Dos investigadors del VHIO han estat becats per la Fundació “la Caixa” en el programa de doctorat INPhINIT i el programa Postdoctoral Junior Leader

Foto-de-familia-Becas-Doctorado-Fundacion-la-Caixa001 web
  • La Fundació ”la Caixa” atrau i reté talent amb un centenar de beques per a joves investigadors

La Fundació ”la Caixa” ha atorgat 105 noves beques de doctorat i postdoctorat a investigadors excel·lents perquè duguin a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca d’Espanya i Portugal. Les beques de doctorat INPhINIT i postdoctorat Junior Leader de la Fundació ”la Caixa” tenen el doble objectiu de donar suport a joves talents perquè duguin a terme la seva recerca a Espanya o Portugal i també atraure investigadors estrangers a aquests països.

Beques concedides al VHIO

Dues d’aquestes beques han estat concedides a investigadors del VHIO. D’una banda l’estudiant predoctoral Cayetano Galera ha estat becat pel programa INPhINIT per continuar el seu doctorat en Bioquímica, Biologia Molecular i Biomedicina al Grup d’Expressió Gènica i Càncer, liderat pel Dr. Joan Seoane.

Cayetano Jesús Galera Martínez va néixer a Almeria el 1999. És graduat en Bioquímica i té un màster en Investigació Translacional i Medicina Personalitzada. Ha rebut una beca de pràctiques de laboratori de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (2020/21), una beca Cicerone del CNIC (2021) i una beca de col·laboració del MEFP (2022). Va ser investigador en oncologia al Centro de Genómica e Investigaciones Oncológicas (GENYO) (Pfizer/Universidad de Granada/Junta de Andalucía). Actualment és un estudiant brillant de doctorat que investiga sobre el càncer en el Grup d’Expressió Gènica i Càncer del Dr. Joan Seoane de l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO) i està molt motivat per desenvolupar contínuament les seves habilitats i créixer professionalment.

L’altra beca, del programa de postdoctoral Junior Leader ha estat concedida al Dr. Francesco Grussu, pel seu postdoctorat en Engenyeria i Tecnologia Biomèdica del al Grup de Radiòmica, liderat per la Dra. Raquel Pérez-López.

Francesco Grussu va néixer a la ciutat de Càller (Casteddu, en sard), Itàlia, el 1987. Es va graduar en Enginyeria Biomèdica a la Università di Cagliari el 2009 i va obtenir un màster en Bioenginyeria a la Università degli Studi di Genova el 2012. A continuació, es va traslladar a Londres (Regne Unit) per fer estudis de doctorat al University College London (UCL), on es va doctorar en Física de la Ressonància Magnètica (RM) el març del 2016 amb una tesi sobre l’obtenció d’imatges per RM microestructural avançada de la medul·la espinal humana aplicada a l’esclerosi múltiple. Després del doctorat, va treballar a l’UCL, des del febrer del 2916 fins al setembre del 2020, com a investigador associat postdoctoral, lloc compartit entre el Queen Square Institute of Neurology i el Centre for Medical Image Computing. Va treballar per desenvolupar noves tècniques d’imatge per RM basades en la imatge de difusió per a diverses aplicacions, des de l’esclerosi múltiple fins al càncer de pròstata. Durant el postdoctorat a l’UCL, va fer una estada de dos mesos a la Facultat de Medicina de la New York University la tardor del 2017, com a part d’un premi Pump Priming del Centre for Medical Image Computing de l’UCL. També va ser escollit com a representant en pràctiques (2018-2020) del Grup d’Estudi de la Substància Blanca de la International Society for Magnetic Resonance in Medicine (ISMRM), l’organització sense ànim de lucre més prestigiosa del món, que fomenta la investigació i el desenvolupament en l’àmbit de la imatge per RM. Des de l’octubre del 2020, és becari postdoctorat sènior a l’Institut d’Oncologia Vall d’Hebron (VHIO), on treballa en el desenvolupament de nous tipus d’exploracions per RM en oncologia. Al VHIO, va rebre una beca Beatriu de Pinós el 2021, i des del setembre del 2022 és becari Junior Leader de la Fundació ”la Caixa”. El seu projecte, titulat «New-generation oncological MRI (New-OncoMRI): development, validation and application», té com a objectiu desenvolupar la propera generació de tècniques d’imatge per RM histològicament significatives, basades en la intel·ligència artificial, per a la medicina de precisió en oncologia.

 

Aquestes convocatòries ofereixen salaris competitius i formació transversal. En el cas de les beques de doctorat, es reforcen qüestions com la comunicació científica, el benestar emocional de l’investigador, el lideratge i les oportunitats de finançament. D’altra banda, en les beques de postdoctorat, aquesta formació potencia la carrera científica independent com a opció de futur professional i fomenta la innovació i el lideratge.

 

“El finançament de la ciència i la tecnologia és fonamental perquè el coneixement humà no es quedi aturat, per poder anar més enllà i proposar noves solucions a vells problemes o a nous reptes. El futur que ve està en mans de persones com aquests becaris, amb un gran potencial com a agents del canvi, com a cocreadors d’un futur en el qual la llarga llista de desafiaments globals que hi ha sigui cada vegada més curta”, ha apuntat la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, durant l’acte de lliurament de les beques al Museu de la Ciència CosmoCaixa.

El programa de beques de la Fundació ”la Caixa” és el més important dels que promouen les entitats privades d’Espanya i Europa, tant pel nombre de beques convocades com per la varietat de les disciplines. En total, l’entitat destinarà 20,2 milions d’euros a aquesta promoció de becaris de doctorat i postdoctorat. Tots dos programes han estat cofinançats per la Comissió Europea a través de l’Acció Marie Skłodowska-Curie COFUND en el context del programa marc Horizon 2020.

El perfil dels becaris

Dels 105 becaris seleccionats en aquesta edició, 52 són espanyols, de 19 províncies diferents, i 53 són estrangers, procedents de 21 països. D’entre els estrangers, Itàlia és el país que té un nombre més alt de becaris, amb 17. El segueixen Portugal, amb 5, i Alemanya, Brasil, Estats Units, Mèxic i Regne Unit, amb 3 cada un.

Les beques atorgades s’han distribuït entre 68 centres de recerca i universitats d’Espanya i Portugal. Les províncies que reben més becaris són Barcelona (41), Madrid (25), Guipúscoa (7) i Granada (5).

Pel que fa a les especialitats, la biologia molecular encapçala la llista amb 11 becaris; la segueixen la química física, l’enginyeria biomèdica i la biologia matemàtica i computacional amb 5 becaris, i la física teòrica i matemàtica, l’astronomia i astrofísica i la neurociència amb 4 becaris cada una.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.