Com combatre el dolor articular centrarà el proper taller per a pacients de càncer de mama

vhio-cancer-mama

Aquest dijous, 15 de febrer, tindrà lloc una nova cita del cicle de tallers per a pacients de càncer de mama, que organitzen de manera conjunta el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH). El taller s’impartirà de 10:00 a 11:00 hores a la sala d’actes de l’edifici maternoinfantil de l’Hospital Vall d’Hebron i en aquesta ocasió s’encarregarà de dirigir-lo la fisioterapeuta Herminia García Bernárdez. El tema que es tractarà serà el dolor en les articulacions.

Els inhibidors de l’aromatasa són el tractament estàndard de les pacients amb càncer de mama receptor hormonal positiu. Aquest tractament durant cinc anys redueix significativament –fins a un 40%– la mortalitat per càncer de mama. No obstant això, la meitat de les pacients desenvolupen símptomes musculoesquelètics, com ara dolor articular, rigidesa i osteoporosi, que condicionen que entre el 20% i el 30% de les pacients suspenguin el tractament per intolerància. “Encara que l’equip mèdic ajuda a controlar aquests símptomes i millorar-los, també és molt important que la pacient sàpiga què pot fer ella mateixa per a cuidar els seus ossos i articulacions”, explica Herminia García.

Assaigs clínics han demostrat que l’acupuntura i l’exercici poden alleujar el dolor de les articulacions, secundari dels inhibidors de l’aromatasa. “En aquest sentit, mantenir un pla d’activitat física i exercicis adequat per a la pacient serà una eina molt valuosa, que ha de conèixer i incorporar a la seva rutina diària en cas de presentar dolors articulars”, afegeix García.

Al taller també s’abordaran altres temes com la dieta o el consum de tabac i com aquests afecten la salut dels ossos. “Quant a l’activitat física, no tots els exercicis són iguals, i per tant, exerciran diferents tensions i forces sobre el nostre cos. És important que la pacient conegui quins exercicis són més segurs i convenients en cas que presenti una disminució de la densitat òssia (osteopènia o osteoporosi), quins exercicis ha d’evitar i amb quins ha de prendre una actitud prudent”.

 La Dra. Marta Capelán està sent la responsable de dirigir aquesta edició del cicle de tallers. “Busquem oferir a les pacients eines que han demostrat evidència científica en el maneig de símptomes i en la millora de la qualitat de vida. Més enllà dels fàrmacs o procediments quirúrgics que es poden dur a terme a l’hospital, la salut és integral en la que altres aspectes com ara la dieta, l’exercici físic, l’adequat descans nocturn o l’estrès tenen un gran paper en el maneig de la malaltia per part de la pacient. Intentem d’alguna manera aconseguir que les pacients se sentin més acompanyades durant el procés del càncer. L’objectiu últim és millorar-ne el benestar físic, emocional i social durant i després del tractament oncològic”.

Ressalta la Dra. Capelán que “és una excel·lent oportunitat perquè les pacients puguin comentar i interactuar d’una manera directa, tot expressant els seus dubtes i consultes a professionals de reconegut prestigi en aquestes àrees. Esperem que els coneixements que ens aporten tots aquests experts siguin de gran valor per a elles”.

La col·laboració de la Fundació AstraZeneca ha tingut un paper clau a l’hora de posar en marxa aquests tallers, i s’ha implicat tant amb VHIO com amb HUVH per a tirar-los endavant. També ha resultat molt important la cooperació de les pacients. Les seves aportacions, els dubtes i les consultes han servit perquè, any rere any, s’hagi anat perfilant el programa de les activitats que es desenvolupen.

La següent cita del taller serà el mes de març, dijous 15. En aquesta ocasió, Diego de Castro, dietista i nutricionista, oferirà a les pacients que hi participin, consells sobre nutrició saludable.

Adjuntem el link a algunes recomanacions de la Dra. Capelán.

https://www.youtube.com/watch?v=_SA3qE-WCoE

Talleres 17-18

###