Quan es tracta d’impulsar la investigació, qualsevol ajuda és sempre benvinguda. Si a més podem gaudir d’un moment entretingut per donar suport a una bona causa ja tenim el binomi perfecte. Això va ser el que van pensar des del Projecte Mexcla’t, que estan organitzant a La Garriga un concert solidari per a l’1 de juny. L’import recaptat amb la venda d’entrades anirà íntegrament destinat al finançament de la seroteca de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i així ho va explicar la en la roda de premsa la Dra. Mafalda Oliveira.
L’activitat s’emmarca dins els actes de celebració del Corpus. Hotel Cochambre ha estat el grup que s’ha ofert per a aquesta activitat de recaptació de fons, i l’entrada al concert és de tan sols cinc euros. La nit del divendres, a la pista número 2 de la zona de Ca N’Illa, tothom que decideixi aportar el seu petit gra de sorra tindrà una cita inexcusable.
No és la primera vegada que el Projecte Mexcla’t ha col·laborat amb el VHIO. Ja el desembre de l’any passat van organitzar una altra activitat solidària de caràcter lúdic. Llavors va ser la segona edició del Pintxo de l’Any del Vallès Oriental, i els diners que van recaptar van ser lliurats al VHIO.
Col·lecció de mostres
El projecte de la seroteca consisteix en una col·lecció de mostres biològiques, adequadament identificades i emmagatzemades, de pacients amb càncer de mama. La Dra. Cristina Saura és la investigadora principal del projecte, que compta a més amb el suport de les Dres. Meritxell Bellet i Mafalda Oliveira, i la infermera Anna Suñol.
A través d’aquest projecte de la seroteca es pretén determinar en mostres de sang de pacients de càncer de mama factors de pronòstic de la seva malaltia o predictius de resposta o resistència al tractament, com poden ser mutacions o translocacions en gens susceptibles al càncer, així com alteracions en proteïnes. Es pretén determinar en aquestes mostres un panell de gens que fins ara només és possible en biòpsies de tumor.
D’aquesta manera es busca confirmar una correlació de resultats entre les alteracions identificades en les biòpsies de tumor i en la sang en les primeres pacients incloses. També es busca identificar biomarcadors circulants que puguin ser potencials marcadors de pronòstic o predictius de resposta i analitzar les dianes terapèutiques i mecanismes de resistència per proporcionar un tractament oncològic personalitzat en funció de les característiques del tumor.
Avantatges per a les pacients
Tot això finalment redundarà en el benefici de les mateixes pacients de càncer de mama. Així, la determinació de biomarcadors circulants, objectiu d’aquest projecte, és menys invasiva que una biòpsia tumoral. De la mateixa manera, s’aconsegueix una mostra més representativa de l’heterogeneïtat tumoral que amb la biòpsia d’una única metàstasi.
Finalment, però no menys important, si s’aconsegueix validar l’ús dels biomarcadors circulants podria ser una alternativa per determinar mutacions amb implicació terapèutica en pacients amb tumor no accessible per la biòpsia.
###