La combinació d’immunoteràpia i quimioteràpia no empitjora la qualitat de vida dels pacients en el tractament neoadjuvant del càncer de pulmó de cèl·lules no petites

Dra. Enriqueta Felip
  • La Dra. Enriqueta Felip, cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll de VHIO i cap de secció del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que formen part del Campus Vall d’Hebron, és la primera autora d’un estudi que ha analitzat les dades de qualitat de vida dels pacients de l’assaig clínic CheckMate 8161.
  • En aquest assaig es volia veure si la combinació de nivolumab, un anticòs monoclonal que bloca la interacció entre PD-1 i els seus lligands, amb dues quimioteràpies basades en el platí com a tractament neoadjuvant per al càncer de pulmó de cèl·lules no petites resecable millorava els resultats de la quimioteràpia convencional.
  • Els resultats obtinguts en aquesta nova anàlisi, sumats a les ja obtingudes d’eficàcia i seguretat, donen suport a l’ús d’aquesta combinació.

Tot i que els grans avenços en el tractament del càncer de pulmó n’han millorat notablement la supervivència, aquest tumor continua essent un greu problema a escala mundial, amb una alta taxa de mortalitat. Un dels darrers grans avenços que s’han produït ha estat la incorporació de la immunoteràpia, que permet millorar els resultats en aquest tipus de càncer.

La Dra. Enriqueta Felip, cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i cap de secció del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, presentarà al congrés anual de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO), que se celebra a París del 9 al 13 de setembre, les dades d’una anàlisi sobre els resultats en la qualitat de vida dels pacients que avalen l’ús de la immunoteràpia en el context del tractament neoadjuvant1.

Aprofundint en els resultats de CheckMate 816

Un dels estudis que aprofundeixen en aquest ús és l’assaig clínic de Fase III CheckMate 816, en què han participat un total de 352 pacients amb càncer de pulmó de cèl·lules no petites (CPCNP) resecable. L’assaig comparava els resultats entre un grup que rebia tractament neoadjuvant amb nivolumab, un anticòs anti PD-1 que restaura la funció de les cèl·lules T antitumorals existents, més quimioteràpia, davant d’un grup que només rebia quimioteràpia.

Les dades sobre la seguretat i l’eficàcia d’aquesta combinació demostraven que l’administració del tractament neoadjuvant de tres cicles de nivolumab més quimioteràpia podia millorar els resultats clínics a llarg termini en pacients amb CPCNP resecable en estadi IB-IIIA sense impedir la viabilitat de la cirurgia o augmentar la incidència d’esdeveniments adversos en comparació amb la quimioteràpia. Ara, al congrés de l’ESMO, la Dra. Enriqueta Felip ha presentat els resultats de l’impacte en la qualitat de vida dels pacients d’aquest tractament combinat.

«El que hem vist és que l’addició de nivolumab a la quimioteràpia neoadjuvant per a tumors CPCNP resecables no impacta negativament en els resultats de salut relacionats amb la qualitat de vida dels pacients durant el període neoadjuvant», explica la Dra. Felip, que a més afegeix com aquests resultats, juntament amb els comunicats prèviament de seguretat i eficàcia, avalen l’ús d’aquesta triple combinació neoadjuvant.

«L’ús d’immunoteràpia juntament amb quimioteràpia com a tractament neoadjuvant pot oferir una opció de tractament prometedora per a aquests pacients. Això ens permetrà tractar la malaltia de manera primerenca i millorar la supervivència lliure d’esdeveniments d’aquests pacients, cosa que en reduirà el risc de recaiguda», afegeix la Dra. Enriqueta Felip, i assenyala com aquestes dades, sumades a totes les anteriors, avalen un canvi en la pràctica clínica que permeti incorporar la combinació d’immunoteràpia i quimioteràpia al tractament preoperatori.

Referència:

1. Felip E, Wang C, Ciuleanu T, Saylors G, Tanaka F, Chen K, Ito H, Girard N, Lu S, Provencio Pulla M, Mitsudomi T, Awad M, Forde PM, Lawrance R, Taylor F, Worthy G, Blum SI, Vo L, Cai JL, Spicer J. Nivolumab (NIVO) plus platinum-doublet chemotherapy (chemo) versus chemo as neoadjuvant treatment for resectable non-small cell lung cancer (NSCLC): Health-related quality of life (HRQoL) outcomes from CheckMate 816. Annals of Oncology (2022) 33 (suppl_7): S427-S437. https://doi.org/10.1016/annonc/annonc1062

Detalls de la sessió al Congrés ESMO 2022

Mini Oral session: Non-metastatic NSCLC and other thoracic malignancies
Data: Dilluns 12 de setembre
Hora: 14:45 – 16:15

932MO – Nivolumab (NIVO) plus platinum-doublet chemotherapy (chemo) versus chemo as neoadjuvant treatment for resectable non-small cell lung cancer (NSCLC): Health-related quality of life (HRQoL) outcomes from CheckMate 816

Presenta: Enriqueta Felip (Barcelona, Spain)
Hora de presentació: 15:45 – 15:50

 

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.