L’atenció integral al pacient permet atendre els seus aspectes físics, però també emocionals, socials i espirituals. Aquesta atenció té l’objectiu no de curar, sinó de millorar els efectes secundaris dels tractaments, els símptomes i la qualitat de vida dels pacients durant i després del tractament.
Per transmetre aquesta idea i oferir eines que millorin la qualitat de vida de les pacients en totes les seves dimensions, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH) tenen previst organitzar unes jornades que se celebraran el dia 30 de març, des de les 9.15 i fins a les 17.30 hores, a l’Acadèmia de les Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. El curs és gratuït i va dirigit a pacients oncològiques de càncer de mama que estiguin rebent tractament oncològic o que l’hagin finalitzat i vulguin conèixer noves pràctiques i eines per millorar el seu benestar, tant físic, com emocional i social. El termini d’inscripció per participar estarà obert fins al dia 23 de març. L’associació de creació recent Endavant chic@s també col·labora en aquesta iniciativa.
La Dra. Cristina Saura, investigadora principal del Grup de Càncer de Mama del VHIO i cap de la Unitat de Càncer de Mama de l’HUVH, i la Dra. Marta Capelán, oncòloga de l’HUVH i investigadora del VHIO, seran les encarregades d’organitzar l’esdeveniment. “És important que les pacients entenguin que la malaltia és una cosa que els afecta de forma integral, i no només a nivell físic. Per això, aquest enfocament, en el qual es tenen en compte tots els aspectes de la vida, millora significativament l’afrontament de la malaltia i la qualitat de vida”, explica la Dra. Cristina Saura.
Un cop més, aquesta jornada respon a una necessitat expressada repetidament per les pacients. Això, unit al fet de buscar un espai per poder dedicar temps a les seves inquietuds i, sobretot, on poder expressar la cascada d’emocions per les quals les pacients sovint es veuen desbordades, ha estat el que ha motivat la posada en marxa d’aquestes jornades.
L’enfocament de la jornada és eminentment pràctic mitjançant diferents tallers, alguns d’exercici i moviment com ara ioga, txikung o marxa nòrdica impartits per entrenadors especialistes. També es realitzaran tallers de sexualitat que explicaran, per exemple, com reduir els símptomes de la menopausa o eines per augmentar el desig sexual. La part emocional també hi tindrà cabuda, amb diferents tallers per ajudar a acceptar una nova realitat. La musicoteràpia i la nutrició seran altres temes que s’abordaran en aquestes jornades. “A més dels diferents tallers també s’impartiran xerrades en què s’explicaran els beneficis que aporten els canvis en l’estil de vida de les pacients amb càncer de mama. L’objectiu és que en acabar la jornada les pacients tornin a casa amb una sèrie d’eines que les ajudin a millorar la qualitat de vida i les converteixin en actius participants del seu benestar”, afegeix la Dra. Capelán.
Estudis clínics han demostrat que una activitat física regular, una alimentació saludable i una bona gestió emocional impacten significativament en la qualitat de vida de les pacients amb càncer de mama, de la mateixa manera que hi ha dades preliminars dels efectes de l’exercici físic i de la gestió de l’estrès en el microambient cel·lular.
Gràcies a tots aquests beneficis, les societats científiques (nacionals i internacionals) han començat a promoure aquests hàbits saludables entre les pacients, i d’aquesta nova tendència sorgeix aquest curs. Segons les seves coordinadores, “orientat a oferir d’una manera senzilla i comprensible pautes d’exercici físic realitzades de forma segura i autònoma, suggeriments nutricionals i l’aprenentatge d’eines en l’àmbit de la sexualitat i de suport emocional”.
###