La investigació sobre micropèptids del càncer de pàncrees del VHIO aconsegueix una beca de l’AECC

MariaABadlow

Ahir, dijous 7 de juny, a la nit, les Drassanes Reials de Barcelona van acollir la Nit Solidària per a la investigació oncològica de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC). Es tracta d’un esdeveniment la recaptació del qual es destinarà al finançament de nous projectes de recerca i en què s’han lliurat algunes de les beques que l’AECC ha concedit aquest últim any. Com ara la que s’ha atorgat a la Dra. María Abad, investigadora principal del Grup de Plasticitat Cel·lular i Càncer de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

El projecte de la Dra. Abad està centrat en el càncer de pàncrees, un dels tumors més mortals per al qual actualment no hi ha un tractament eficaç. D’aquesta manera es pretén estudiar quatre nous micropèptids implicats en la plasticitat del càncer pancreàtic que han estat identificats al seu laboratori.

Anteriorment, l’equip de la Dra. Abad va poder identificar els nous micropèptids gràcies a una beca Fero atorgada el 2017. Aquests primers estudis van apuntar al fet que aquests micropèptids tenien un paper clau en la plasticitat de les cèl·lules tumorals. Gràcies a aquesta nova beca, en aquest cas, de l’AECC, l’equip de la Dra. Abat podrà continuar estudiant-los i conèixer en profunditat el paper que exerceixen, amb l’objectiu de comprendre millor la fisiopatologia del càncer de pàncrees, l’únic tipus de càncer la mortalitat del qual s’ha incrementat en els últims anys: “Només si augmentem el nostre coneixement de la malaltia podrem potser algun dia arribar a entendre per què fracassen les teràpies actuals en els pacients. A més, aquests micropèptids poden constituir noves eines de diagnòstic o pronòstic i obrir la porta a nous tractaments contra el càncer de pàncrees”, explica la Dra. Abad.

La plasticitat cel·lular

 Una de les claus actuals en la lluita contra el càncer és entendre la plasticitat de les cèl·lules tumorals. Avui se sap que les cèl·lules tumorals tenen la capacitat de transformar-se gràcies a aquesta plasticitat, fet que els permet canviar les seves propietats i d’aquesta manera créixer, metastatitzar i generar el que es coneix com a cèl·lules mare del càncer. “Són les encarregades de regenerar i mantenir els tumors. A més, són resistents a la majoria de les teràpies habituals, com la quimioteràpia o la radioteràpia”, assegura la Dra. Abad.

Es tracta d’un fenomen molt complex en què encara falta molta investigació a fer per poder arribar a entendre’l adequadament. En aquesta línia, una troballa clau va ser el descobriment, fa tres anys, de l’existència dels micropèptids, unes petites proteïnes que fins llavors havien passat totalment desapercebudes i que es creu que podrien tenir un paper crucial en aquesta plasticitat cel·lular. “Treballs anteriors ens han permès identificar diversos d’aquests micropèptids, i ara gràcies a l’AECC podrem continuar treballant-hi per corroborar si realment tenen aquest paper tan important que se’ls suposa”, conclou la Dra. Maria Abad.

###

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.