El Dr. Josep Tabernero rep el Premi de Recerca Biomèdica 2022 de la Fundació Lilly

Entrega_premis2

La Fundació Lilly ha lliurat avui l’edició número vint dels seus Premis de Recerca Biomèdica, que es compten entre els més prestigiosos en l’àmbit biomèdic espanyol. A la categoria de recerca clínica, el premiat ha estat el Dr. Josep Tabernero, director de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO), cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall dʼHebron, que formen part del Campus Vall d’Hebron, i catedràtic de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, que ha recollit el premi a la gala celebrada al Museu Arqueològic Nacional de Madrid.

«Vull agrair a la Fundació Lilly aquest premi, que és el reconeixement a la feina d’un gran equip que tinc el privilegi de liderar tant a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron com al VHIO. El nostre objectiu és poder oferir als pacients amb càncer tractaments més efectius gràcies a la recerca i a la medicina de precisió, i premis com aquest ens motiven per continuar millorant cada dia», comenta el Dr. Josep Tabernero, que en el lliurament va estar acompanyat per l’altre guardonat, el Dr. Salvador Aznar Benitah, premiat en la categoria de recerca preclínica.

El Dr. Tabernero també ha volgut destacar durant la seva intervenció les estratègies que s’estan duent a terme per aconseguir millorar els resultats de la immunoteràpia en el càncer de còlon, una de les línies principals de recerca del VHIO. «La immunoteràpia es mostra com una estratègia eficaç contra el càncer i la voldríem per tractar tots els tipus de tumors. Això no obstant, només funciona en el 15% dels pacients, que són els que tenen inestabilitat en microsatèl·lits. En el 85% restant, la immunoteràpia no funciona perquè el sistema immunitari no és capaç de detectar que el tumor és un cos anòmal, una cosa que cal eliminar. Aleshores, per molt que nosaltres intentem despertar el sistema immunitari, si no està ensinistrat, no n’obtenim cap resultat», explica Tabernero, que també va destacar altres recerques, com la que estudia la relació entre càncer i microbioma o l’ús de la biòpsia líquida.

 

Un referent internacional

Josep Tabernero és un dels oncòlegs i investigadors clínics més rellevants d’Espanya, a més de ser un referent internacional en tumors gastrointestinals i endocrins pel seu lideratge en grans projectes internacionals. Entre altres aportacions, Tabernero ha estat pioner en mostrar que la mutació més comuna de la proteïna BRAF (BRAFV600) també passa en altres tipus de tumors a més dels melanomes, i ha liderat el sistema més robust actualment disponible per classificar els pacients amb càncer colorectal. També ha demostrat com les combinacions de tractaments són capaces de contrarestar els mecanismes de resistència cel·lular basats en l’activació de vies redundants.

Més de 623 publicacions avalen la trajectòria destacada del professor Tabernero, que va ser president de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO) durant el període 2018-2019, i és membre de l’Associació Americana per a la Recerca del Càncer (AACR) i de la Societat Americana d’Oncologia Clínica (ASCO). A més, també forma part dels consells editorials de revistes científiques de prestigi com Annals of Oncology, ESMO Open, Cancer Discovery, Clinical Cancer Research, Cancer Treatment Reviews i Nature Reviews in Clinical Oncology.