L’escola FEDAC Montcada lliura un donatiu a VHIO durant la visita del programa ‘Escola i Ciència’

FEDACweb

L’escola FEDAC Montcada ha visitat les instal·lacions del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron, dins del programa de divulgació ‘Escola i Ciència’. Aprofitant aquesta visita, els alumnes del centre han volgut lliurar un donatiu de 1.287 € per ajudar en la recerca del càncer. Aquests diners els han recaptat a través del programa d’emprenedoria de l’escola, on els alumnes desenvolupen des de zero un projecte d’empresa i ofereixen serveis remunerats a la comunitat.

La visita de l’escola FEDAC Montcada ha comptat amb 51 nens i nenes de sisè de primària, que han pogut escoltar la xerrada que ha impartit David Gómez Peregrina, del Grup de Recerca Translacional en Sarcomes del VHIO. A la visita s’ha ensenyat als alumnes què és el càncer i com s’origina, i s’ha explicat què fa que una cèl·lula normal s’acabi convertint en tumoral. També se’ls ha traslladat la importància de la recerca i quina és la tasca que es du a terme a les instal·lacions del VHIO, de la qual cosa s’encarrega Sergi Cuadrado, gerent adjunt del centre.

La visita s’ha complementat amb diferents activitats en què els visitants han pogut fer pràctiques al microscopi o aprendre a utilitzar les pipetes per aconseguir diferents volums de líquids. D’aquesta manera es busca que es puguin familiaritzar a través d’un entorn lúdic amb tot el que hi ha dins d’un laboratori i s’intenta ensenyar que hi ha tot un món de possibilitats en la recerca, despertar-ne la curiositat i fomentar les vocacions científiques. L’investigador José Jiménez, del Grup d’Oncologia Molecular del VHIO liderat pel Dr. Paolo Nuciforo, les investigadores Joana Domènech i Ester Aguado, del Grup de Genètica del Càncer Hereditari del VHIO que lidera la Dra. Judith Balmaña, i Cayetano Galera i Laura Carrillo, del Grup d´Expressió Gènica i Càncer que lidera el Dr. Joan Seoane, s’han encarregat d´impartir aquestes activitats.

El programa ‘Escola i Ciència’ es va reprendre l’octubre del 2022, després que la pandèmia de la covid-19 obligués a suspendre’l temporalment. Aquesta activitat es va posar en marxa originalment l’octubre del 2017 i busca tant acostar la ciència i la recerca als més joves com fomentar vocacions científiques entre ells. Així mateix, mitjançant aquesta activitat divulgativa també es pretén donar a conèixer una malaltia com és el càncer.

Aquest programa s’adreça a alumnes de sisè de primària i és obert d’octubre a juny per a tots els centres educatius que hi estiguin interessats. ‘Escola i Ciència’ permet conèixer de primera mà les instal·lacions del VHIO, complementant la visita amb activitats divulgatives que permetin transmetre missatges destinats a fomentar les pràctiques que ajudin a reduir el risc de desenvolupar un càncer, com pot ser no fumar, no beure alcohol o realitzar exercici físic.

Els centres educatius interessats a participar en aquesta iniciativa poden contactar a info@vhio.netPlaces limitades.