La combinació d’immunoteràpia i quimioteràpia es mostra eficaç en càncer de pulmó no microcític

11low

El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha participat, juntament amb dotze hospitals de tot l’Estat espanyol, en el primer assaig clínic que ha demostrat els beneficis d’una combinació d’immunoteràpia i quimioteràpia en el tractament de primera línia de pacients amb càncer de pulmó no microcític (CPNM) no escamós metastàtic sense mutacions d’EGFR o ALK. L’assaig s’ha publicat a la prestigiosa revista The New England Journal of Medicine, i una de les autores és la Dra. Enriqueta Felip, investigadora principal del Grup de Tumors Toràcics i de Cap i Coll del VHIO i cap del grup del mateix nom del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus) A més, els resultats s’acaben de presentar al congrés de l’Associació Americana per a la Investigació sobre Càncer (AACR) que s’està celebrant aquests dies a Chicago.

“Les dades han demostrat que si es combina immunoteràpia i quimioteràpia obtenim més bons resultats que amb un tractament convencional només de quimioteràpia. L’addició de pembrolizumab havia donat taxes de resposta significativament més altes i una supervivència més elevada lliure de progressió que la quimioteràpia sola en un assaig de fase II. Amb aquests resultats nous es consolida aquesta hipòtesi. Això pot suposar una nova opció terapèutica que serveixi per mantenir aquests pacients més temps lliures de progressió de la malaltia i millorar-ne la supervivència”, va explicar la Dra. Felip.

El treball de recerca ha demostrat com el tractament combinat ajuda a la supervivència global i lliure de progressió dels pacients amb CPNM. Els resultats se sustenten en un assaig clínic de fase III, denominat KEYNOTE-189, que investiga la combinació de pembrolizumab, un fàrmac immunoteràpic, juntament amb un tractament de quimioteràpia amb pemetrexed i cisplatí o carboplatí en pacients amb CPNM no escamós avançat o metastàtic que no havien rebut anteriorment cap tipus de tractament.

Per dur a terme l’estudi es va administrar pembrolizumab i un tractament de quimioteràpia de cisplatí juntament amb pemetrexed a 405 pacients, mentre que 202 van ser tractats amb la mateixa combinació quimioteràpica però amb una solució salina de placebo. Les taxes de resposta, supervivència general i supervivència lliure de progressió van ser superiors en el grup de tractament combinat d’immunoteràpia i quimioteràpia que en el grup de control. Així, en els pacients que van rebre el tractament combinat la taxa estimada de supervivència global als dotze mesos va ser del 69,2%, mentre que en el grup de placebo va ser d’un 49,4%. De la mateixa manera, el risc de mort es va reduir en un 51% en el primer grup, així com la probabilitat de progressió o mort, que també va disminuir en un 48%.

El risc d’efectes secundaris va ser similar en els dos grups (d’un 67,2% en el grup de combinació i d’un 65,8% en el de tractament estàndard), encara que hi va haver un risc més elevat de lesió renal aguda amb el tractament combinat. Els efectes secundaris més comuns experimentats per tots dos grups van ser nàusees, anèmia i fatiga.

Un 20% dels 614 pacients d’aquest assaig internacional han sigut espanyols, fet que ha suposat una gran oportunitat d’accés a la innovació en una patologia de mal pronòstic com el càncer de pulmó, i cinc investigadors espanyols figuren com a signants. A més de la Dra. Enriqueta Felip també han participat en l’assaig la Dra. Belén Rubio, de l’Hospital Quirón de Madrid; el Dr. Manuel Dómine, de l’Hospital Universitario Fundación Jiménez Díaz de Madrid; el Dr. Delvys Rodriguez, de l’Hospital Insular de Las Palmas, i el Dr. Emilio Esteban, de l’Hospital Universitario Central de Asturias d’Oviedo.

Aquí podeu llegir l’article: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1801005?query=featured_home

###

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.