VIGex, una eina desenvolupada pel VHIO, demostra la seva utilitat per predir la resposta a la immunoteràpia

22_06_02_LABORATORIO
  • Aquest test, desenvolupat al laboratori de Genòmica del Càncer del VHIO i validat inicialment per la Unitat de Teràpia Molecular del Càncer (UITM)-CaixaResearch, és capaç de detectar si un tumor està inflamat i així predir una major probabilitat de respondre als tractaments d’immunoteràpia.
  • Un treball conjunt amb l’Hospital Princess Margaret Cancer Centre de Toronto ha demostrat a més que l’ús conjunt de VIGex amb l’anàlisi de l’ADN tumoral circulant mitjançant biòpsia líquida ajuda a detectar amb rapidesa els pacients que responen a la immunoteràpia.
  • Els resultats d’aquest estudi s’han presentat al congrés anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO), que se celebra a Chicago del 3 al 7 de juny, on es presenten les darreres novetats en el tractament del càncer.

Barcelona, ​​06 de juny de 2022– El gran desenvolupament de la immunoteràpia per al tractament del càncer dels darrers anys ha motivat la necessitat de crear biomarcadors precisos que serveixin per identificar quins pacients tenen més probabilitats de respondre als tractaments. Un consens generalitzat sobre aquesta qüestió ha plantejat que la inflamació del tumor és, en general, un biomarcador adequat. El problema està en el fet que, a través de l’anàlisi de l’ADN tumoral, no és possible fer un mesurament d’aquesta inflamació. Pensant com poder resoldre aquesta dificultat, l’equip del laboratori de Genòmica del Càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), liderat per la Dra. Ana Vivancos, ha desenvolupat una nova eina que permet saber si un tumor està inflamat a través d’una signatura d’expressió gènica que mesura el grau d’activació dels gens implicats en la resposta immune o “inflamació del tumor”: VIGex.

La capacitat d’aquest test per detectar els pacients que tenen més probabilitats d’obtenir un benefici clínic de la immunoteràpia ja es va observar inicialment en pacients tractats dins d’assajos clínics de fase 1 d’immunooncologia a l’Hospital Vall d’Hebron, duts a terme per la Unitat de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch, que dirigeix ​​la Dra. Elena Garralda. El Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i la Unitat de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch formen part del Campus Vall d’Hebron.

Ara, un treball col·laboratiu entre el VHIO i l’Hospital Princess Margaret Cancer Centre de Toronto, al Canadà, el primer autor del qual és el Dr. Alberto Hernando-Calvo, que va ser investigador de l’UITM-CaixaResearch i ara està realitzant una beca SEOM/CRIS de formació precisament en aquest centre canadenc, aprofundeix en la validació del VIGex. Aquests resultats s’han comunicat com a presentació oral al congrés anual de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO), que s’ha celebrat a Chicago del 3 al 7 de juny.

«Hem pogut observar gràcies a aquest estudi que si es combinen els resultats obtinguts amb VIGex, que ens indiquen si un tumor està inflamat o no, amb els resultats d’una biòpsia líquida que analitzi l’ADN tumoral circulant, és possible saber de manera més precisa si un pacient respon al tractament d’immunoteràpia», explica la Dra. Ana Vivancos, cap del Grup de Genòmica del Càncer, que va ser qui va liderar l’equip que va desenvolupar el VIGex i que és una de les autores de l’estudi juntament amb la Dra. Elena Garralda, directora de la UITM-CaixaResearch.

Per dur a terme aquesta nova validació es van fer servir les dades de 76 pacients tractats amb pembrolizumab a l’assaig clínic INSPIRE dut a terme al Princess Margaret Cancer Centre. A aquests pacients se’ls va analitzar també l’ADN tumoral circulant a l’inici del tractament i al cicle 3. Segons els resultats del VIGex es van poder classificar dos grans grups: un d’anomenat HOT, en què es va veure una inflamació més gran del tumor, i un segon grup, COLD, amb poca o gens d’inflamació. «En complementar aquestes dades amb els resultats de la biòpsia líquida hem pogut veure que els pacients que responien millor als tractaments eren els que tenien un tumor inflamat o HOT i que alhora presentaven una reducció d’ADN tumoral circulant després de l’inici del tractament», comenta el Dr. Alberto Hernando-Calvo, que afegeix com els canvis de l’ADN tumoral circulant han millorat encara més el rendiment predictiu del VIGex per a la supervivència general dels pacients. Aquests resultats obren la porta a noves hipòtesis sobre l’ús de combinacions de biomarcadors predictius d’immunoteràpia per seleccionar millor els pacients que puguin beneficiar-se d’aquests tractaments.

 Referència:

  1. Alberto Hernando-Calvo, S Y Cindy Yang, Maria Vila-Casadesús, Hal K. Berman, Anna Spreafico, Albiruni R. Abdul Razak, Stephanie Lheureux, Aaron R. Hansen, Deborah Lo Giacco, Judit Matito, Trevor J. Pugh, Scott V. Bratman, Roger Berché, Omar Saavedra Santa Gadea, Elena Garralda, Sawako Elston, Lillian L. Siu, Pamela S. Ohashi, Ana Vivancos, Philippe L. Bedard. “External validation of the VIGex gene-expression signature (GES) as a novel predictive biomarker for immune checkpoint treatment (ICT)”. ASCO Annual Meeting. 2022. https://meetinglibrary.asco.org/record/207530/abstract