Com afrontar la comunicació després d’un diagnòstic de càncer de mama, nova sessió del taller de càncer de mama

vhio-cancer-mama

El càncer de mama és una malaltia que planteja nombrosos reptes a les seves pacients que van més enllà de la mateixa malaltia. La comunicació n’és un, tant amb l’entorn que envolta la pacient com amb ella mateixa. Aprendre a escoltar-se i saber parlar i comunicar-se amb els que l’envolten són els dos eixos que centraran la nova xerrada que s’impartirà el proper dijous 17 de gener en el marc del curs de tallers per a pacients que organitza el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), en col·laboració amb la Fundació AstraZeneca. L’encarregada d’impartir aquesta sessió serà Teresa Ferreiro, entrenadora amb certificat professional.

“Després del diagnòstic, la comunicació amb nosaltres mateixes es pot tornar molt complicada. Ens costa escoltar-nos perquè fàcilment afloren pensaments negatius que ens bloquegen i ens ho impedeixen”, va explicar Teresa Ferreiro. Durant la xerrada, a més d’abordar la importància d’aprendre a escoltar-se a una mateixa per comprendre millor les necessitats i mancances, també s’explicarà com poder-les expressar adequadament als que ens envolten.

“La comunicació amb els pares, els fills, la família, els amics, els companys de feina… també pot omplir-se d’obstacles. Moltes vegades la pacient no sap què explicar o com explicar-ho”, afegeix Ferreiro, que continua dient que “d’altra banda, les persones de l’entorn no saben com reaccionar, què dir o com fer arribar el seu afecte a les dones afectades. Així que, al final, tot i els bons propòsits, es produeixen sovint silencis i buits que deixen totes les parts descontentes”.

El taller està enfocat a convertir-se en una sessió eminentment pràctica, en la qual gràcies a tècniques d’assessorament s’espera poder ajudar les assistents a millorar en la seva capacitat de comunicació tant amb elles mateixes com amb el seu entorn.

Un cicle de tallers per educar

Aquest curs s’emmarca en la cinquena edició del cicle de tallers per a pacients de càncer de mama que dirigeix ​​un cop més la Dra. Marta Capelán. “Entenem que la salut és una cosa integral que afecta totes les àrees de la persona durant i després del tractament, i que l’educació de les pacients és un pilar fonamental en el tractament del càncer de mama”.

“L’objectiu d’aquestes xerrades és que les pacients adquireixin eines i coneixements per a la gestió d’efectes secundaris i, a llarg termini, emocionals i altres assumptes d’interès. Tot això amb la intenció que les pacients siguin participants actives”, va explicar la Dra. Capelán.

El cicle finalitzarà el 20 de juny de 2019 i tindrà lloc un dijous de cada mes, de 10.00 a 11.00 hores, a la sala d’actes de l’edifici maternoinfantil de l’Hospital Vall d’Hebron. Aquestes seran les pròximes xerrades que s’impartiran: 

Calendari 2018-19