La Dra. Enriqueta Felip del VHIO, nova presidenta de SEOM

Dra_Felip_Presidenta_SEOM
  • Després de l’Assemblea General de Socis de la Societat Espanyoa d’Oncologia Mèdica (SEOM), la Dra. Enriqueta Felip, cap de Secció del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora principal del grup de Tumors Toràcics de Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), assumeix el càrrec de presidenta de la societat mèdica, després d’ocupar el càrrec com a vicepresidenta des del 24 octubre de 2019.
  • El Dr. César Serrano, també oncòleg mèdic del servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona i cap del grup de Recerca Translacional del Sarcoma del VHIO, forma part també de la nova junta directiva 2021-2023 com a vocal.

Barcelona, 22 d’octubre de 2021.- La Dra. Enriqueta Felip ha assumit la presidència de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) durant el Congrés SEOM2021. El nou càrrec de la Dra. Felip s’ha triat després de l’Assemblea General de Socis, celebrada el 21 d’octubre de 2021, i després d’ocupar el càrrec com a vicepresidenta des del 24 octubre de 2019. Al seu torn, el Dr. César Serrano, també oncòleg mèdic del servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona i cap del grup de Recerca Translacional del Sarcoma del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), forma part també de la nova junta directiva com a vocal.

En un comunicat de la mateixa SEOM, la Dra. Felip assenyala que Juntament amb la junta directiva, vull treballar per al futur de la societat i, per descomptat, dels seus membres. I promoure la qualitat en el tractament del càncer de tots els pacients. Vivim una situació canviant amb una transformació contínua i és clar que SEOM té un gran compromís amb tots els seus membres, i continuarem treballant en aquest sentit perquè continuï sent un referent”.

Una de les seves grans preocupacions és apostar per intensificar el paper clau dels oncòlegs i oncòlogues, tenint sempre el pacient com a eix de treball. “El pacient és la raó de tot el que fem i no sols ha d’estar informat i decidir: ha de ser part de tots els òrgans decisoris”, destaca la Dra. Felip.

Així mateix, ha afirmat que amb la junta directiva “treballarem per aconseguir equitat en l’accés a estratègies de consell genètic, prevenció, cribratge, procediments diagnòstics i moleculars, accés a fàrmacs oncològics, biomarcadors i cures pal·liatives. A més, fomentarem el diagnòstic i tractament multidisciplinari, i establirem aliances amb altres societats científiques i reforçarem el paper dels oncòlegs i oncòlogues. I reforçarem la presència internacional de SEOM, tant a Europa, intensificant sinergies amb ESMO, com a Portugal i Hispanoamèrica”. El cost dels fàrmacs és un altre tema que no passa per alt la Dra. Enriqueta Felip. “Els fàrmacs que embenin són cars i, com milloren la supervivència, els i les pacients els hauran d’utilitzar durant molt de temps”, reflexiona.

A continuació, destaca alguns dels objectius marcats per als pròxims anys: la formació, potenciar el contacte directe amb els socis i sòcies, fomentar el desenvolupament de carreres acadèmiques individuals de professionals de diferents edats i perfils i fer costat als membres de totes les zones geogràfiques, independentment del model i els recursos de l’hospital on treballin.

Respecte a la recerca, es continuarà apostant pel programa de Premis i Beques SEOM, al qual dotarem de tots els recursos possibles per fomentar la recerca en càncer a Espanya. El Dr. César Rodríguez, oncòleg mèdic de l’Hospital Clínic Universitari de Salamanca, ha estat elegit vicepresident agafant el relleu de la Dra. Felip en aquest càrrec, i s’encarregarà de donar suport a l’oncòloga en el compliment d’aquests objectius.

Amb el nomenament de la Dra. Enriqueta Felip com a presidenta de la SEOM, Campus Vall d’Hebron reforça el seu compromís amb aquest organisme que compta amb 1.700 oncòlegs i on la Dra. Elena Élez, per exemple, adjunta del Servei d’Oncologia Mèdica de la Vall d’Hebron i investigadora del Grup de Tumors Gastrointestinals i Endocrins del VHIO, exerceix de tutora de residents i coordinadora de la Secció SEOM + MIR.

Dos exemples de com la recerca pot transformar la pràctica clínica

La Dra. Enriqueta Felip va estudiar Medicina en la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on va completar el seu doctorat. Va realitzar la seva formació com a oncòloga mèdica a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. En l’actualitat és cap de Secció del Servei d’Oncologia del HUVH i investigadora principal del grup de Tumors Toràcics de VHIO. Ha estat professora de la Facultat de Medicina de la UAB durant els anys 2010 – 2019. En l’actualitat és professora de Medicina en la “Universitat de Vic” (UVicc-*UCC).

A ESMO ha participat en diversos comitès, incloent-hi “National Representative” per a Espanya, coordinadora de “Chest Tumors Faculty” i actualment és membre del “Compliance Committee”. He estat editora de “ESMO Guidelines” i “ESMO Consensus Conference” en tumors toràcics. En 2015 va rebre el primer “ESMO Women for Oncology Award”. En l’àmbit de l’administració de salut, ha estat presidenta de la Comissió Farmacoterapèutica (CFT-SISCAT) (2018-19). En l’actualitat presideix la Comissió Oncològica de Vall d’Hebron i també forma part del Comitè Científic de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. A més, coordina el Programa de càncer de pulmó de l’“European School of Oncology” i forma part del “Board of Directors” de la IASLC (International Association for the Study of Lung Cancer, 2017-21).

Ha dedicat la seva vida professional al tractament dels pacients amb tumors toràcics. L’apassiona la medicina clínica i la recerca clínica-translacional, com a manera d’avançar a traslladar ràpidament els avanços del control del càncer als pacients. Algunes de les recerques que ha liderat han suposat canvis importants en la pràctica clínica. Un dels seus últims treballs, publicat a la “The Lancet”, avançava en l’ús de la immunoteràpia en el context del càncer de pulmó.

El Dr. César Serrano va estudiar Medicina en la Universitat Salamanca, on es va llicenciar amb el Premi Extraordinari de Llicenciatura, completant després el seu doctorat en la Universitat Autònoma de Barcelona. Va començar la seva carrera com a oncòleg mèdic de la unitat de Sarcomes de Vall d’Hebron; però aviat va marxar als Estats Units. Allí va treballar com a estudiant postdoctoral en el laboratori del professor Jonathan A. Fletcher, a l’Harvard Medical School de Boston (els Estats Units), tot compaginant la feina com a investigador clínic en el sarcoma en el Sarcoma Center del Dana-Farber Cancer Institute. Actualment, és el cap del grup de Recerca Translacional en Sarcomes de VHIO i metge expert en sarcomes en el Servei d’Oncologia Mèdica de Vall d’Hebron. Molt implicat en la recerca d’un tumor rar i infreqüent com és el sarcoma, el treball del Dr. César Serrano s’ha destacat en els últims anys per aconseguir importants avenós en el desenvolupament de nous tractaments. Recentment acaba de publicar a “Oncogene” un treball gràcies al qual s’ha aconseguit descobrir un dels mecanismes de resistència d’aquests tumors als tractaments amb inhibidors de KIT/PDGFR, en els quals també s’ha destacat.

Consulta la nota de premsa de la SEOM aquí

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.