Omomyc és el primer fàrmac dirigit a MYC que completa amb èxit un assaig clínic de fase I

Dra. Laura Soucek - Dra. Elena Garralda
  • Els primers resultats d’Omomyc (OMO-103) apunten que aquest fàrmac contra el càncer té pocs efectes secundaris i és tolerable i que, en alguns pacients, s’aconsegueix estabilitzar la malaltia.
  • Aquests són resultats preliminars que es continuaran avaluant en un assaig clínic de fase II, que començarà en els mesos vinents. També s’assajarà el funcionament d’Omomyc en combinació amb quimioteràpia o altres teràpies.
  • Omomyc és un fàrmac desenvolupat en el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron, a través de Peptomyc, empresa derivada del VHIO i ICREA. Omomyc té com a diana l’oncogèn MYC, que està desregulat en la gran majoria de tumors, però que fins fa poc es considerava inabastable des d’una perspectiva terapèutica.
  • La Dra. Elena Garralda, directora de la UITM-CaixaResearch, presentarà els primers resultats d’aquest assaig clínic en el 34è Congrés EORTC-NCI-AACR (ENA), considerat una de les cites més importants a escala mundial sobre assajos de fase I en càncer, que se celebra a Barcelona del 26 al 28 d’octubre.

Omomyc és una miniproteïna terapèutica desenvolupada en el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) a través de la seva empresa derivada Peptomyc, gràcies al treball de més de 20 anys de la Dra. Laura Soucek, codirectora del Programa de Recerca Traslacional i Preclínica i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO, qui va demostrar en la fase preclínica al laboratori que aquesta proteïna és capaç d’entrar a les cèl·lules i arribar-ne al nucli, on es troba l’oncogèn MYC. Una vegada en el nucli, Omomyc inhibeix l’habilitat del MYC per promoure el creixement dels tumors cancerígens.

El mes d’abril de 2021, la Dra. Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch del VHIO, en col·laboració amb dos centres de recerca espanyols més, va iniciar un assaig clínic de fase I en què han participat vint-i-dos pacients per comprovar la seguretat d’Omomyc i veure si hi havia signes primerencs de control del càncer. Els pacients que van participar tenien diversos tumors sòlids, com ara càncers de pàncrees, intestí i pulmó de cèl·lules no petites, i havien rebut almenys tres tractaments previs, per la qual cosa eren pacients molt pretractats. Vuit dels dotze pacients a qui se’ls va fer una tomografia computada després de nou setmanes de tractament mostraven una malaltia estable en la qual s’havia aturat el creixement del tumor.

Encara és molt aviat per avaluar l’activitat del fàrmac, però estem veient l’estabilització de la malaltia en alguns pacients. És destacable el cas d’un pacient amb càncer de pàncrees que va romandre en estudi durant més de sis mesos, i en el qual el tumor es va reduir en un 8 % i hi va haver una reducció del 83 % en l’ADN derivat del tumor que circula en el corrent sanguini. També hi ha un pacient amb un tumor de la glàndula salival la malaltia del qual es manté estable i encara està en l’estudi després de quinze mesos, i un pacient amb sarcoma, que havia respost molt poc a tractaments previs, que es va mantenir estable vuit mesos”, explica la Dra. Elena Garralda, directora de la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch del VHIO i membre del comitè científic del congrés.

Pocs efectes secundaris i controlables

Els efectes secundaris adversos relacionats amb el tractament més freqüents van ser reaccions lleus a la infusió intravenosa, com calfreds, febre, nàusees, granissada i pressió arterial baixa. Els nivells de dosi més alts es van associar amb més reaccions a la infusió, però es van tractar fàcilment.

“El més emocionant és que els marcadors biològics mostren clarament que estem inhibint el MYC amb èxit. A més, els efectes secundaris adversos són majoritàriament lleus, la qual cosa és important quan comencem a pensar en els pròxims passos i a combinar Omomyc amb quimioteràpia o altres teràpies”, afegeix la Dra. Garralda.

Un altre aspecte important de l’estudi se centrava a avaluar la farmacocinètica d’Omomyc, per veure si la vida del fàrmac en l’organisme del pacient era suficient per poder tenir un impacte sobre el tumor. L’anàlisi de com es va absorbir i processar Omomyc al cos va indicar que va romandre durant almenys 50 hores a la sang, i, possiblement, encara més als tumors.

“Omomyc és el primer inhibidor de MYC que ha completat amb èxit un assaig clínic de fase I i està llest per passar a un assaig de fase II. Això és un assoliment molt important, ja que el MYC és una de les dianes més buscades en el tractament del càncer perquè juga un paper clau en el desenvolupament i manteniment de molts tipus de càncer humans freqüents, i, fins ara, no s’ha aprovat per a ús clínic cap fàrmac que l’inhibeixi. Aquest fàrmac, desenvolupat en el VHIO, és la primera miniproteïna dirigida al MYC que es prova en un assaig de fase I i demostra que és capaç d’inhibir la funció d’aquest oncogèn d’una forma segura i efectiva”, acaba la Dra. Garralda.

Omomyc, un exemple de recerca traslacional i de precisió

Fa dècades que la investigació oncològica ha posat de manifest que el gen MYC té una funció important en el desenvolupament de gairebé tots els tumors. Tanmateix, hi havia també una creença generalitzada de què es tractava d’una diana inabastable. Però tot va canviar fa més de vint anys, quan la Dra. Laura Soucek, codirectora de Recerca Traslacional i Preclínica i cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO, professora investigadora d’ICREA i cofundadora i directora executiva de Peptomyc –una empresa derivada del VHIO– es va plantejar que això no tenia per què ser així.

Fruit del seu esforç i treball va néixer Omomyc, una miniproteïna capaç d’inhibir el MYC, que, s’ha investigat en nombrosos estudis preclínics els resultats dels quals han fet la volta al món, i de la qual ara es tenen dades de la seva seguretat i eficàcia en pacients per primera vegada gràcies a aquest assaig de fase I. “És un gran orgull i satisfacció per a nosaltres veure com Omomyc aconsegueix fer un pas més en el seu desenvolupament. Aquestes dades que ara es presenten ens fan continuar sent optimistes i esperem que tota aquesta recerca serveixi finalment per poder portar el nostre fàrmac a la pràctica clínica i així ajudar a millorar la supervivència dels pacients amb càncer”, explica la Dra. Laura Soucek.

La investigació preclínica d’Omomyc, indispensable en la comprensió del mecanisme d’acció d’aquesta molècula, va ser finançada parcialment per la Fundació BBVA en el context del programa institucional CAIMI (per les sigles en anglès “Comprehensive Program of Cancer Immunotherapy & Immunology”). Mitjançant aquest finançament, el grup de la Dra. Laura Soucek va poder estudiar, en models humanitzats de càncer, els canvis en la resposta immune antitumoral després de la inhibició de Myc per Omomyc.

El desenvolupament del fàrmac Omomyc també s’ha finançat amb aportancions de la Comissió Europea, l’European Research Council (ERC), el Ministeri de Ciència i Inoovació a través de l’Agència Estatal d’Investigació (AEI), l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), l’Agència de Gestió d’Ajudes Universitàries i d’Investigació (AGAUR), la Fundació FERO, AICR-World Wide, La Marató de TV3, Université de Sherbrooke, Fundación Cellex i eit Health.

Referència:

*34th EORTC-NCI-AACR Symposium on Molecular Targets and Cancer Therapeutics, 26-28 October, Barcelona, Spain.

Plenary Session 6: New Drugs on the Horizon

Date: Friday 28 October

Abstract no: 7. Dose escalation study of OMO-103, a first in class Pan-MYC-Inhibitor in patients (pts) with advanced solid tumors E. Garralda, V. Moreno, G. Alonso, E. Corral, T. Hernandez-Guerrero, J. Ramon, B. Doger de Spéville, E. Martinez, L. Soucek, M. Niewel, E. Calvo (Spain).

Related Posts