Dianes terapèutiques per al càncer

Són nombrosos els estudis que asseguren la relació entre un enzim implicat en els processos de creixement i proliferació cel·lular, mTOR (Serina/treonina-cinasa o mammalian target of rapamycin en anglès), i la gènesi de tumors. Dites investigacions revelen, per tant, el possible potencial terapèutic d’inhibidors de mTOR, com per exemple l’agent terapèutic rapamicina (sirolimus).

Aquest divendres 7 de novembre l’Hospital Vall d’Hebron ha estat el lloc triat perquè Arkaitz Carracedo, actualment postdoctoral felow a la Beth Israel Deaconess Medical Center (pertanyent a la Harvard Medical School de Boston, Estats Units), faci la seva conferència Targeting mTOR-converging pathways for cancer therapy, dirigida a parlar precisament d’aquesta possible diana terapèutica. La investigació actual de Carracedo se centra, de fet, en la comprensió dels processos de gènesi del càncer relacionats amb l’enzim mTOR per desenvolupar noves teràpies anticancerígenes.

Arkaitz Carracedo, basc de naixement, va rebre el seu doctorat l’any 2006 a la Universitat Complutense de Madrid, on va estudiar els possibles efectes antitumorals dels cannabinoides. Un any més tard va entrar a formar part del Laboratori Pier Paolo Pandolfi com a post-doctoral fellow. Posteriorment va incorporar-se al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York, centre que va abandonar per la Harvard Medical School.

Amb 29 anys Carracedo acumula ja més de 16 publicacions en revistes de prestigi internacionals. El més recent és precisament el que fa referència a la rapamicina i els seus derivats, que bloquegen de forma específica la proteïna mTOR. Ha publicat l’estudi, juntament amb altres investigadors del Beth Israel Deaconess Medical Center, en un número recent de la revista The Journal of clinical investigation.