Identifiquen nous biomarcadors de cèl·lules T antitumorals associats a millor pronòstic en càncer d’endometri

ALENA00002
  • Investigadors del Grup d’Immunoteràpia i Immunologia de Tumors del VHIO han descrit una combinació de biomarcadors que identifiquen als limfòcits T CD8 i CD4 capaços de reconèixer i matar cèl·lules tumorals. La presència d’aquests biomarcadors en el microambient tumoral s’associa amb una major supervivència de les pacients.
  • L’ús d’aquestes proteïnes com a biomarcadors pot ser útil per predir el pronòstic de la malaltia i la resposta a immunoteràpia en pacients amb càncer d’endometri, i també es pot explotar per a seleccionar, enriquir i expandir aquestes poblacions de cèl·lules T per al seu ús com a teràpia cel·lular.
  • Els resultats, que s’han publicat a la revista Journal for Immunotherapy of Cancer, descriuen la biologia de les cèl·lules T amb capacitat de matar cèl·lules tumorals. Ja què el sistema immune i l’expressió dels biomarcadors descrits es comporten de manera similar independentment del tipus tumoral que te el pacient, aquest descobriment podria ser útil també en altres tipus de càncer.
  • Aquesta investigació s’emmarca al Programa Integral d’Immunoteràpia i Immunologia del Càncer (CAIMI) del VHIO, impulsada gràcies al suport de la Fundació BBVA.

Investigadors del Grup d’Immunoteràpia i Immunologia de Tumors del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) que forma part del Campus Vall d’Hebron acaben de publicar un estudi a la revista Journal for Immunotherapy of Cancer en el qual han identificat nous biomarcadors en els limfòcits infiltrants de tumor (TIL)  CD8+ i CD4+ reactius contra càncer d’endometri, que podrien utilitzar-se per a seleccionar  enriquir diverses poblacions de cèl·lules T per al seu ús com a teràpia cel·lular adoptiva però també per a personalitzar el tractament del pacient.

Els limfòcits infiltrants de tumor (TIL) són les cèl·lules T del sistema immunitari que es troben de forma natural al microambient del tumor. Alguns d’aquests TILs tenen capacitat de destruir les cèl·lules tumorals, són limfòcits reactius de tumor, tot i que en molts casos aquesta capacitat antitumoral està desactivada.

En aquest estudi, liderat per la Dra. Alena Gros, cap del Grup d’Immunoteràpia i Immunologia de Tumors del VHIO, s’ha analitzat l’infiltrat de cèl·lules T de 47 tumors d’endometri “amb l’objectiu de definir poblacions de TIL CD8+ i CD4+ reactius de tumor que podrien ser molt valuosos per identificar biomarcadors pronòstics i predictius de resposta a immunoteràpia en càncer d’endometri y, potencialment, en altres tipus de tumors”.

Subpoblacions de cèl·lules T CD8+ i CD4+ reactives a tumor

Els investigadors han observat que la gran majoria dels limfòcits CD8+ reactius de tumor expressen les proteïnes PD-1 i CD39 de forma conjunta, i expressen també CXCL13. D’altra banda, els TIL CD4+ que expressen nivells elevats de PD-1 i expressen CXCL13 també tenen reactivitat contra el tumor, independentment de si expressen CD39 o no. En ambdós casos aquestes poblacions de CD8+ i CD4+ estan associades a una major supervivència en pacients amb càncer d’endometri.

L’estudi demostra que els limfòcits CD4+ i CD8+ que reconeixen i maten cèl·lules tumorals es caracteritzen per l’expressió dels biomarcadors PD-1, CD39, CXCL13 i CD103 en cèl·lules CD8+; i l’expressió de CXCL13 i nivells alts de PD-1 en les cèl·lules CD4+.

“Aquests marcadors es poden utilitzar per a desenvolupar teràpies cel·lulars, en les quals podríem seleccionar  enriquir les poblacions de cèl·lules T CD8+ i CD4+ reactives de tumor, expandir-les al laboratori i administrar-les de nou al pacient amb l’objectiu d’induir una resposta antitumoral. D’altra banda, també poden ser útils per a personalitzar el tractament del pacient” diu la investigadora.

Els nostres resultats indiquen que caracteritzar les poblacions de limfòcits infiltrants de tumor ens permetrà saber com evolucionarà la malaltia i com podria respondre als diferents tractaments. En aquest cas, els investigadors han analitzat les poblacions de TIL en tumors primaris de pacients de càncer de endometri que han estat sotmeses a cirurgia. “Saber si el tumor presenta poblacions de cèl·lules T reactives de tumor o no, ens permetria prendre les decisions clíniques pertinents per evitar recaigudes o per a millorar la supervivència”.

Biomarcadors extrapolables a altres tipus de tumors

“En conjunt, els nostres resultats revelen la biologia de les cèl·lules T reactives de tumor que infiltren els tumors d’endometri i troben noves eines per a poder distingir aquests d’altres CD8+ i CD4+ que es troben al tumor però que no hi juguen un paper tan important” explica la Dra. Alena Gros. “Com que el sistema immune i l’expressió dels biomarcadors descrits es comporten de manera similar independentment del tipus tumoral del pacient, aquests biomarcadors podrien ser útils també en pacients amb altres tipus de tumors” suggereix la investigadora.

Aquesta investigació ha estat possible gràcies al finançament del Programa Integral d’Immunoteràpia i Immunologia del càncer (CAIMI) del VHIO, així com al suport de la Fundación BBVA, així com del suport de la Fundació La Marató de TV3, el Ministerio de Ciencia e Innovación, l’Instituto de Salud Carlos III, el Programa CERCA, el programa Beatriu Pinós, AGAUR i EU Horizon 2020.

Referència

Jara Palomero, Carla Panisello, Maria Lozano-Rabella, Ricky Tirtakasuma, Judit Díaz-Gómez, Daniela Grases, Helena Pasamar, Laura Arregui, Eduard Dorca Duch, Esther Guerra Fernández, Ana Vivancos, Carlos E de Andrea, XIgnacio Melero, Jordi Ponce, August Vidal, Josep Maria Piulats, Xavier Matias-Guiu and Alena Gros. Biomarkers of tumor-reactive CD4+ and CD8+ TILs associate with improved prognosis in endometrial cancer. Journal for ImmunoTherapy of Cancer 2022;10:e005443. doi: 10.1136/jitc-2022-005443

 

 

 

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.