VHIO rep sis beques de l’AECC per a la investigació contra el càncer

NdP_ Ajuts en recerca 2022_web
  • L’Associació Contra el Càncer aporta al voltant de 24,5 M€ en 195 Ajuts durant el 2022, de las quals 10.306.450 € es destinen a projectes a Barcelona.
  • L’objectiu dels ajuts concedits és donar suport al talent investigador per garantir la seva estabilitat laboral, impulsar la investigació clínica i la innovació amb ajuts específics per involucrar els professionals mèdics en la investigació i apropar els resultats als pacients.
  • Entre els projectes s’inclouen investigacions en càncers poc freqüents i de Baixa supervivència, aplicant eines com la intel·ligència artificial per progressar en el diagnòstic i teràpies avançades, eficaces i segures per als pacients.
  • Destaca la concessió de l’Ajut Programa Excel·lència AECC que permetrà al VHIO posar en marxa el Programa d’Excel·lència AECC Accelerador de Teràpies Avançades amb l’objectiu de desenvolupar i produir ‘in house’ noves teràpies cel·lulars per a tractar pacients amb càncer.

L’Associació Contra el Càncer a Barcelona ha celebrat, a la seu de Barcelona, un acte amb motiu de la presentació dels ajuts en recerca 2022 a Barcelona. En total, han estat prop de 24,5 M€ atorgats en 195 ajuts, 39 dels quals es desenvoluparan a Barcelona, amb l’objectiu d’augmentar la supervivència mitjana de les persones amb càncer i portar els resultats de la investigació al pacient, ja que el gran repte de l’entitat és aconseguir el 70% de supervivència per al 2030.

L´esdeveniment ha comptat amb la presència del Dr. Laureano Molins, president de l´Associació Contra el Càncer a Barcelona, i Isabel Orbe, Directora General de la Fundació Científica de l´Associació Espanyola Contra el Càncer, que han presentat l´acte i han introduït la entrega d’ajuts i les taules de diàleg, la primera amb alguns dels investigadors/es beneficiaris de les ajudes, i la segona ha estat un diàleg entre el Dr. Josep Tabernero, director del VHIO i el pacient Enric Barba, sota el tema ” El pacient al centre de la investigació”.

Ajuts concedits a VHIO

VHIO ha rebut l’Ajuda Programa d’Excel·lència AECC dotada amb 2 milions d’euros per desenvolupar el nou Programa d’Excel·lència AECC Accelerador de Teràpies Avançades al centre, i dos projectes TRANSCAN dotats amb 150.000 euros: D’una banda, el projecte iParaCyts coordinat el Dr. Joan Seoane, Codirector del Programa de Recerca preclínica i Translacional del VHIO, i el projecte TANGERINE que compta amb la participació del grup de Radiòmica liderat per la Dra. Raquel Pérez-López. A més, l’AECC ha concedit també tres beques per fer pràctiques de laboratori a VHIO durant l’estiu.

Programa de Excel·lència AECC Accelerador de Teràpies Avançades

L’Ajuda Programa Excel·lència AECC de l’Associació, amb un finançament de 2 milions d’euros en quatre anys, és un impuls a l’excel·lència dels millors centres de recerca en càncer d’Espanya per posicionar-los en un entorn científic global. Amb aquesta ajuda es promouen línies de recerca capdavanteres per convertir centres espanyols en referents internacionals.

Amb aquest impuls el VHIO posarà en marxa el seu nou Programa d’Excel·lència AECC Accelerador de Teràpies Avançades “centrada a les teràpies cel·lulars amb l’objectiu de desenvolupar al propi centre nous productes com TILs (limfòcits infiltrants del tumor), CAR-T cells (limfòcits genèticament modificats) o cèl·lules NK (Natural Killer) que puguin ser útils per tractar els pacients amb càncer” explica la Dra. Silvia Martin Lluesma, directora del Programa de Teràpies Avançades del VHIO.

“Per aconseguir el nostre propòsit, gràcies al finançament de l’AECC disposarem noves instal·lacions com una Sala Blanca que ens permeti produir/fabricar aquests nous productes sota paràmetres ambientals molt controlats augmentant el nostre portfoli de productes ‘in house’”.

La posada en marxa del Programa d’Excel·lència AECC Accelerador de Teràpies Avançades continua la ferma aposta del VHIO per la investigació en aquest tipus de teràpies iniciada el 2017, quan la Fundació BBVA i VHIO van acordar establir el primer Programa Integral d’Immunoteràpia i immunologia del càncer (CAIMI), que va abastar des del 2018 fins al 2021. A causa de l’èxit del mateix, ambdues institucions van acordar continuar amb la col·laboració, iniciant així el programa CAIMI-II que s’estendrà fins al 2025.

En els darrers anys, gràcies al suport de la Fundació BBVA, VHIO ha aconseguit grans avenços en l’àmbit de la Immunoncologia (IO) i de les Teràpies Avançades. A través dels programes CAIMI i CAIMI-II, hem estat capaços d’implementar un robust “Programa de Teràpies Avançades” (PROTEA), que actualment inclou projectes de recerca amb Limfòcits Infiltrants de Tumor (TIL), cèl·lules Natural Killer, i cèl·lules CAR -T (cèl·lules T amb receptors quimèrics d’antígens).

“És important esmentar que un dels objectius del pla estratègic del VHIO 2021-2022 és dedicar un gran esforç al camp de les teràpies avançades” afirma el Dr. Josep Tabernero, director del VHIO. “VHIO ja compta amb infraestructures que suposen un gran avenç en el desenvolupament de teràpies avançades. D’una banda, la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer, la UITM- CaixaResearch i la Unitat de Teràpies Avançades en Hematologia, això unit a la posada en marxa del nou Programa d’Excel·lència AECC Accelerador de Teràpies Avançades juntament amb el Programa CAIMI-II permetrà, a través de la nostra pròpia CRO Acadèmica realitzar un gran nombre d’assajos clínics acadèmics que es puguin traduir en el desenvolupament de noves teràpies, accessibles als nostres pacients i els d’altres centres” conclou el Dr. Tabernero.

Beques Transcan

Els ajuts del consorci ERA-NET TRANSCAN-3 tenen l’objectiu d’impulsar la col·laboració internacional i la investigació translacional en càncer. La Fundació Científica de l’AECC, juntament amb 23 organitzacions més de 17 països, fomenta la participació de grups de recerca espanyols en xarxes col·laboratives internacionals.

Els projectes Transcan d’aquesta convocatòria s’havien de situar a l’àmbit de la “Next generation cancer immunotherapy: Targeting the tumour microenvironment”. En aquest sentit, dos dels projectes concedits per l’AECC es destinen a VHIO:

El projecte iParaCyts, coordinat pel Dr. Joan Seoane, Codirector del Programa de Recerca preclínica i Translacional del VHIO té com a objectiu avaluar del potencial terapèutic de les citocines paracrines immunosupressores al microambient tumoral de les lesions metastàtiques. “Si bé la majoria dels estudis en immunooncologia se centren en els tumors primaris, la majoria dels pacients tractats amb immunoteràpies pateixen de malaltia metastàtica disseminada i, en molts casos, metàstasi hepàtica. Les metàstasis hepàtiques són comunes, confereixen un pronòstic ombrívol, constitueixen una clara necessitat mèdica no satisfeta i estan fortament associades amb la resistència a la immunoteràpia” explica el Dr. Seoane. “Avaluarem cinc citocines immunosupressores com a dianes terapèutiques de forma aïllada o en possibles combinacions de tractaments sinèrgics, tractarem d’identificar biomarcadors predictius de resposta al bloqueig de les citocines i noves dianes terapèutiques per al tractament de metàstasis hepàtiques”.

El projecte TANGERINE, amb la participació del grup de Radiòmica del VHIO, liderat per la Dra. Raquel Pérez-López investigarà com aplicar la Intel·ligència Artificial (IA) per predir la resposta a immunoteràpia. “Proposem desenvolupar i validar una eina d’Intel·ligència Artificial disponible per al públic, no invasiva i de baix cost basada en imatges i dades clíniques disponibles de forma rutinària per predir amb precisió la resposta i la toxicitat de la immunoteràpia” explica la Dra. Raquel Pérez-López. “Podríem identificar pacients en què la immunoteràpia pot ser beneficiosa i podríem construir models generalitzables ja que la col·laboració entre diversos països ens proporcionarà la variabilitat de pacients suficient per fer-ho”.

A més, l’AECC ha concedit tres ajuts per fer pràctiques de laboratori a VHIO durant l’estiu.

El suport a la recerca oncològica ha de ser continuat i permanent i agraïm enormement a l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) el seu esforç enorme per donar continuïtat a projectes de recerca, així com el seu suport per donar visibilitat a la recerca oncològica.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.