Dues investigadores VHIO guardonades a la 13ª Jornada de Recerca de l’ICS

premis ics 2022

La Dra. Enriqueta Felip ha rebut el Premi a la trajectòria investigadora i la Dra. Raquel Pérez el Premi Investigadora jove de l’ICS

El 21 de novembre s’ha celebrat la 13ª Jornada de Recerca de l’Institut Català de la Salut (ICS) a l’auditori de l’Hospital Universitari Bellvitge amb l’objectiu de  donar a conèixer de primera mà la recerca que s’està fent als diferents instituts de recerca que formen part de l’ICS.

Aquest any, el tema escollit és la salut mental, sobre la qual la pandèmia provocada pel SARS-CoV-2 ha impactat de manera important. Com enfocar la recerca en salut mental, des de quines perspectives i quins reptes, oportunitats i noves estratègies encaren els i les professionals de la recerca, a curt i a llarg termini, han estat els temes de debat d’aquesta Jornada.

Durant la jornada s’ha fet lliurament dels Premis de Recerca de l’ICS. Dues investigadores del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han estat guardonades:

La Dra. Enriqueta Felip, cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del VHIO, cap de secció del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i presidenta de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) i el Dr. Ferran Barbé, Director Clínic Territorial de Malalties Respiratòries Cròniques de Lleida, director del CIBERES (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa Malalties Respiratoris) i responsable del grup de Recerca translacional en medicina respiratòria de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), han rebut ex aeuqo el Premi a la Trajectòria investigadora als Hospitals de l’ICS. D’altra banda, la Dra. Raquel Pérez-López, cap del Grup de Radiòmica del VHIO ha estat guardonada amb el Premi Investigadora Jove de l’ICS.

Co autora de més de 250 manuscrits en revistes indexades internacionals, la Dra. Felip ha contribuït de forma significativa a la recerca oncològica, amb investigacions internacionals rellevants, especialment en el camp dels tumors toràcics i ha col·laborat en el desenvolupament d’abordatges per al càncer de pulmó que defineixen l’actual estàndard d’atenció per a la malaltia. Les seves línies de recerca inclouen l’optimització de la immunoteràpia en càncer de pulmó localitzat, l’avaluació de nous fàrmacs i combinacions en tumors toràcics i la identificació de biomarcadors als tractaments d’immunoteràpia, per tal d’aconseguir tractaments personalitzats.

Al llarg de la seva trajectòria ha rebut nombrosos premis i reconeixements com el primer premi Women for Oncology de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO)o, més recentment, el Premi La Vanguardia de la Ciència.

“És un orgull rebre un premi com aquest i el vull fer extensiu a tots els i les professionals d’aquesta institució que cada dia treballen per millorar la qualitat de vida dels pacients de càncer. Des de l’assistència i la recerca, totes són peces claus per seguir avançant contra la malaltia. Aquest reconeixement no seria possible sense el treball en equip d’un grup de professionals excepcionals de l’Hospital Vall d’Hebron i de VHIO. És un honor per a mi treballar en un equip així” ha afirmat la Dra. Felip.

La Dra. Raquel Pérez López va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona. Després de graduar-se es va formar com a  radiòloga a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Va continuar la seva formació al Royal Marsden Hospital i a l’Institute of Cancer Research de Londres (Regne Unit) on va realitzar un fellowship en imatge oncològica i un doctorat en Medicina. Actualment la Dra. Pérez López lidera el grup de investigació de Radiòmica al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO). Els esforços del grup se centren en l’avenç de la imatge de precisió en la medicina personalitzada, cap a la millora del diagnòstic i tractament dels pacients amb càncer.

La Dra. Pérez-López ha destacat en els seus agraïments el fet que “una institució com l’ICS que vetlla per oferir una assistència de qualitat sigui també sensible i recolzi la recerca per millorar la qualitat de vida dels pacients”. La investigadora ha fet extensiu l’agraïment a “pacients i familiars per la seva participació en els estudis amb l’objectiu que els resultats serveixin per tractar a altres pacients en el futur”.

“Al grup de Radiòmica del VHIO treballem en l’aplicació de biomarcadors d’imatge i radiòmica per a la detecció del càncer, desenvolupant tècniques d’imatge de precisió dins la medicina personalitzada amb l’objectiu de millorar els resultats dels pacients amb càncer” ha explicat la Dra. Pérez-López.

Des del VHIO volem felicitar les Dres. Enriqueta Felip i Raquel Pérez-López per aquest reconeixement a la seva tasca en la recerca i fer extensiva la nostra felicitació a tots els premiats

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.