VHIO i CIBERONC tindran un paper destacat en el projecte UNCAN.eu: una iniciativa europea per a entendre millor el càncer

Proyecto UNCAN.eu
  • S’espera que aquesta iniciativa, que forma part del full de ruta de dos programes de la Unió Europea (UE), el Pla Europeu per Combatre el Càncer i la Missió Horitzó Europa sobre el Càncer, reculli dades de recerca i de salut dels pacients, així com altres dades rellevants, a una escala sense precedents, per obtenir una comprensió nova i més profunda dels mecanismes del càncer.
  • El seu objectiu és preparar un pla d’acció en 15 mesos que prioritzi aquelles àrees estratègiques de recerca traslacional del càncer que permetin avançar en el coneixement de la malaltia i millorar la supervivència i la qualitat de vida dels pacients, gràcies a millores en la prevenció, el diagnòstic i el tractament.

Als 27 Estats membres de la Unió Europea (UE), cada any es diagnostiquen 2,7 milions de nous casos de càncer i 1,3 milions de persones moren a causa de la malaltia, de les quals més de 6.000 són nens, adolescents i adults joves. Més de mig milió de ciutadans europeus són supervivents de càncer infantil que s’enfronten als efectes a llarg termini de la malaltia i al seu tractament, i el càncer és la principal causa de mortalitat infantil per malaltia a Europa. El càncer exerceix una pressió immensa sobre els sistemes sanitaris, i això no farà més que augmentar amb l’increment de l’esperança de vida.

Per aquest motiu, cal promoure iniciatives noves per comprendre millor el càncer, amb estratègies diferents que vagin acompanyades de nous avenços en la nostra capacitat per prevenir, diagnosticar i tractar aquesta malaltia. Per això, Europa demana una col·laboració reforçada entre els Estats membres per consolidar les seves apostes en recerca, que permetin fer un salt endavant en l’oncologia moderna i frenar eficaçment l’augment de la càrrega de la malaltia. En aquesta línia, s’acaba de fer el llançament oficial de la iniciativa UNCAN.eu (An initiative to better UNderstand CANcer), que recollirà dades de recerca i de salut dels pacients, així com altres dades rellevants, a una escala sense precedents, per obtenir una comprensió nova i més profunda dels mecanismes del càncer, amb l’objectiu de preparar un pla d’acció en 15 mesos.

“El càncer representa una enorme càrrega sanitària per als ciutadans europeus, els supervivents i les famílies, així com per als sistemes sanitaris i la societat en general. Gràcies a aquesta iniciativa europea podrem identificar les àrees de recerca traslacional del càncer que necessiten ser prioritzades a nivell de la Unió Europea i contribuir a l’objectiu de la Missió sobre el Càncer de millorar la vida de més de 3 milions de persones d’aquí al 2030 mitjançant la prevenció, i tractaments més eficaços gràcies a la investigació”, explica el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i Director del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part aquest projecte.

L´ambició global d´aquesta iniciativa és ampliar els coneixements i orientar les millores en la prevenció, el diagnòstic precoç i el tractament del càncer, inclosos els efectes secundaris relacionats amb el tractament. Aquesta informació serà utilitzada per les parts interessades a Europa i fora d’ella per abordar els diversos reptes científics i mèdics urgents i crítics en la prevenció, el diagnòstic precoç, el tractament i la supervivència del càncer, en homes, dones i nens. En última instància, això proporcionarà la base per salvar milions de vides i millorar la qualitat de vida dels supervivents de càncer i els seus cuidadors.

Dues missions principals: integrar les dades de recerca dels Estats Membres i proporcionar una agenda coordinada de recerca

El projecte d’UNCAN.eu integrarà les desigualtats a la recerca del càncer entre les regions i els Estats Membres per impulsar el potencial de recerca de les regions menys desenvolupades d’Europa. Un paquet de treball específic, dirigit per la Coalició Europea de Pacients amb Càncer (ECPC; https://ecpc.org/health-and-research/4-uncan-eu/), garantirà que les expectatives i prioritats dels pacients i ciutadans siguin escoltades i integrades a l’hora d’identificar tots els reptes.

Els equips de 4.UNCAN.eu elaboraran una agenda de recerca que inclogui una sèrie de casos d’ús que tractin les necessitats científiques i mèdiques urgents i essencials en matèria de prevenció, diagnòstic precoç, tractament i supervivència del càncer, en homes i dones de diferents edats. Aquesta agenda s’utilitzarà per ajudar a determinar els programes de recerca transfronterers i transdisciplinaris més competitius, ambiciosos i innovadors on invertir.

Els nous coneixements obtinguts gràcies a la recopilació i anàlisi d’aquesta gran quantitat de dades també es podran aplicar de manera secundària a altres malalties.

VHIO i CIBERONC lideren la selecció d’experts europeus en càncer que definiran les àrees estratègiques que s’han de prioritzar els propers anys

Dins de la iniciativa UNCAN.eu el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d’Hebron, està co liderant juntament amb CIBERONC la priorització de les temàtiques de recerca en càncer per als propers anys a Europa en el context del projecte, per assolir els objectius que s’han marcat quant a prevenció i millora de la supervivència i la qualitat de vida dels pacients. Això inclou una convocatòria oberta per seleccionar tots els experts europeus que vulguin contribuir a prioritzar aquestes temàtiques.

Es crearan grups en 6 àrees de recerca prioritàries: prevenció, diagnòstic primerenc, sensibilitat i resistència als tractaments, càncer pediàtric, càncer i envelliment i supervivència.

Fins ara, més de 500 experts de tot Europa han mostrat interès a participar en aquesta convocatòria i participaran en un procés de consens que integrarà les perspectives d’investigadors i pacients a tot Europa, i culminarà amb la identificació de línies de recerca prioritàries.

Related Posts