L’Associació Endavant Chic@s fa una donació per continuar investigant el càncer de mama hereditari

ENDAVANT_CHICOS-0032 web

L’Associació Endavant Chic@S ha lliurat la seva donació anual al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del campus Vall d’Hebron. La Dra. Cristina Saura i la Dra. Judith Balmaña han recollit de mans de  Luisa Vázquez, la presidenta de l’associació la donació que es destinarà a la investigació del càncer de mama i que aquesta vegada supera els 15.400 €.

L’associació ha pogut reunir aquesta quantitat a través de diferents iniciatives. D’una banda, les quotes dels seus associats, però també recullen diferents donacions de diverses iniciatives de vendes com ara samarretes, clauers o llibres. Una altra font important de finançament prové de l’organització de tornejos solidaris de pàdel. Luisa Vázquez ha agraït als socis i col·laboradors de l’Associació, als participants dels tornejos i als clubs que ens han donat suport als set tornejos que hem organitzat durant el 2022: RST Pompeia, Tennis Vall d’Hebrom, Play Pàdel PRO, Sports La Pava, Unopadel Teixonera, Tennis Club Badalona, Club Tennis Malgrat i Club Gran Vía Mar

El càncer de mama és una malaltia molt heterogènia, que dificulta molt la seva manipulació. Hi ha múltiples factors que afecten la seva aparença, de manera que resulta de gran importància per saber quin és el risc en cada cas. D’aquesta manera serà possible ajudar l’oncòleg a proposar una gestió clínica del pacient segons les seves necessitats. Tanmateix, aquesta tasca no sempre és fàcil i precisa.

La donació de l’Associació Endavant Chic@s es destinarà a la continuïtat del projecte d’estratificació del risc del pacient per desenvolupar càncer de mama dirigit per la Dra. Judith Balmaña, cap del grup de càncer hereditari de VHIO. Aquest projecte se centra en l’estudi de pacients que porten mutacions patogèniques de gens de risc moderat de càncer  ATM i CHEK2, a les quals, utilitzant el model predictiu de Canrisk, incorporaran els factors hormonals i genètics de la pacient, així com el resultat de l’estudi del PRS. “Aquests fons ens ajuden a través del coneixement de factors de risc genètics i no genètics, a la personalització del risc de desenvolupar càncer de mama i poder oferir mesures de detecció precoç ajustades a aquest risc”.

“Així que” continua la Dra. Balmaña “hi ha persones que poden tenir factors de protecció i les recomanacions que s’han de seguir poden ser més senzilles que les de la població general i altres persones que poden requerir una vigilància més intensa”.

Hi ha alguns gens, com ATM i CHEK2, que tenen variants genètiques que confereixen un risc moderat per desenvolupar càncer. “En aquests casos, és especialment important tenir en compte els diferents factors que poden influir en el desenvolupament d’un càncer per determinar si aquestes dones es mantenen en el grup de risc moderat o es mouen de grup, és a dir, passen a un risc més alt o més baix” explica la Dra. Judith Balmaña.

Això té una especial transcendència, ja que, si no, la gestió clínica del pacient pot no ajustar -se al seu risc, i això es pot traduir o en un excés de proves, amb la consegüent angoixa i molèsties causades, o al contrari en la seva absència i una detecció tardana del càncer. Per aquest motiu, s’han desenvolupat diferents models predictius que permeten individualitzar cada cas i obtenir un risc ajustat basat en diferents variables que influeixen en el desenvolupament del càncer, com ara factors hormonals, estil de vida, densitat de mama i PR (Poligenic Risk score), un valor que s’obté d’estudiar petits canvis en els nostres gens.

La Dra. Cristina Saura, cap de la unitat de Mama de Vall d’Hebron i cap del grup de càncer de mama VHIO, va voler agrair aquesta nova donació: “La investigació és la nostra millor eina per a la lluita contra el càncer. Però per investigar els fons són necessaris, de manera que sempre s’agraeixen totes les iniciatives que ens ajuden en aquesta tasca. A més, en aquest cas ens fa una il·lusió especial perquè veiem tota la feina i la dedicació d’aquesta associació, i és important reconèixer el bon treball que fan al nostre centre ”.

Després d’un primer diagnòstic d’un tumor a un pit, a Luisa Vázquez li va ser detectat un altre a l’altre pit poc després. Així van haver-li de practicar una doble mastectomia. Per si això no fos suficient, el fetge també es va veure afectat i necessitava un trasplantament. Malgrat tot, va poder avançar gràcies al suport de la seva família i coneguts. Però en aquesta trajectòria, Luisa Vázquez va descobrir que molts pacients  passen per l’experiència del càncer de mama sense suport o ajuda en un moment tan crucial de la seva vida. És per això que va decidir crear l’associació de voluntaris Endavant Chic@s amb la complicitat de la Dra. Eva Muñoz, metge adjunt de la Unitat de mama i melanoma de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, per poder donar suport, acompanyar i servir Les persones i les famílies afectades pel càncer de mama.

Una associació que ja té més d’una desena de voluntaris que, en paraules de Luisa Vázquez “són el veritable motor de l’associació”, dedicada a informar i donar suport als pacients amb càncer de mama i que junts, amb el personal del grup del grup de grups El càncer de mama VHIO organitza el cicle dels tallers de càncer de mama en el qual es resolen tot tipus de dubtes que poden sorgir entre els pacients.

Aquí podeu descarregar el programa complet de tallers de mama.

 

 

 

 

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.