerca avaluar el risc de recaiguda de pacients amb càncer de mama associat a la interrupció temporal del tractament hormonal per a permetre l’embaràs, l’estudi POSITIVE.

Aquest estudi internacional i multicèntric promogut per l’International Breast Cancer Study Group (IBCSG), compta amb el suport del North American Breast Cancer Group (NABCG) i del Breast International Group (BIG). En l’àmbit espanyol, tant el grup de recerca en càncer de mama SOLTI com el GEICAM s’han afegit a la iniciativa, i la Dra. Saura ha estat l’encarregada de coordinar l’estudi a nivell nacional.

Un estudi que neix de la necessitat

POSITIVE és un estudi amb què s’espera respondre d’una manera prospectiva a la qüestió de com la interrupció del tractament adjuvant hormonal pot afectar el pronòstic del càncer de mama. Com a objectiu addicional, avaluarà a més les probabilitats d’èxit pel que fa a aconseguir un embaràs després que una dona s’hagi sotmès als tractaments necessaris per a guarir-se del càncer de mama. Avui dia només hi ha dades retrospectives, que indiquen que no hi ha un risc de recaiguda més elevat en dones que han decidit tirar endavant un embaràs després de cinc anys d’haver tingut un càncer de mama.

Ara, amb aquest estudi, que se centrarà en dones premenopàusiques amb càncer de mama positiu per a receptors hormonals en estadis inicials i que tinguin intenció d’interrompre el tractament hormonal adjuvant per a concebre, s’espera poder oferir una resposta a aquesta qüestió i establir clarament a quins riscs s’exposen aquestes dones i si aquesta decisió pot comportar un risc de recaiguda més elevat. S’estima que el reclutament de les 500 pacients que s’inclouran en aquest assaig podria acabar el 2025.

En la Jornada es van tractar temes com les opcions de preservació de la fertilitat –com ara l’ovodonació o la congelació d’òvuls o embrions– i quin moment és l’idoni per a tot això. També es va explicar com s’aborda un càncer de mama que es diagnostica durant l’embaràs i com es pot seguir endavant amb aquest embaràs de manera segura per a la mare i el nadó. En aquest àmbit, el Dr. Córdoba aportà dades clares i la Dra. Saura explicà tota l’experiència que acumula el Vall d’Hebron, l’únic hospital que disposa d’un Programa específic i multidisciplinari per a abordar aquesta situació clínica tan complexa que no deixa les dones sense l’opció d’elegir ni planteja l’avortament com una opció terapèutica.

Van cloure la Jornada les experiències i preguntes de les pacients i les mares que havien patit un càncer de mama i que van posar de manifest la realitat que la maternitat és possible després d’un càncer de mama, i de maneres molt diverses.

###

 

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.