La caminada El Paseíco de la mama donarà suport a una investigació sobre la resposta al tractament amb inhibidors de ciclines CDK4/6 en funció de l’estatus genètic en pacients amb càncer de mama metastàtic

Paseico

El Paseíco de la Mama és una tradicional caminada de 7,5 quilòmetres al llarg del canal de Saragossa amb familiars, amics i coneguts per tal de recaptar fons per a la lluita contra el càncer de mama al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia. Aquest any El Paseíco, on cada any hi participen més de 500 persones, tindrà lloc el dissabte 15 d’octubre a partir de les 10.00h.

En la seva dotzena edició, destinarà la recaptació a un projecte que investigarà la resposta al tractament amb inhibidors de ciclines CDK4/6 (iCDK4/6) en una cohort de pacients amb càncer de mama metastàtic, receptor hormonal positiu, en funció de l’estatus genètic de BRCA1/2.

El tractament amb inhibidors de ciclines CDK4/6 (iCDK4/6) en combinació amb hormonoteràpia s’ha posicionat com a tractament d’elecció a primera línia després del diagnòstic d’un càncer de mama metastàtic (CMM) amb expressió de receptors hormonals. Tot i això, no es coneix amb claredat si aquest tractament aporta el mateix benefici en pacients portadores d’una variant patogènica en línia germinal en un gen implicat en la recombinació homòloga (com BRCA1 o BRCA2). Hi ha dades recents que suggereixen que aquest subgrup de pacients té una resposta pitjor a aquests tractaments. L’objectiu de la investigació, liderada per la Dra. Mara Cruellas, és analitzar la resposta als iCDK4/6 en una cohort de pacients amb càncer de mama metastàtic, receptor hormonal positiu en funció de l’estatus genètic de BRCA1/2. Així mateix, s’investigaran els mecanismes moleculars subjacents que poguessin explicar certa resistència mitjançant l’anàlisi de mostres apariades abans i després del tractament, i també s’avaluarà l’estatus de recombinació homòloga, subtipus intrínsecs i estatus genètic tumoral. “El coneixement esmentat podria influir en la presa de decisions en la seqüencialitat dels tractaments dirigits (com per exemple l’ús dels inhibidors de PARP) en pacients amb una alteració coneguda a BRCA1/2”, explica la Dra. Mara Cruellas, oncòloga mèdica a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigadora del Grup de Càncer de Mama i Melanoma de la Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO).

 

Una iniciativa a favor de la investigació en càncer de mama amb més de 10 anys d’història

El primer Paseíco de la Mama va tenir lloc el juny del 2011. Tot va començar quan Inés Gasén va ser diagnosticada de càncer de mama en ple embaràs. L’alegria que tant ella com la seva família sentien pel futur nadó es va tenyir de preocupació i incertesa per la salut de tots dos. Va ser aleshores quan la seva sogra, l’Elaine, va agafar les regnes de la situació i, juntament amb la pròpia Inés i les seves filles, Pili i Susan, va organitzar una caminada de 7,5 Km al llarg del Canal de Saragossa. El seu objectiu era recaptar fons perquè el VHIO avancés en la seva investigació sobre el càncer de mama.

Des d’aleshores, amb el suport de família i amics, el Paseíco de la Mama ha aconseguit èxit rere d’èxit. Més de 500 persones s’apunten cada any per passejar, patrocinar altres participants o fer donacions amb l’objectiu d’impulsar la investigació del càncer de mama. Cada any, els fons recaptats superen l’anterior i són essencials per tirar endavant diferents projectes de recerca.

“Des del VHIO, agraïm enormement la dedicació de l’Elaine i la seva família, i donem les gràcies a totes les persones que cada any se sumen a la causa del Paseíco de la Mama. Totes fan possible l’avenç de la investigació del càncer de mama i ens ajuden a crear millors mètodes de diagnòstic, tractament i atenció a les pacients”, comenta la Dra. Cristina Saura, cap de la Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Vall d’ Hebron i del Grup de Càncer de Mama i Melanoma del VHIO, que cada any assisteix a aquesta caminada per donar suport a la iniciativa i explicar les novetats en la investigació del càncer de mama i els projectes finançats amb la recaptació aconseguida.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.