L’Escola Mireia de Barcelona visita el VHIO

Escola ciència
  • L’activitat ha tingut lloc en el marc del programa Escola i Ciència, que es va posar en marxa l’octubre de l’any passat.
  • Amb aquestes activitats es busca tant apropar la recerca als més joves i contribuir al foment de vocacions científiques.

 

Els alumnes de sisè de primària de l’Escola Mireia de Barcelona van visitar les instal·lacions del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) el passat dijous 25 de gener. Aquesta activitat forma part del programa Escola i Ciència, que es va posar en marxa l’octubre de l’any passat i amb el qual es busca un doble objectiu: apropar la ciència i la recerca als més joves, així com fomentar l’aparició de noves vocacions científiques.

Així mateix, també es pretén d’aquesta manera donar a conèixer una malaltia com és el càncer, amb la qual per desgràcia tard o d’hora tothom haurà d’enfrontar d’alguna manera, en ser una de les malalties més prevalents que existeix. D’aquesta manera, aprofitant la visita, també es porta a terme una activitat d’educació per a la salut, mitjançant la transmissió de missatges destinats a fomentar les pràctiques que ajudin a reduir el risc de desenvolupar un càncer: no fumar, no beure alcohol, evitar la obesitat, fer exercici físic…són algunes de les idees que s’ha buscat inculcar en els joves escolars.

Per a això, en primer lloc, es va impartir una xerrada als nens i nenes que es van acostar a conèixer les instal·lacions del VHIO. Inicialment se’ls va aclarir què és i per què és important la recerca. Sergi Cuadrado, adjunt a Gerència del VHIO els va explicar com s’investiga contra el càncer al VHIO i quin és el model de recerca translacional del centre. També es va explicar què és el càncer i què és el que fa que una cèl·lula normal acabi esdevenint una tumoral, en una xerrada a càrrec de la investigadora Elena Senís del grup Grup de Plasticitat Cel·lular i Càncer del VHIO.

Després de la xerrada, va arribar el moment de conèixer a fons les instal·lacions, per al que es va dividir als visitants en dos grups. D’aquesta manera se’ls va permetre fer pràctiques al microscopi, a càrrec de José Jiménez, coordinador del laboratori d’Oncologia Molecular del VHIO, així com realitzar un taller, en el qual van poder aprendre a pipetejar o aconseguir diferents volums de líquids, conduïts per Veronica Rodilla i Toni Luque, del Grup de Factors de Creixement del VHIO. D’aquesta manera es buscava que es poguessin familiaritzar a través d’un entorn lúdic amb tot el que es pot trobar a un laboratori: guants, pipetes, falcons, microscopis … Així s’intenta ensenyar com hi ha tot un món de possibilitats en la investigació, despertar la seva curiositat, i potser, de passada contribuir a despertar vocacions científiques entre ells.

Alhora, els tallers també van servir per transmetre alguns conceptes més complicats com poden ser els de la biòpsia o la investigació translacional. També es va voler que poguessin aprendre la forma de treballar d’un centre pioner i d’excel·lència com és el VHIO, transmetent la importància de la feina que allà es realitza i com aquesta retorna en benefici de la societat.

El programa Escola i Ciència és una iniciativa que segueix en marxa i oberta a qualsevol altre centre amb alumnes de sisè de primària que estiguin interessats en participar-hi.

###

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.