Llum verda a l’assaig de fase Ib del fàrmac Omomyc, desenvolupat per Peptomyc, en pacients amb càncer de pàncrees

vhio-compo-2-fotos-web-1300x600
  • L’empresa biotecnològica Peptomyc, spin-off del VHIO, anuncia l’aprovació per part de l’AEMPS de l’assaig fase Ib d’Omomyc (OMO-103) en combinació amb el tractament estàndard en pacients amb càncer de pàncrees metastàtic
  • Omomyc és un fàrmac desenvolupat per Peptomyc i té com a diana l’oncogen MYC, desregulat a la gran majoria de tumors i que, fins fa poc es considerava inabastable terapèuticament.
  • Aquest assaig clínic en pacients amb càncer de pàncrees s’iniciarà durant el tercer trimestre del 2023 després d’haver demostrat en un primer estudi en humans la seguretat del fàrmac i una prometedora activitat antitumoral

El càncer de pàncrees és el vuitè tumor amb més incidència a Espanya, però és un dels tumors amb pitjor pronòstic als cinc anys del diagnòstic amb una taxa de supervivència del 8,6% segons dades de la SEOM. En concret, l’adenocarcinoma ductal pancreàtic és la forma més comú de càncer de pàncrees. Actualment, és la quarta causa de mort per càncer a tot el món i la seva incidència està augmentant vertiginosament. Les teràpies actuals ofereixen possibilitats limitades per la qual cosa és molt important trobar nous enfocaments que permetin millorar la supervivència dels pacients.

Desenvolupament d’un inhibidor de l’oncogen MYC

En condicions normals MYC és un factor de transcripció que regula l’activació de gens relacionats amb la divisió de les cèl·lules de manera ordenada. No obstant això, aquesta activitat està desregulada a la majoria dels càncers humans de manera que MYC impulsa la transcripció de gens relacionats amb el creixement descontrolat de les cèl·lules tumorals i de gens involucrats en el desenvolupament de metàstasis i de recidives. Per aquest motiu MYC podria ser una diana terapèutica per intentar tractar diversos tipus de tumors

La molècula Omomyc, desenvolupada per Peptomyc, és una miniproteïna terapèutica capaç d’inhibir l’oncogen MYC i basada en la investigació de la Dra. Laura Soucek, professora ICREA, codirectora del Programa de Recerca Translacional i Preclínica, cap del Grup de Modelització de Teràpies Antitumorals del VHIO i directora executiva de Peptomyc. “Es tracta de la primera miniproteïna dirigida a MYC que ha superat amb èxit un assaig fase I els resultats del qual han demostrat que és capaç d’inhibir la funció d’aquest oncogèn d’una manera segura i efectiva” explica la Dra. Laura Soucek, que ha dedicat més de 25 anys a la investigació de teràpies dirigides contra el gen MYC.

Eficàcia antitumoral en combinació amb el tractament estàndard

El pas següent és avaluar l’activitat antitumoral d’aquest fàrmac en combinació amb altres tractaments. Peptomyc ha anunciat l’aprovació de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) d’un nou assaig fase Ib que avaluarà la combinació de d’Omomyc amb el tractament estàndard actual de Gemcitabina i Nab-Paclitaxel en pacients amb adenocarcinoma ductal pancreàtic metastàtic a primera línia .

Manuela Niewel, MD, PhD, és directora mèdica de Peptomyc i dirigeix les activitats de desenvolupament clínic, assumptes reguladors i mèdics de la companyia. “Estic emocionada per poder començar el nostre nou estudi de fase Ib en pacients amb adenocarcinoma ductal pancreàtic. Amb aquest nou fàrmac, esperem abordar aquesta devastadora malaltia i una de les necessitats mèdiques més grans no satisfetes en el camp de l’oncologia”, diu la Dra. Niewel.

La Dra. Teresa Macarulla, cap del Grup de Tumors Gastrointestinals Superiors i Endocrins i del Grup de Recerca Translacional de Càncer Gastrointestinal Superior del VHIO i oncòloga mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron serà la investigadora principal de l’estudi en què col·laboraran el Dr. Andrés Muñoz de l’Hospital Gregorio Marañón de Madrid, la Dra. Mariona Calvo de l’ICO-Hospitalet de Barcelona, i el Dr. Roberto Pazo de l’Hospital Miguel Servet de Saragossa. Està previst que l’estudi comenci el tercer trimestre del 2023.

“Al càncer de pàncrees només el podrem vèncer amb investigació i sent capaços com en aquest cas de traslladar els resultats del laboratori a la clínica” afirma la Dra. Macarulla. “És molt important seguir aquest model de recerca translacional de manera que puguem desenvolupar i testar noves estratègies terapèutiques en combinació amb els tractaments que ja tenim en assaigs clínics per realment intentar millorar la supervivència dels nostres pacients”.

 

Sobre Peptomyc

Peptomyc és una spin-off de VHIO – Institut Vall d’Hebron d’Oncologia – i ICREA – Institut Català de Recerca i Estudis Avançats -, fundada el desembre del 2014 a Barcelona, Espanya. L’empresa se centra en el desenvolupament de pèptids de penetració cel·lular (CPP) innovadors dirigits a l’oncoproteïna Myc per al tractament del càncer i es basa en la investigació científica de la Dra. Soucek a Omomyc (el millor inhibidor directe de Myc conegut fins a la data) durant els darrers vint anys. És la primera empresa que ha completat amb èxit un assaig clínic de Fase I amb un inhibidor directe de MYC.

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.