- El càncer de mama a l’Estat espanyol suposa la primera causa de mortalitat per càncer entre les dones
- La campanya de micromecenatge iniciada per un grup de pacients de càncer de mama metastàtic ha superat àmpliament l’objectiu inicial que es van marcar
- Els fons obtinguts es faran servir en el projecte de la Seroteca del VHIO
Donar suport a la recerca buscant finançament a través del micromecenatge. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat un grup de pacients amb càncer de mama metastàtic (CMM) que van llançar una campanya a través de la plataforma Gofundme per tal de recaptar fons per investigar els gens implicats en aquest tipus de càncer, aprofitant la celebració el 19 d’octubre del Dia Mundial contra el Càncer de Mama del passat 2017. Es van proposar una meta de 20.000 euros i han superat amb escreix aquest objectiu. Ahir a la tarda l’Associació de Càncer de Mama Metastàtic va visitar el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) per fer el donatiu i conèixer de prop el projecte del qual ja formen part.
Els fons obtinguts amb aquesta campanya seran utilitzats per al projecte de la Seroteca del VHIO i se sumaran a la recaptació d’altres campanyes amb què la societat ha demostrat la seva implicació en la lluita contra aquesta terrible malaltia, com El Paseíco de la Mama, per exemple. Petits grans de sorra junts aconsegueixen donar l’impuls necessari a la investigació per poder continuar guanyant batalles al càncer.
Cal no oblidar que aquesta malaltia és una de les principals causes de mortalitat als països europeus. No obstant això, els estudis indiquen que la supervivència de les pacients ha augmentat de forma contínua en els darrers anys, i això ha estat possible sobretot gràcies als avenços en recerca i les campanyes de diagnòstic precoç. El paper dels investigadors que busquen entendre el funcionament dels tumors i per què es fan resistents als tractaments convencionals, juntament amb el desenvolupament de nous tractaments, és fonamental. Sense investigació no hi ha solució possible per a una malaltia que a Espanya suposa la primera causa de mortalitat per càncer entre les dones, segons l’últim estudi publicat per la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica.
La Seroteca: una eina per a la investigació
Gràcies a la investigació i els avenços científics, el càncer de mama en l’actualitat és curable en aproximadament un 80% dels casos. Però hi ha un 20% de casos format per moltes dones i algun home per als quals encara no hi ha fàrmacs que permetin parlar de curació. En aquests casos, alguna cèl·lula del tumor ha passat al sistema limfàtic o sanguini fins a arribar altres òrgans, com el fetge, els pulmons, els ossos o el cervell.
En alguns casos les metàstasis apareixen des del diagnòstic. En altres casos es desenvolupen quan el càncer torna després del tractament de la malaltia en la seva etapa primerenca. No sempre es poden prevenir. Però tot i ser una malaltia incurable, en aquest 20% dels casos, les opcions de tractament disponibles tenen com a objectiu aturar el creixement de la malaltia i mantenir la millor qualitat de vida possible per a les pacients.
Per obtenir més informació sobre aquests tumors ha nascut el projecte de la Seroteca, dirigit per la Dra. Cristina Saura, investigadora principal del Grup de Càncer de Mama i cap d’oncologia mèdica de la Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Neix amb l’objectiu d’esdevenir una eina de gran valor per a posteriors estudis sobre el càncer de mama, aprofitant els biomarcadors circulants a la sang perifèrica que ja han estat investigats en diversos tipus tumorals i que s’ha demostrat que són prometedors com a marcadors alternatius de diagnòstic, pronòstic i resposta al tractament.
Segons explica la Dra. Saura, “la seva finalitat és obtenir i organitzar una col·lecció de mostres de plasma de pacients amb càncer de mama tractades a l’Hospital Vall d’Hebron. Un cop obtingudes les mostres, es podran explorar aquests biomarcadors circulants. Es tracta d’un mètode poc invasiu i ben tolerat amb el qual complementarem la informació que ja teníem abans per prendre les millors decisions pel que fa als tractaments que poden rebre les pacients. Trobar certes mutacions ens pot ajudar a dirigir les pacients a estudis clínics amb fàrmacs en investigació que sabem que funcionen millor en aquestes pacients”. La Seroteca ofereix també l’avantatge que la determinació seriada d’un biomarcador circulant pot oferir informació més dinàmica sobre l’efecte del tractament en comparació amb una biòpsia tumoral única o superar dificultats com l’heterogeneïtat tumoral, ja que el DNA circulant recull més informació que una biòpsia tumoral única.
A llarg termini, el projecte de la Seroteca espera també poder contribuir a detectar precoçment el càncer de mama, i en el context de la malaltia metastàtica, substituir les biòpsies de teixit per una simple analítica de sang. Ajudarà també a analitzar dianes terapèutiques i a identificar mecanismes de resistència que es desenvolupen durant els tractaments per proporcionar un tractament oncològic personalitzat en funció de les característiques del tumor.
Per a aquest i qualsevol altre projecte de recerca, el finançament és clau. Des del VHIO agraïm cadascuna de les accions que espontàniament la societat realitza per bolcar-se en el seu suport a la investigació oncològica, i el seu objectiu sempre és poder retornar aquest gran esforç de petits col·lectius cap a la recerca en forma de resultats i coneixements que millorin la vida de les pacients amb càncer.
Deixem el link al vídeo de la nova campanya de l’Associació de Càncer de Mama Metastàtic: https://www.migranodearena.org/reto/18526/tiempo-y-esperanza-para-el-cancer-de-mama-metastasico-proyecto-cronos-hope
Deixem el link al vídeo de la participació de la Dra. Saura y les promotores del projecte al programa Tarda oberta, de TV3.
###