Medicina integrativa i musicoteràpia: cura del càncer centrat en el pacient

vhio-cancer-mama

Un any més, el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron han posat en marxa el cicle de tallers sobre el càncer de mama. Es tracta aquesta de la quarta edició i en aquesta ocasió serà la Dra. Marta Capelán qui dirigirà el cicle, i a més ella va ser qui es va encarregar d’impartir el segon  dels tallers, dut a terme el passat 16 de novembre i en el qual es va parlar sobre les claus de la medicina integrativa.

Amb el títol, ¿Què és i com ens ajuda la medicina integrativa?, la Dra. Capelán va buscar donar llum sobre la medicina integrativa, que cada dia té més defensors, en aquest cas centrant-se en les pacients afectades de càncer de mama. Aquest tipus d’enfocament “busca compaginar la medicina convencional amb tècniques complementàries, que han demostrat evidència científica, com ara canvis en l’estil de vida, tècniques cos-ment, acupuntura i productes naturals. Tot això amb l’objectiu de millorar els símptomes i els efectes secundaris, així com optimitzar el benestar i la qualitat de vida de les pacients durant i després del tractament oncològic”, explicava la Dr. Capelán.

La medicina integrativa entén que el procés de la malaltia afecta totes les esferes de la vida, per la qual cosa col·loca al pacient en el centre i el convida a ser un actiu participant. Així, l’atenció psicològica cobra importància a més dels símptomes físics, de la mateixa manera que els hàbits de vida i l’enfocament social de la malaltia.

Durant la xerrada, la Dra. Capelán va explicar la importància de l’exercici físic regular com a estratègia per reduir el risc de recaiguda, per la seva influència en el microambient cel·lular, així com d’una adequada nutrició per al control del pes, un altre dels factors clarament establerts que augmenten la taxa de recidives. D’altra banda, la Dra. Capelán va informar també a les pacients de com l’estrès crònic afecta el sistema immune, autònom i endocrí i les seves repercussions fisiològiques. Finalment, va explicar l’evidència científica – basada en estudis aleatoritzats – de l’ús de tècniques cos-ment com ara la meditació, el ioga, la musicoteràpia i l’acupuntura en el maneig de símptomes com l’insomni, la depressió, l’ansietat, el maneig del estrès i el dolor.

La comunitat científica internacional està mostrant cada vegada més interès en la medicina integrativa. Un exemple recent que posa això de manifest és l’estudi aleatoritzat que va demostrar que l’acupuntura redueix significativament el dolor articular secundari als inhibidors de l’aromatassa. Aquest és el símptoma més freqüent en les pacients amb càncer de mama que prenen tractament hormonal i que suposa una falta d’adherència al mateix de més del 30%. Aquest estudi es va presentar recentment el passat 7 de desembre, en la sessió general del San Antonio Breast Cancer Symposium – la conferència mundial més important de càncer de mama.

La segona cita d’aquest cicle de tallers es va dur a terme dijous passat, 14 de desembre. En aquesta ocasió el títol de l’activitat va ser Aquí i ara, el secret del so i de la sincronia. En aquesta ocasió, la Dra. Natalia Arisa i Ravi Ramoneda van ser els encarregats d’impartir la sessió, en la qual es va abordar el paper de la musicoteràpia en el tractament del càncer de mama.

Aquests tallers estan sent possibles gràcies a la detecció de les necessitats de les pacients i la seva implicació en els mateixos, així com la col·laboració de la Fundació AstraZeneca, que s’ha compromès des del començament i que continua aportant el seu suport per tirar-los endavant.

Calendario A3 17-18

###

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.