La salut òssia en pacients amb càncer de mama

vhio-cancer-mama

El cicle de tallers per a pacients de càncer de mama, que organitzen conjuntament el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), ha tingut una nova cita. El tema escollit en aquesta ocasió ha estat la salut òssia, i la Dra. Meritxell Bellet, oncòloga de la Unitat de Càncer de Mama del VHIO, ha estat l’encarregada d’impartir la sessió.

L’os és una estructura viva i dinàmica, sotmesa a continus processos que permeten renovar-la i reparar microfractures. «La pèrdua excessiva de massa òssia és una malaltia molt freqüent en la dona postmenopàusica, causada per un predomini dels processos de destrucció sobre els de formació òssia, que s’associa al descens natural dels estrògens en aquesta etapa de la vida», explicava la Dra. Meritxell Bellet.

Les dones que han estat intervingudes d’un càncer de mama estan particularment en risc de desenvolupar osteopènia i osteoporosi, dues malalties derivades de la pèrdua excessiva de massa òssia, a causa dels tractaments administrats. «Aquests tractaments solen provocar una menopausa prematura o un descens molt profund dels estrògens, inclús per sota dels nivells habituals en la menopausa. En particular, els inhibidors de l’aromatasa redueixen molt els estrògens, per la qual cosa aquestes pacients necessiten un tractament específic per recuperar la densitat mineral òssia», afegia la Dra. Bellet.

Al taller impartit es va explicar que existeixen determinats factors modificables que poden ajudar a prevenir aquesta pèrdua de massa òssia, i d’aquesta manera contrarestar-ne les complicacions. Una dieta i exercici adequats o evitar el consum de tabac són algunes mesures que es poden aplicar. «D’altra banda, també existeixen fàrmacs que tracten de forma eficaç aquesta pèrdua de massa òssia, els antiresortius. Aquests fàrmacs s’han d’introduir més precoçment en les dones amb càncer de mama que estan rebent tractaments hormonals que en la població general. Les pacients amb metàstasis òssies també se’n poden beneficiar, però en dosis més altes».

Així mateix, la Dra. Meritxell Bellet va explicar les diferents proves diagnòstiques que existeixen per detectar aquests problemes de manera precoç, com la densitometria òssia. Aquest diagnòstic precoç, sumat als diferents tractaments farmacològics per combatre la pèrdua de massa òssia, ha permès millorar la qualitat de vida de les pacients amb càncer de mama.

La Dra. Marta Capelán és la responsable de dirigir aquesta edició del cicle de tallers. «El nostre objectiu és oferir a les pacients eines que han demostrat evidència científica en el maneig de símptomes i en la millora de la qualitat de vida. Més enllà dels fàrmacs o procediments quirúrgics que es poden dur a terme a l’hospital, la salut és una cosa integral on altres aspectes com la dieta, l’exercici físic, un descans nocturn adequat o l’estrès tenen un gran paper en el maneig de la malaltia per part del pacient. Intentem, d’alguna manera, aconseguir que les pacients se sentin més acompanyades durant el procés del càncer. L’objectiu últim és millorar-ne el benestar físic, emocional i social durant i després del tractament oncològic».

La Dra. Capelán remarcava que «és una oportunitat excel·lent perquè les pacients puguin discutir i interactuar d’una forma directa, expressant els seus dubtes i consultes a professionals de reconegut prestigi en aquestes àrees. Esperem que els coneixements que ens aporten tots aquests experts siguin de gran valor per a elles».

La col·laboració de la Fundació AstraZeneca ha tingut un paper clau a l’hora de posar en marxa aquest tallers, on tant el VHIO com l’HUVH s’han implicat per tirar-los endavant. També ha resultat molt important la cooperació de les pacients. Les seves aportacions, dubtes i consultes han servit perquè, any rere any, s’hagi anat perfilant el programa de les activitats que s’hi desenvolupen.

La propera cita del taller serà al mes de juny, el dijous 14. En aquesta ocasió, la sexòloga Sylvia de Béjar ens parlarà de sexualitat i càncer. Adjuntem l’enllaç a unes quantes recomanacions de la Dra. Capelán.

https://www.youtube.com/watch?v=_SA3qE-WCoE

Podeu visualitzar els diferents tallers impartits en els següents enllaços:

Taller de nutrició per a pacients amb càncer de mama

La importància de l’exercici físic en el càncer de mama

Les 3 regles d’or de l’alimentació

Aquí teniu el programa complet que s’ha impartit:

Tallers 17-18

###

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.