Ana Vivancos i Alena Gros participen en la jornada divulgativa “Al càncer, donem-li recerca!”

DSC_0248
  • La biòpsia líquida i la immunoteràpia, dos de les àrees en les que el VHIO exerceix un paper de lideratge, han estat dos dels temes protagonistes de la jornada divulgativa.
  • L’objectiu principal que s’ha marcat el promotor d’aquesta iniciativa és donar a conèixer que la recerca fa possible d’avançar en la lluita contra el càncer.

 

La recerca és l’arma principal de què disposem en la lluita contra el càncer. Però tan important com investigar, és divulgar i transmetre a la societat allò que es fa al laboratori. Amb aquesta idea a la ment, Dani Infante va posar en marxa la jornada divulgativa “Al càncer, donem-li recerca!”, que s’esdevingué ahir al Cosmocaixa, en el marc del Dia Internacional del Càncer Infantil. Un esdeveniment amb el que es pretenia atansar al públic els diferents avenços que es duen a terme en la recerca contra aquesta malaltia i en el que van participar investigadors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

La jornada es va dividir en dues parts. En la primera, que es va desenvolupar al matí, es van impartir diferents tallers als alumnes de 2º cicle de l’ESO de l’escola Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat. En aquests tallers, els alumnes va poder entendre com es produeixen les mutacions i aprendre com s’encapsularà un medicament del futur, com s’extreu ADN o com es poden emprar la llum i les nanopartícules per a guarir el càncer.

Posteriorment, a la tarda, va tenir lloc una taula de debat oberta al públic en general en la que es va cercar explorar els darrers avenços en el diagnòstic i el tractament del càncer. Hi van participar cinc experts en diferents camps de l’oncologia, entre els quals, evidentment, no podia faltar una representació del VHIO. La Dra. Ana Vivancos, Cap del Grup de Genòmica del Càncer, i la Dra. Alena Gros, Cap del Grup d’Immunologia Tumoral i Immunoteràpia, totes dues del VHIO, van estar acompanyades per la Dra. Soledad Gallego, Cap del Servei d’Oncohematologia Pediàtrica de Vall d’Hebron i investigadora principal del Grup de Recerca Translacional del Càncer en la Infància i l’Adolescència, del Vall d’Hebron Institut de Recerca, el Dr. Romain Quidant, Cap del Grup de Nanoòptica de Plasmons de l’Institut de Ciències Fotòniques, i el Dr. Òscar Martínez, Cap del Grup de Recerca en Sarcomes de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge.

Canvis paradigmàtics

 Tant la Dra. Ana Vivancos com la Dra. Alena Gros es van encarregar de presentar i explicar dos dels avenços que han representat una revolució més gran en el camp tant del diagnòstic com del tractament del càncer: la biòpsia líquida i la immunoteràpia. Es tracta de dues formes que han suposat un canvi paradigmàtic, tant en la manera d’entendre la malaltia, com d’afrontar-la. Dos conceptes que farceixen l’actualitat científica i que totes dues investigadores van explicar d’una manera senzilla perquè els assistents al debat poguessin entendre i valorar la magnitud d’aquestes aportacions.

La Dra. Vivancos fou qui es va encarregar d’explicar en què consisteix la biòpsia líquida, quines portes noves s’han obert en la lluita contra el càncer gràcies a aquesta tècnica, i com això ha permès d’avançar en la comprensió del càncer al nivell molecular. Totes les cèl·lules del nostre organisme vessen al torrent sanguini una part del seu ADN. És el que es coneix com ADN circulant. Les cèl·lules tumorals no en són una excepció i, gràcies a tècniques noves cada vegada més refinades, és possible identificar aquest ADN –que no deixa de ser una part mínima de tot el que es pot trobar a la sang– i estudiar-lo.

El diagnòstic precoç, el seguiment de l’evolució de la malaltia o comprovar la resposta als tractaments, són algunes de les aplicacions que es poden donar a la biòpsia líquida. “Hem d’entendre que molts pacients no són biopsiables mitjançant tècniques d’extracció de teixits. I encara n’hi ha d’altres per als qui el procediment resulta molt invasiu i els pot ocasionar complicacions. Per a la biòpsia líquida, només cal una extracció de sang, per això resulta molt útil per a monitorar el pacient”, explicava la Dra. Vivancos.

“No estem canviant el que mirem, sinó la manera com ho fem. És cert que ha calgut fer servir algunes tècniques especials per la poca quantitat d’ADN tumoral circulant que hi ha, però cada vegada hi ha més hospitals i centres que disposen d’elles per a fer-ho, i això està representant un canvi en la manera d’abordar la malaltia”, continuava Vivancos, qui assenyalava que les aplicacions per a la detecció precoç es presenten a dia d’avui com les que tenen més possibilitats en un futur a llarg termini, tot i que la biòpsia líquida ja s’està emprant per a comprovar la càrrega tumoral d’un pacient abans i després d’una intervenció o per a monitorar com és la resposta als tractaments.

Per la seva banda, la Dra. Alena Gros es va encarregar d’explicar l’altre gran avenç en el tractament del càncer: la immunoteràpia. En aquest abordatge se cercava utilitzar el sistema immunitari mateix perquè identifiqui les cèl·lules tumorals i les ataqui. “És un canvi paradigmàtic, perquè amb aquest abordatge no estem tractant directament el tumor, sinó que el que fem és reforçar el sistema immunitari mateix. La diana dels tractaments ha canviat, però amb un mateix objectiu: acabar amb les cèl·lules tumorals. L’avantatge és que es tracta d’una teràpia viva. Si reforcem el sistema immune, aquest ens acompanya la resta de la nostra vida i estarà en alerta contínua per a atacar novament les cèl·lules tumorals, si aquestes tornen”, explicava la Dra. Gros.

D’aquesta manera, la immunoteràpia s’ha convertit en un dels abordatges més prometedors dels darrers anys en el tractament del càncer. “Aquest abordatge ja ha donat resultats prometedors en el tractament de pacients amb melanoma i càncer de pulmó i se n’està estudiant la possible aplicació a d’altres tipus”, continuava la Dra. Gros.

Per a això, resulta fonamental poder identificar biomarcadors que siguin capaços de preveure quins pacients seran els que respondran més bé a aquestes teràpies. D’aquesta manera, s’avança més en la personalització dels tractaments per a aconseguir la resposta més bona possible i assegurar que cada pacient es pugui aprofitar al màxim dels avenços en la lluita contra el càncer.

Per la seva banda, la Dra. Soledad Gallego va parlar sobre la medicina de precisió en càncer pediàtric. El càncer en nens i adolescents té una incidència molt baixa, però és una de les causes de mortalitat més important a aquestes edats. Tot i els avenços notables que s’han produït en el guariment d’aquestes malalties en les darreres dècades –entorn del 80% en el nostre entorn–, encara hi ha un nombre significatiu de nens amb càncer que no es poden guarir amb els tractaments actuals. “En els tumors amb un pronòstic més desfavorable i en aquells pacients que no responen al tractament o que tenen recidives, es requereixen aproximacions terapèutiques noves, entre les que hi ha la recerca de fàrmacs nous i la incorporació primerenca dels resultats de les recerques que es fan en el laboratori al tractament individual de cada pacient”, explicava la Dra. Gallego.

Un investigador pacient

 La jornada ha estat possible gràcies a Dani Infante, el promotor d’aquesta iniciativa. Es tracta d’un investigador que va haver de posposar el doctorat després que li varen diagnosticar un sarcoma d’Ewing, un càncer d’os rar i agressiu. Tanmateix, un any més tard i després de la remissió de la malaltia, Infante es proposà tirar endavant aquesta jornada, amb la que cercava donar a entendre la rellevància de la recerca en la lluita contra aquesta malaltia. “Abans de ser pacient no sabia gairebé res sobre el càncer. D’això, me’n vaig adonar en caure malalt. Vull que això canviï. M’he adonat de l’enorme valor de la recerca de primeríssim nivell que es fa a Catalunya i volia que d’altres persones en fossin conscients”, explica Dani Infante, l’alma mater d’“Al càncer, donem-li recerca!”.

Per saber més sobre la iniciativa: http://alcancerdonemlirecerca.org/ca/

###

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.