SEOM fa un nou lliurament de les seves beques per a Oncologia Mèdica amb un paper destacat de VHIO

Practica clinica
  • Fins a sis professionals del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron, es podran beneficiar d’aquesta edició de les Beques SEOM.
  • La Dra. Cristina Suárez ha estat seleccionada pel seu projecte per validar VIGex, una eina desenvolupada íntegrament a VHIO que utilitza el valor predictiu de la signatura d’expressió gènica en pacients de càncer renal metastàtic tractats en primera línia amb combinacions d’immunoteràpia.
  • També s’ha concedit una beca a la Dra. Meritxell Bellet per posar en marxa l’estudi LABEL, amb el qual es vol redefinir el pronòstic del carcinoma lobel·lar invasiu de mama en estadi precoç.
  • A més d’aquestes dues investigadores, la Dra. Nadia Saoudi ha rebut el Premi SEOM/MERCK “Som futur” i la Dra. Iosune Baraibar el Premi Millor Tesi Doctoral. També han rebut ajuts de SEOM el Dr. Alberto Hernando Calvo i el Dr. Oriol Mirallas.

Un any més, la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) ha fet públic el llistat de les seves beques i premis per fomentar la recerca clínica del càncer. En total s’han lliurat 46 beques, el nombre més alt fins avui, per a les quals s’ha comptat amb una dotació de 1.227.000 euros. Fins a sis professionals del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) s’han beneficiat d’aquestes beques.

La presidenta de SEOM, la Dra. Enriqueta Felip, que a més és la cap del Grup de Tumors Toràcics i Càncer de Cap i Coll de VHIO i cap de secció del Servei d’Oncologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha remarcat «el compromís ferri que tenim per obtenir finançament a través de recursos propis i d’entitats col·laboradores amb l’objectiu d’impulsar la recerca clínica i translacional, fomentar la formació en centres de referència i generar una xarxa de coneixement entre els oncòlegs mèdics espanyols perquè la seva feina reverteixi en la nostra societat, en el nostre sistema de salut i en els pacients amb càncer».

Segons apunta la Dra. Felip, «la recerca és fonamental en la lluita contra el càncer. Sense recerca no hi ha avenços, i, per tant, no hi ha beneficis per als nostres pacients. Gràcies a la recerca s’ha aconseguit identificar biomarcadors, mecanismes de resistència a tractaments convencionals, i s’ha pogut desenvolupar tractaments dirigits, entre d’altres. És essencial tant la recerca clínica com la preclínica, que és la base sobre la qual es pot continuar avançant».

Paper destacat de VHIO a les beques

Entre les ajudes que s’han lliurat a investigadors i investigadores de VHIO destaquen les dues beques rebudes per la Dra. Cristina Suárez, del Grup de Tumors Genitourinaris, del SNC i Sarcoma, i per la Dra. Meritxell Bellet, del Grup de Càncer de Mama i Melanoma.

D’aquesta manera, la Dra. Cristina Suárez ha rebut la beca SEOM/BMS per a projectes de recerca translacional en immunooncologia. El projecte que s’ha seleccionat cercarà la validació del valor predictiu de la signatura d’expressió gènica VIGex-RCC, una eina desenvolupada íntegrament a VHIO que permet saber si un tumor està inflamat. La Dra. Suárez se centrarà a utilitzar aquesta eina amb pacients de càncer renal metastàtic tractats amb combinacions basades en immunoteràpia en primera línia.

Per la seva banda, la Dra. Meritxell Bellet ha rebut la beca SEOM/FECMA per a projectes de recerca en càncer de mama. En el seu cas servirà per desenvolupar l’estudi LABEL, mitjançant el qual es cercarà redefinir el pronòstic del carcinoma lobel·lar invasiu de mama en estadi precoç. En concret l’estudi de la Dra. Bellet se centrarà en la validació d’un nou punt de tall de Ki67, una proteïna nuclear que està relacionada amb la proliferació cel·lular en els tumors i per tant suposa un important marcador pronòstic i predictiu del càncer.

Però, a més d’aquestes dues beques, dos professionals relacionats amb VHIO han rebut algun tipus d’ajuda de SEOM. Així, el Dr. Alberto Hernando Calvo ha rebut una beca SEOM – Fundació Cris contra el càncer per al retorn de joves investigadors, que li permetrà tornar a VHIO després de la seva estada al Princess Margaret Cancer Centre del Canadà. I el Dr. Oriol Mirallas ha estat seleccionat per a una borsa de viatge SEOM que li permetrà fer una estada de dos mesos a l’MD Anderson Cancer Center dels Estats Units.

Premis destacats per a dues investigadores de VHIO

Dues oncòlogues i investigadores de VHIO han rebut premis destacats en aquesta edició. La Dra. Nadia Saoudi ha rebut un dels dos Premis SEOM/MERCK “Som futur”, amb els quals es vol premiar la tasca dels metges residents d’Oncologia Mèdica, i la Dra. Iosune Baraibar el premi SEOM a la millor tesi doctoral d’investigadors joves.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.