José Baselga és guardonat a Alacant amb el Premi Jaume I d’investigació mèdica

Ja s’ha celebrat l’entrega 2008 del premis Jaume I, destinats a la promoció de la Ciència i la Investigació a Espanya i promoguts per la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats. Amb la presència dels Reis d’Espanya i d’un total de 20 Premis Nobel, Alacant ha estat la localització triada aquest any en què els Premis celebren el seu 20è aniversari. Són uns dels guardons més importants del panorama científic nacional, tant pel que fa a qualitat dels premiats com per la seva dotació econòmica, 100.000 € per cadascun dels sis premis que s’adjudiquen. Des que els premis es van crear l’any 1989, s’ha premiat ja a un total de 90 científics, tots ells personatges claus en els seus àmbits d’investigació.

José Baselga, director del VHIO, ha estat un dels sis guardonats aquest any. Entre 160 candidats i un jurat configurat per 18 Premis Nobel (considerat el millor del món), Baselga ha estat premiat per la seva tasca en el desenvolupament de nous agents moleculars per al tractament del càncer, un dels problemes més greus en l’actualitat. Paral-lelament, i tal i com afirma el propi Baselga, «aquest és el reconeixement al model de treball translacional, que estableix un pont entre la ciència bàsica i la medicina clínica per tal que els pacients es beneficiïn el més aviat possible dels resultats de les investigacions».

Baselga agraeix el reconeixement que li suposa aquest guardó, en un moment que la seva «carrera en la investigació contra el càncer no ha fet més que començar». «Aquest premi repercutirà en validar el meu model, donar-me seguretat en les investigacions i molta confiança per seguir creixent». I és que, com afirma el Director del VHIO, el seu somni és que «el càncer deixi de ser la primera causa de mort». Tot i que és conscient que és una malaltia que no deixarà mai de matar, pronostica que la mortalitat baixarà gràcies als avenços en investigació.

Premis com aquest permeten a Baselga, i tot l’equip que l’acompanya, continuar treballant en «un programa que ajudarà a consolidar un centre de teràpia experimental como a centre de referència en fàrmacs contra el càncer». En aquest centre s’aconseguirà el que es busca fa tants anys, «personalitzar cada tractament per a cada pacient», l’avenç més important en la lluita contra la malaltia. La identificació de les alteracions moleculars que intervenen en cada tumor és essencial per la personalització dels tractaments, la poca especificitat dels quals no permet encara garantir l’èxit en tots els pacients.

Els altres guardonats

Els altres cinc guardons Jaume I han estat atorgats a José Bernabéu Alberola en Investigació bàsica, Salvador Barberà en economia, Miquel Canals en protecció del medi ambient, José María Benlloch en noves tecnologies i Manuel Solà-Morales en Urbanisme, Paisatge i sostenibilitat. Tots busquen l’excel-lència amb criteris objectius i, tal i com afirma l’última guardonada en Investigació bàsica, Maria Blasco, Directora del Programa d’Oncologia Molecular del Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO), «incentiven els més joves perquè en el futur optin per la carrera científica».