La importància de l’activitat física en la rehabilitació del càncer

vhio-cancer-mama

L’activitat física no només ajuda en la prevenció de malalties com el càncer de mama. A més, té un impacte molt directe tant en el transcurs del càncer de mama (millora símptomes com ara la fatiga, la depressió i la salut òssia) com posteriorment (disminueix el risc de recaigudes en certs tipus de tumors). Per això, la rehabilitació de les pacients té una gran transcendència. Però perquè sigui adequada, sempre cal comptar amb l’assessorament de professionals que ajudin a adaptar en cada cas la intensitat i el tipus d’exercicis que es facin.

 

Per això, dins el cicle de tallers destinat a pacients amb càncer de mama que organitza el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) en col·laboració amb la Fundació AstraZeneca, la propera cita d’aquest dijous 21 de març se centrarà en aquests aspectes relacionats amb la rehabilitació de la pacient de càncer mama.

 

En aquesta ocasió serà la Dra. Vicenta Pujol, metge rehabilitadora i responsable de la unitat de limfedema de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, qui s’encarregarà d’impartir una sessió juntament amb el seu equip en la qual es tractarà la necessitat de la realització d’activitat física. També s’establiran les diferències entre exercici, esport i activitat física, i les peculiaritats de cadascuna d’aquestes pràctiques. “Hem vist amb el temps i gràcies a assajos clínics en poblacions de pacients supervivents de càncer de mama que si es mantenen actives es protegeixen de futures recidives i es produeixen canvis fisiològics beneficiosos a llarg termini que ajuden a afrontar millor processos crònics”, apunta la Dra. Pujol.

 

Una part de la xerrada consistirà també en un programa estructurat d’exercici amb el qual es posarà fi a la xerrada. En aquest cas, la fisioterapeuta de la unitat que dirigeix ​​la Dra. Pujol repassarà exercicis respiratoris, així com altres de correcció postural, mobilitat d’extremitats superiors i potenciació muscular.

 

Un cicle de tallers per educar i donar suport

 

Aquest curs s’emmarca en la cinquena edició del cicle de tallers per a pacients de càncer de mama que​​ aquest any dirigeix altra vegada la Dra. Marta Capelán. “Entenem que la salut és una cosa integral que afecta totes les àrees de la persona durant i després del tractament, i que l’educació a les pacients és un pilar fonamental en el tractament del càncer de mama”, afirma Capelán.

 

L’objectiu d’aquestes xerrades és que les pacients obtinguin eines i coneixements per a la gestió d’efectes secundaris i, a llarg termini, emocionals i altres assumptes d’interès. Tot això amb la intenció que les pacients en siguin participants actives.

 

El cicle finalitzarà el 20 de juny de 2019, i tindrà lloc un dijous de cada mes de 10.00 a 11.00 hores a la sala d’actes de l’edifici maternoinfantil de l’Hospital Vall d’Hebron. Aquestes seran les pròximes xerrades que s’impartiran:

 

Calendari 2018-19

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.