El Dr. Josep Tabernero, director de VHIO, seleccionat com a candidat a la Junta Directiva de l’AACR

JosepTaberneroH
  • El període de votació per als membres de l’AACR amb dret a vot finalitza el 28 de febrer

El Dr. Josep Tabernero ha estat seleccionat com a candidat per formar la Junta Directiva de l’Associació Nord-americana per a la Investigació del Càncer (AACR) que consta de cinc membres, per exercir un mandat de tres anys (2023-2026). Els membres amb dret a vot de l’AACR poden votar els membres de la Junta Directiva, així com el president Electe i els 4 membres del Comitè de Nominacions fins al 28 de febrer de 2023.

“Com a membre d´aquesta associació, em sento molt honrat d´haver estat nominat com a candidat per a la Junta Directiva de l´AACR”, diu el Dr. Josep Tabernero. “He tingut el privilegi de treballar juntament amb els seus líders en diversos comitès, i si soc elegit, aquest nomenament em proporcionaria l’oportunitat de treballar amb un organisme tan influent com és l’AACR per enfortir els diferents programes en la seva lluita contra el càncer”.

Selecciontas pel Comitè de Nominacions de l’AACR, els nominats són líders eminents i visionaris al camp de la ciència del càncer. Cadascun dels vuit candidats destacats per a la Junta Directiva de l’AACR va descriure els seus camps d’interès i experiència científica, així com les metes a què aspira i com creuen que ajudarien l’AACR a aconseguir-les en el futur.

Els membres de l’AACR estan convidats a obtenir més informació sobre cada nominat, llegir les declaracions de visió i emetre els seus vots aquí.

Els resultats de les eleccions s’anunciaran a finals de març abans de la Reunió Anual de l’AACR del 2023.

Més sobre la seva candidatura: la nostra entrevista ‘spotlight’ amb el Dr. Josep Tabernero

Parlem amb el Dr. Josep Tabernero sobre com des de la Junta Directiva de l’ACCR podria ajudar a complir la missió de l’organisme de prevenir i curar el càncer a través de la investigació, l’educació, la comunicació, la col·laboració, la política científica i la defensa, i el finançament de Recerca sobre el càncer:

Què pot aportar la seva experiència prèvia en altres càrrecs al seu paper a la Junta Directiva de l’ACCR?

Pel que fa a experiències anteriors, durant la meva presidència anterior de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO), 2018-2019, he estat testimoni de primera mà del que es pot aconseguir unint forces globals.

L’AACR és un catalitzador poderós d’un canvi molt necessari internacionalment i un actor crucial per estimular la recerca, promoure la innovació tecnològica i accelerar el ritme de la recerca contra el càncer.

Des de la meva doble posició com a director del VHIO i Cap del Departament d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH) a Barcelona, Espanya, tinc la sort de codirigir diversos projectes de recerca translacional europeus i internacionals per tal de traslladar ràpidament els descobriments preclínics en millors resultats per als pacients amb l’objectiu d’arribar a una veritable medicina de precisió.

És necessari compartir idees i experiències, particularment en el disseny innovador d’assajos clínics i el desenvolupament primerenc de fàrmacs, per evitar la duplicació costosa i, el que és més important, intercanviar millors pràctiques i enfocaments a nivell internacional. A la carrera contra el càncer, podem aprendre molt els uns dels altres per convertir els desafiaments actuals en oportunitats i millors resultats per als pacients amb càncer.

Si fos elegit, a quines àrees buscaria contribuir i com?

És essencial participar amb la resta de la comunitat internacional per combatre el càncer amb més èxit i millorar la prevenció, la detecció primerenca, el diagnòstic, el tractament i la supervivència del càncer a nivell mundial. També espero enfortir encara més els programes de recerca de l’AACR i ajudar a prioritzar les àrees que requereixen un enfocament més gran, inclòs el càncer d’aparició primerenca com una epidèmia global emergent.

Una altra prioritat urgent, com es descriu a l’Informe de progrés del càncer 2022 de l’AACR, és brindar equitat en l’atenció del càncer arreu del món. Per fer-ho, caldrà que totes les parts interessades s’uneixin per dissenyar plans de càncer adaptats a cada regió i establir prioritats en conseqüència.

Per definir les àrees clau que necessiten canvis i resoldre els problemes identificats, es requerirà més flexibilitat per a alguns punts i més uniformitat per a altres. Un cop més, és essencial compartir experiències i aprenentatges des de la perspectiva dels altres.

 

A l’enfortiment de la política científica, en quines experiències/projectes es basaria per compartir amb la Junta Directiva de l’AACR?

A més de la meva anterior presidència d’ESMO, també he tingut el privilegi de treballar al seu Comitè de Polítiques Públiques i soc membre del seu Comitè de Medicaments contra el Càncer des del 2016. També soc membre de l’Assemblea de la Missió sobre el Càncer d’Horizon Europe, i ara dirigeixo un dels sis paquets de treball del projecte 4.UNCAN.eu* de la Unió Europea: Identificació dels desafiaments de la investigació del càncer per abordar les futures prioritats i polítiques de recerca de la UE. Aquest projecte ambiciós té com a objectiu guiar els responsables polítics en la recerca per millorar la vida dels pacients amb càncer i crear un centre europeu de dades de recerca sobre el càncer.

És important conèixer la configuració i l’enfortiment de les polítiques contra el càncer per veure com abordar les desigualtats regionals inacceptables en la investigació del càncer, l’accés a tractaments i atenció òptims i la prevenció de malalties. Hem d’unir esforços des de la Junta Directiva de l’AACR per establir una política general destinada a millorar els resultats dels pacients.

_______________

*Drafting a Blueprint for European Cancer Research. Cancer Discov. 2022 Set 12:OF1. doi: 10.1158/2159-8290.CD-ND2022-0016. Epub ahead of print. PMID: 36095165.

Related Posts